Φάκελος AEK Betsson: «Γιορτάζει» τα 100 χρόνια με την πιο αποτυχημένη σεζόν της σύγχρονης ιστορίας της

Φάκελος AEK Betsson: «Γιορτάζει» τα 100 χρόνια με την πιο αποτυχημένη σεζόν της σύγχρονης ιστορίας της

Χρήστος Τσάλτας 09:16 - 13.04.2024 / Ανανεώθηκε: 10:05 - 13.04.2024

Η ΑΕΚ Betsson ξεκίνησε με βλέψεις τη σεζόν, όμως στην πορεία τα πράγματα πήραν εντελώς άλλη τροπή. Το Sportal καταγράφει πώς η Ένωση έφτασε στο ναδίρ, σε όλα τα επίπεδα.

Από τη στιγμή που η σεζόν 2022-23 ολοκληρώθηκε για την ΑΕΚ Betsson αρκετά νωρίς και πιο συγκεκριμένα στα τέλη Απριλίου, μετά τον αποκλεισμό με 2-0 από το Περιστέρι στην πρώτη φάση των playoffs, όλοι είχαν στο μυαλό τους την επόμενη αγωνιστική περίοδο, που θα ήταν και ιστορική.

Ο σύλλογος συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή του και έτσι η ομάδα μπάσκετ ήθελε να παρουσιαστεί αντάξια των απαιτήσεων και του ονόματος που κουβαλάει η ομάδα. Για το λόγο αυτό το «έδαφος» προετοιμάστηκε από πολύ νωρίς, με τον Μάκη Αγγελόπουλο να κάνει κινήσεις που έδειχναν στην πράξη πως η ΑΕΚ Betsson έχει σαν στόχο να πρωταγωνιστήσει και να επαναλάβει, αν ήταν δυνατό, την μαγική σεζόν 2017-18, όπου και κατέκτησε δύο τρόπαια.

100 χρόνια μαζί και είναι μόνο η αρχή: Το ντοκιμαντέρ του Sportal για την ΑΕΚ (vid)
SPORTAL ORIGINALS

08:00 - 13.04.2024

100 χρόνια μαζί και είναι μόνο η αρχή: Το ντοκιμαντέρ του Sportal για την ΑΕΚ (vid)

Πως να μετρηθεί με μήνες και χρόνους η πορεία ενός συλλόγου; Πως να μετρήσεις τις φορές που χτύπησε η καρδιά σου δυνατά για την αγαπημένη σου ομάδα; Ποιος, που και πότε σε έκανε να λατρέψεις ένα έμβλημα, να το ακολουθείς, να κλαις, να γελάς, να ονειρεύεσαι μαζί του; Η ΑΕΚ γίνεται σήμερα, Σάββατο 13 Απριλίου 2024, 100 ετών. Και αυτές είναι λίγες από τις ιστορίες ανθρώπων που την υπηρέτησαν και τις εξιστορούν στο Sportal.gr.

Ουδείς κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του στην ομάδα, καθώς ο στόχος ήταν ένας και ήταν ξεκάθαρος, να πρωταγωνιστήσει η ΑΕΚ Betsson και να γράψει χρυσές σελίδες, σε μια σεζόν που άπαντες την περίμεναν με τεράστιο ενδιαφέρον.

Κινήσεις που έδειχναν τα «θέλω»

Η πρώτη μεγάλη κίνηση του καλοκαιριού ήταν η πρόσληψη του Ζοάν Πλάθα. Ο Ισπανός προπονητής έχει background που προκαλούσε δέος και χωρίς αμφιβολία ήταν ένα από τα πιο ηχηρά ονόματα που βρέθηκαν σε πάγκο ελληνικής ομάδας τα τελευταία χρόνια.

Ζοάν Πλάθα, Μάκης Αγγελόπουλος

Για να τον πείσει μάλιστα η ΑΕΚ Betsson να καθίσει στην άκρη του πάγκου της χρειάστηκε να κάνει πολύ υπομονή, να συζητήσει πολλές μέρες μαζί του και να ικανοποιήσει πολλά από τα θέλω του. Ο Ισπανός είπε το «ναι» και ανέλαβε τα ηνία της ομάδας και λίγο μετά την πρόσληψή του άρχισαν να σκάνε οι πρώτες βόμβες.

