Η ευθύτητα του Πλάθα είναι η εγγύηση που είχε ανάγκη ο οργανισμός της ΑΕΚ

Ζοάν Πλάθα

i

@Intime

Η ευθύτητα του Πλάθα είναι η εγγύηση που είχε ανάγκη ο οργανισμός της ΑΕΚ

Χρήστος Τσάλτας 22:56 - 27.06.2023

Στην παρουσίασή του στη Νέα Φιλαδέλφεια ο Ζοάν Πλάθα ξεδίπλωσε ένα κομμάτι των σκέψεών του για την ΑΕΚ της νέας σεζόν, με τον τρόπο που αντιμετώπισε τη νέα πρόκληση της καριέρας του να δείχνει πολλά.

Το απόγευμα της Τρίτης ήταν ξεχωριστό για την ΑΕΚ και την επόμενη μέρα της. Ο Ζοάν Πλάθα, που βρέθηκε στην Ελλάδα από το απόγευμα της Δευτέρας, παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους του Τύπου, αλλά και στον κόσμο της ομάδας, ξεδιπλώνοντας ένα σημαντικό δείγμα των σκέψεών του για την επόμενη σεζόν.

Το συμβόλαιο της ΑΕΚ με τον 60χρονο κόουτς είναι διάρκειας 2 ετών, με την Ένωση να δίνει τα «κλειδιά» στον έμπειρο προπονητή προκειμένου να χτίσει εκείνος με τον τρόπο που θέλει την ομάδα της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου. Πράγμα που έχει τη σημασία του, καθώς σε μια σεζόν ιστορική για τον σύλλογο, όπου συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, η ΑΕΚ μπαίνει σε μια νέα λογική, δίνοντας τα ηνία σε έναν εκ των καλυτέρων προπονητών στην Ευρώπη την τελευταία 20ετία.

Η συνέντευξη Τύπου-παρουσίαση ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για όλους να διαπιστώσουν τι είδους προσωπικότητα είναι ο Πλάθα. Το αγωνιστικό, στην παρούσα φάση, πέρασε σε δεύτερη μοίρα, καθώς εκ πρώτης ο κόσμος και ο οργανισμός της ομάδας είχαν την ευκαιρία να δουν τον άνθρωπο Πλάθα σε πρώτο πλάνο.

Η ΑΕΚ παρουσίασε τον Ζοάν Πλάθα: «Όταν σε καλεί μια τέτοια ομάδα δεν λες όχι»
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

17:44 - 27.06.2023

Η ΑΕΚ παρουσίασε τον Ζοάν Πλάθα: «Όταν σε καλεί μια τέτοια ομάδα δεν λες όχι»

Με διάθεση να δουλέψει και να βοηθήσει την ΑΕΚ να πετύχει τους στόχους της εμφανίστηκε ο Ζοάν Πλάθα, που επεσήμανε πως όταν η Ένωση τον κάλεσε στο τηλέφωνο δεν μπορούσε να πει όχι.

Εκείνος χωρίς φόβο, με άνεση αλλά και ξεκάθαρο τρόπο απάντησε σε κάθε ερώτηση, αποφεύγοντας να θέσει σαν στόχο την κατάκτηση τίτλου, αλλά ρίχνοντας το βάρος στο πώς η ομάδα θα καταφέρει να «συνδεθεί» με τον κόσμο στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Η τοποθέτησή του πως η ΑΕΚ θα παίζει θελκτικό μπάσκετ τη νέα σεζόν είναι η απόδειξη πως έρχεται με στόχο να «κερδίσει» τον κόσμο στην πράξη και όχι με τα λόγια.

Ζοάν Πλάθα, Μάκης Αγγελόπουλος @Intime

Το πιο σημαντικό κομμάτι όμως ήταν ο τρόπος με τον οποίο θέλει να συνδυάσει τις απαιτήσεις που έχει η ΑΕΚ, ως ομάδα, με την αξιοποίηση των παικτών και ιδίως των γηγενών. Τα παραδείγματα των Σέρχιο Γιουλ, Κρίσταπς Πορζίνγκις, Αλμπέρτο Ντίαθ, Ντομάντας Σαμπόνις, τα οποία έφερε στην κουβέντα είναι ενδεικτικά του πώς σκέφτεται για τη νέα σεζόν, έχοντας στα χέρια του παίκτες που βρίσκονται σταθερά σε κλήσεις της Εθνικής ομάδας, όπως ο Φλιώνης, ο Νετζήπογλου και ο Χατζηδάκης.

Ο Πλάθα σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ήταν ευθύς στις απαντήσεις του και δεν κρύφτηκε πίσω από φανφάρες ή μισόλογα. Και αυτή η ευθύτητα που έβγαλε ήταν το πιο σημαντικό asset για την ΑΕΚ της επόμενης μέρας. Έχοντας αυτόν στην άκρη του πάγκου η Ένωση μπορεί να κοιτάζει την επόμενη μέρα με αισιοδοξία.

Για να συμβεί αυτό όμως, θα πρέπει να στηριχτεί και από την ΚΑΕ σε όλα τα επίπεδα. Η διάθεση των διοικούντων είναι να ικανοποιήσουν όλα τα αγωνιστικά «θέλω» του, προκειμένου η ομάδα να είναι ανταγωνιστική και να φτάσει όσο το δυνατόν πιο μακριά σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μια διάθεση που δείχνει και το πνεύμα στο οποίο βρίσκεται η ομάδα ενόψει της νέας σεζόν.

ΑΕΚ και Πλάθα συναντήθηκαν σε ένα μονοπάτι στο οποίο και οι δύο πλευρές μπορούν να κερδίσουν πολλά. Αφενός η ΑΕΚ με την καθοδήγηση ενός προπονητή πρώτης γραμμής μπορεί να αφήσει πίσω την τελευταία διετία και να επιστρέψει ψηλά, αφετέρου ο Πλάθα μέσω της Ένωσης να κάνει το ιδανικό restart στην καριέρα του και να αφήσει έργο στην ομάδα. Όπως είπε και ο ίδιος άλλωστε, σε όποια ομάδα δούλεψε άφησε κληρονομιά τίτλους, διακρίσεις, μεγάλες νίκες...

Από εκεί και πέρα, είναι πολύ σημαντικό και για τον κόσμο να στηρίξει την προσπάθεια της νέας ΑΕΚ και να σταθεί στο πλευρό του Πλάθα και των παικτών του. Κατά την παρουσία του στην Ελλάδα (ο έμπειρος κόουτς αναχώρησε για την Ισπανία με το πέρας της συνέντευξης Τύπου) είναι χαρακτηριστικό πως ρωτούσε τους ανθρώπους της ομάδας για τη στήριξη του κόσμου στα εντός έδρας παιχνίδια. Γεγονός το οποίο δείχνει το πόσο ο ίδιος υπολογίζει στους φίλους της ομάδας ενόψει της νέας σεζόν. Η στόχευση για «θελκτικό μπάσκετ», άλλωστε είναι και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους φιλάθλους να στηρίξουν την ομάδα τη νέα σεζόν.