Όταν η ΑΕΚ έγινε... βασίλισσα ξανά στην Ευρώπη - Έξι χρόνια από το έπος της Αθήνας

Όταν η ΑΕΚ έγινε... βασίλισσα ξανά στην Ευρώπη - Έξι χρόνια από το έπος της Αθήνας

Χρήστος Τσάλτας 00:00 - 06.05.2024 / Ανανεώθηκε: 22:30 - 18.05.2024

Η ΑΕΚ έγραψε ακόμα μια χρυσή σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας της, καθώς σαν σήμερα, έξι χρόνια πριν, έφτασε στην κορυφή, κατακτώντας το BCL σε ένα κατάμεστο και «κολασμένο» ΟΑΚΑ.

6 Μαϊου 2018. Μια ημερομηνία σταθμός στην σύγχρονη (και όχι μόνο) ιστορία της ΑΕΚ. Το κλειστό του ΟΑΚΑ έζησε και πάλι μεγάλες στιγμές από 20 και πλέον χιλιάδες φίλους της Ένωσης που κατέκλεισαν το γήπεδο απ' άκρη σ' άκρη από νωρίς για να είναι παρόντες σε ένα μοναδικό ραντεβού με την ιστορία.

Στον μεγάλο τελικό του Final 4 του BCL η Ένωση του Ντράγκαν Σάκοτα έβρισκε στο δρόμο της την Μονακό του Ζβέζνταν Μίτροβιτς, του Ντι Τζέι Κούπερ, του Σέργκι Γκλαντίρ, του Ελμεντίν Κικάνοβιτς. Μια ομάδα που πρωταγωνιστούσε και έκανε κάθε βήμα σταθερό προς το τοπ επίπεδο.

100 χρόνια μαζί και είναι μόνο η αρχή: Το ντοκιμαντέρ του Sportal για την ΑΕΚ (vid)
SPORTAL ORIGINALS

08:00 - 13.04.2024

100 χρόνια μαζί και είναι μόνο η αρχή: Το ντοκιμαντέρ του Sportal για την ΑΕΚ (vid)

Πως να μετρηθεί με μήνες και χρόνους η πορεία ενός συλλόγου; Πως να μετρήσεις τις φορές που χτύπησε η καρδιά σου δυνατά για την αγαπημένη σου ομάδα; Ποιος, που και πότε σε έκανε να λατρέψεις ένα έμβλημα, να το ακολουθείς, να κλαις, να γελάς, να ονειρεύεσαι μαζί του; Η ΑΕΚ γίνεται σήμερα, Σάββατο 13 Απριλίου 2024, 100 ετών. Και αυτές είναι λίγες από τις ιστορίες ανθρώπων που την υπηρέτησαν και τις εξιστορούν στο Sportal.gr.

Το βράδυ της 6ης Μαϊου όμως, σε ένα κατάμεστο και κατακίτρινο ΟΑΚΑ δεν μπορούσε να κάνει το βήμα παραπάνω. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, η ΑΕΚ δεν της το επέτρεψε. Η Ένωση έπιασε από τον... λαιμό την ομάδα του Μόντε Κάρλο και δεν πτοήθηκε από την παρουσία του Πρίγκιπα Αλβέρτου στις κερκίδες, που έδωσε παραπάνω αίγλη στο μεγάλο event της Αθήνας. Ο οποίος μάλιστα έμεινε εντυπωσιασμένος από την ατμόσφαιρα αλλά και από την διοργάνωση, δίνοντας συγχαρητήρια στους ανθρώπους της ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ ήταν καταιγιστική και κάθε παίκτης της έμοιαζε αποφασισμένος να καταθέσει ψυχή για να σηκώσει το τρόπαιο. Ο Ντούσαν Σάκοτα, αρχηγός εκείνης της ομάδας, έδωσε τον ρυθμό με 16 πόντους, ακολούθησε ο Κέβιν Πάντερ, έχοντας επίσης 16 πόντους, ενώ ο Μάικ Γκριν έκανε τη διαφορά και μέτρησε 19 πόντους, κατακτώντας το βραβείο του MVP του μεγάλου τελικού.

Μάλιστα ο Αμερικανός δεν συμμετείχε στους πανηγυρισμούς, γιατί είχε περάσει πολλές ώρες στο δωμάτιο για αντιντόπινγκ έλεγχο εκείνο το βράδυ!

Όλοι όμως χάρηκαν με την ψυχή τους. Όταν η κόρνα της λήξης ήχησε και ο φωτεινός πίνακας έγραψε Μονακό 94, ΑΕΚ 100, το πάρτι ξεκίνησε. Δεκάδες καπνογόνα άναψαν στην κερκίδα, η ομάδα έγινε ένα με τον κόσμο και όσες στιγμές ακολούθησαν ήταν μοναδικές.

Εκείνο το τριήμερο 4, 5, 6 Μαϊου ήταν ένα άκρως... κιτρινόμαυρο πάρτι, καθώς λίγο νωρίτερά είχε προηγηθεί η κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας από την ομάδα ποδοσφαίρου της ΑΕΚ. Και σε όλες τις λαμπρές εκδηλώσεις ο κόσμος αποτέλεσε το στήριγμα της ομάδας.

Το βράδυ της 6ης Μαϊου ωστόσο ήταν διαφορετικό. Η ΑΕΚ έγινε... βασίλισσα ξανά. Γερά και με τσαμπουκά, όπως ανέφερε το σύνθημα που τραγουδούσαν εν χορώ οι φίλοι της ομάδας. 50 χρόνια από το έπος του Καλλιμάρμαρου, ένα ακόμα έπος γράφτηκε μερικά χιλιόμετρα πιο βόρεια της Αθήνας.

Η ιστορία γράφτηκε και η ΑΕΚ πρόσθεσε το τρίτο αστέρι στο σήμα της!

Για την ιστορία...

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 20-29, 44-53, 70-73, 94-100

ΜΟΝΑΚΟ (Μίτροβιτς): Κούπερ 8 (1 τρίποντο, 9 ασίστ), Έβανς 6 (1), Γκλαντίρ 18 (4), Λακόμπ 12, Ρόμπινσον 13, Κραφτ 9, Τζόζεφ, Κικάνοβιτς 12 (1), Ρούντεζ, Σι 8, Τραορέ 8.

ΑΕΚ (Σάκοτα): Γκριν 19 (1), Χάρις 9 (10 ριμπάουντ), Τζέιμς 13, Σάκοτα 16 (3), Ξανθόπουλος 2, Χάντερ 10, Λαρεντζάκης 8 (2), Μαυροειδής 7, Πάντερ 16 (3), Βασιλόπουλος.