Όταν το μπάσκετ δυσφημείται στην Ιντιάνα!

Όταν το μπάσκετ δυσφημείται στην Ιντιάνα!

Γιάννης Πάλλας 17:37 - 20.02.2024

Το 73ο All-Star Game αποτέλεσε την επιτομή του κιτς και της απαξίωσης του μπάσκετ σαν σπορ.

To 73o All-Star Game αποτέλεσε την επιτομή του κιτς και της διακωμώδησης του μπάσκετ στην χώρα που γεννήθηκε το άθλημα. Είναι προφανές ότι τα τελευταία χρόνια το παιχνίδι οδηγείται σε γελοιοποίηση, αλλά τη φετινή σεζόν έσπασε όλα τα ρεκόρ!

Δεν είναι μόνο το τελικό σκορ 211-186 με το οποίο επικράτησε η Ανατολή του Γιάννη Αντετοκούνμπο της Δύσης του ΛεΜπρον Τζέιμς στην Ιντιάνα, αλλά και πολλά άλλα πράγματα που μετατρέπουν μια γιορτή του μπάσκετ όπως έχει επικρατήσει να λέγεται για δεκαετίες σε μια δυσφήμιση του αθλήματος.

Διότι, μόνο ως τέτοια μπορεί να την εκλάβει κανείς βλέποντας από τα πρώτα λεπτά να γίνονται επιθέσεις με σουτ από το ένα καλάθι στο άλλο (Λούκα Ντόντσιτς), ή από το κέντρο του γηπέδου (Ντέμιαν Λίλαρντ ήταν και ο MVP). 

Στην... καλύτερη περίπτωση όταν γίνονταν επίθεση από κάποιον παίκτη της Δύσης ή της Ανατολής άνοιγαν όλοι τη ρακέτα για να μην τον ενοχλούν.

Το θέαμα και το αθλητικό αποτέλεσμα πάνε μαζί και η μεγιστοποίηση των κερδών από ένα event επιτυγχάνεται μέσα από ένα παιχνίδι κανονικών συνθηκών. 

Οι Αμερικανοί το γνωρίζουν αυτό πολύ καλύτερα από τον καθένα, καθώς λίγες ημέρες νωρίτερα συνδυάστηκε το θέαμα με το αθλητικό αποτέλεσμα στον τελικό του Super Bowl, που καθήλωσε τους θεατές ανά τον κόσμο. Εκεί, βέβαια, έπεφταν κορμιά και ουδείς μπορούσε να διανοηθεί να αποδομήσει με την συμπεριφορά του το άθλημα.

Γι’ αυτό θα πρέπει στο ΝΒΑ να το ξαναδούν και να εξετάσουν μια άλλη μορφή διεξαγωγής του παιχνιδιού, μακριά από την κιτς παρουσίαση ενός αγώνα που αφήνει παγερά αδιάφορο τον κόσμο.

Καλά είναι τα χάπενιγκ πριν τα παιχνίδια και οι συνθήκες... τσίρκου που δημιιουργούν με τα show που πραγματοποιούν, αλλά όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το παιχνίδι.

Ο αγώνας Ανατολής-Δύσης που αποτελεί το «κερασάκι στην τούρτα» του All-Star Weekend είναι προφανές ότι φθίνει κάθε χρόνο.

Ο Καρλ Άντονι-Τάουνς δεν έσπασε το συνολικό ρεκόρ του Τζέισον Τέιτουμ, αλλά έβαλε 31 πόντους σε μία περίοδο! Η Ανατολή ευστόχησε σε 42 τρίποντα που επιχείρησε κατά τη διάρκεια του 73ου All-Star Game, ενώ συνολικά οι δυο ομάδες επιχείρησαν 168 προσπάθειες τριών πόντων.

Επίσης ένα ενδεικτικό στοιχείο της απαξίωσης του ίδιου του παιχνιδιού είναι τα φάουλ που γίνονται από τους παίκτες, τα οποία ήταν 62 συνολικά το 1993 και μόλις 37 δέκα χρόνια αργότερα (2003). 

Στη συνέχεια το 2013 έγιναν 24 μόλις, ενώ πέρσι (2023) που για πρώτη φορά επικρίθηκε έντονα το All-Star παιχνίδι για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από τους ίδιους τους αθλητές έγιναν μόλις 7 φάουλ! Απίστευτο. Ώσπου ήρθε η φετινή διοργάνωση του 73ου All-Star Game, όπου έγιναν μόλις 3 φάουλ σε όλο τον αγώνα!

Πλέον είναι προφανές ότι ο Άνταμ Σίλβερ αφεντικό του ΝΒΑ θα πρέπει να επανεξετάσει τον τρόπο που γίνεται το All-Star παιχνίδι και είτε να το καταργήσει με την υπάρχουσα μορφή, είτε να το αντικαταστήσει με κάτι άλλο.

Εάν είναι να γελοιοποιείται το μπάσκετ από ένα τέτοιο παιχνίδι είναι προτιμότερο να πραγματοποιείται απλώς ένα γκαλά και να συγκεντρώνονται χρήματα που θα πηγαίνουν σε ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Γιατί, δεν μπορεί οι All-Star παίκτες να αξιώνουν αμοιβή για την εμφάνιση τους σ’ ένα παιχνίδι που μετατρέπεται χρόνο με τον χρόνο σε παρωδία.

Εν κατακλείδι θέαμα, εμπορικότητα και αθλητικό αποτέλεσμα πάνε μαζί και αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν πρώτα και πάνω απ’ όλους εκείνοι που έχουν απογειώσει το αθλητικό μάρκετινγκ...

Όχι για κάποιον άλλο λόγο, αλλά για να μην συνεχίση κι άλλο η διολίσθηση του συγκεκριμένου αγώνα στην απαξία. Κάτι που επισημαίνουν ήδη πολλοί αμερικανοί από την περσινή κιόλας διοργάνωση...