Ο Τζόρνταν ΜακΡέι προερχόταν από εκπληκτική σεζόν με την Χάποελ Τελ Αβίβ. Ο Αμερικανός σκόρερ αποδέχτηκε την πρόταση της Ένωσης και φόρεσε τα κιτρινόμαυρα. Δεν ήταν όμως η μοναδική ηχηρή κίνηση του καλοκαιριού.

Τον ακολούθησε ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, που πραγματοποίησε εκπληκτικές εμφανίσεις με την εθνική Λιθουανίας και ήταν ένας βασικός λόγος που η ομάδα του τερμάτισε στην έκτη θέση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Μανίλα τον Σεπτέμβριο του 2023.

Στην ίδια μηχανή μπήκαν και δύο παίκτες που αγωνίζονταν μέχρι πρότινος στο ΝΒΑ. Μπεν ΜάκΛεμορ και Μφιόντου Καμπενγκέλε άφηναν τον «μαγικό κόσμο» για χάρη της ΑΕΚ Betsson, με τις δύο κινήσεις να προκαλούν αίσθηση. Ιδίως του ΜάκΛεμορ ήταν μια κίνηση που ήρθε εντελώς ξαφνικά και έσκασε σαν βόμβα.

Οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί ήταν μεγάλες. Η πτώση που ακολούθησε όμως ήταν απότομη και έκανε τεράστιο θόρυβο.

Οι αποχωρήσεις και το καταστροφικό δεύτερο μισό της σεζόν

Τα πρώτα «σημάδια» ήρθαν από τον Δεκέμβριο και σε μια περίοδο που η ΑΕΚ Betsson προσπαθούσε να ρολλάρει σε αγωνιστικό επίπεδο. Ο Μπεν ΜάκΛεμορ έπειτα από μια σειρά πειθαρχικών παραπτωμάτων είδε την Ένωση να του τερματίζει το συμβόλαιο. Οι δύο πλευρές έλυσαν τη συνεργασία τους. Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ήρθε ακόμα μια αποχώρηση.

Ο Μφιόντου Καμπενγκέλε είχε στα χέρια του πρόταση από την Βενέτσια, την οποία και αποδέχτηκε. ο Καναδός σέντερ τις τελευταίες 2 εβδομάδες παρουσίας του στην ομάδα εμφάνισε τάσεις φυγής, δεν ήταν πνευματικά μέσα στο κλίμα της ομάδας και το παιχνίδι της 23ης Δεκεμβρίου, στο Περιστέρι ήταν το τελευταίο του με τη φανέλα της ομάδας.

Φάκελος Καμπενγκέλε: Όλη η αλήθεια για το πως ήρθε το τέλος με την ΑΕΚ - Το επεισόδιο, τα ταξίδια, η Βενέτσια
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

11:50 - 26.12.2023

Φάκελος Καμπενγκέλε: Όλη η αλήθεια για το πως ήρθε το τέλος με την ΑΕΚ - Το επεισόδιο, τα ταξίδια, η Βενέτσια

Η ΑΕΚ έλυσε τη συνεργασία της με τον Μφιόντου Καμπενγκέλε και το Sportal καταγράφει όλα όσα συνέβησαν και οδηγήθηκαν οι δύο πλευρές στο «διαζύγιο» λίγο πριν το τέλος του 2023.

Λίγο πριν μπει ο Φεβρουάριος του 2024 όμως ήρθε ακόμα μια αποχώρηση. Ή για την ακρίβεια, απόλυση. Η ΑΕΚ Betsson έλυσε τη συνεργασία της με τον Ζοάν Πλάθα, έπειτα από την ήττα κόντρα στον Προμηθέα, για την 1η αγωνιστική της φάσης των 16 του BCL. Σε εκείνο το διάστημα οι κιτρινόμαυροι μετρούσαν 4 διαδοχικές ήττες σε Ελλάδα και Ευρώπη και το κλίμα είχε βαρύνει για τον πολύπειρο προπονητή.

Οι αλλαγές που έγιναν, με τις προσθήκες των Μπράντον Νάιτ, Τζόρνταν Μόργκαν και Όστιν Χόλινς δεν έφεραν αποτέλεσμα. Το δεύτερο μισό της σεζόν, για την ΑΕΚ Betsson ήταν καταστροφικό, σε βαθμό να γκρεμίσει όσα προσπάθησε να χτίσει τους προηγούμενους μήνες. 8 ήττες σε ισάριθμα εντός έδρας παιχνίδια μέχρι τον Μάρτιο, αποκλεισμός στους 16 του BCL, εκτός εξάδας στο πρωτάθλημα, αποκλεισμός στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Όλα αυτά συνθέτουν μια απόλυτα αποτυχημένη σεζόν, η οποία ήρθε να επισφραγιστεί με την τραγική εμφάνιση στην Πάτρα και την ήττα με 89-79 από τον ήδη υποβιβασμένο Απόλλωνα.

Η αποχή που οδήγησε ένα βήμα από την καταστροφή

Δεν ήταν όμως μόνο τα αποτελέσματα που έχουν βαρύνει για τα καλά το κλίμα εντός των τειχών. Αυτό γιατί οι οφειλές προς τους παίκτες και το προσωπικό έχουν κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη, απ' ότι ήταν. Κάτι που φάνηκε και σε μια κίνηση των παικτών με το πέρας του αγώνα με τον Απόλλωνα, στην Πάτρα.

Οι παίκτες του Ηλία Ζούρου ενημέρωσαν άπαντες πως δεν κατεβαίνουν στις προπονήσεις, μέχρι να υπάρχει καταβολή χρημάτων από την πλευρά Αγγελόπουλου. Αυτός ήταν και ο λόγος που την Πέμπτη συναντήθηκαν με τον διοικητικό ηγέτη της ΚΑΕ, προκειμένου να επικοινωνήσουν τους προβληματισμούς τους και να του καταστήσουν σαφές πως δεν θα υπάρξει κινητικότητα στην ομάδα μέχρι να μπουν χρήματα.

Τα δεδομένα άλλωστε ήταν ξεκάθαρα, είτε θα υπήρχαν πληρωμές την Παρασκευή, είτε οι παίκτες θα πήγαιναν σε αποχή και δεν θα κατέβαιναν στο παιχνίδι με το Λαύριο. Εν τέλει την επόμενη μέρα, την Παρασκευή, το θέμα διευθετήθηκε, με τους παίκτες του Ζούρου να βλέπουν στον λογαριασμό τους να μπαίνουν χρήματα και έτσι να επιστρέφουν στις προπονήσεις, με την φωτιά να... σβήνει. Μια φωτιά που θα μπορούσε να κάψει τα πάντα όσον αφορά την ομάδα μπάσκετ, η οποία διανύει μια εφιαλτική σεζόν, σε όλα τα επίπεδα.

Από εδώ και πέρα...

Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως η ΑΕΚ Betsson ετοιμάζεται για «ξήλωμα» σε όλα τα επίπεδα το ερχόμενο καλοκαίρι. Αναμένεται να υπάρξουν πολλές και σημαντικές αλλαγές, τόσο σε αγωνιστικό, όσο και σε διοικητικό επίπεδο, με τον Μάκη Αγγελόπουλο να είναι αυτός που καλείται να πάρει καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της ομάδας.

Ο Μάκης Αγγελόπουλος ©InTime

Την ίδια στιγμή που η Ένωση μπαίνει σε μια πολύ άσχημη αφετηρία, χειρότερη ακόμα και από το καλοκαίρι του 2021, όταν και μετακόμισε στο κλειστό των Λιοσίων. Εκείνη τη σεζόν οι «κιτρινόμαυροι» παρατάχθηκαν με ένα ρόστερ το οποίο χτίστηκε προς το τέλος του καλοκαιριού και με λύσεις πολύ χαμηλά από τα γνωστά στάνταρ της ομάδας.

Αυτή τη στιγμή τα πάντα είναι ρευστά και ουδείς μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις. Το μόνο σίγουρο στην υπόθεση «ΑΕΚ Betsson» είναι πως η επόμενη μέρα θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον, αλλά και τίποτα δεν θα είναι το ίδιο σε όλα τα επίπεδα. Στο πιο «καυτό» καλοκαίρι των τελευταίων ετών για την ομάδα μπάσκετ, που αλλιώς ξεκίνησε, είδε την σεζόν να στραβώνει για τα καλά και το αποτέλεσμα ήταν εφιαλτικό...