Η αποκάλυψη για τον... πραγματικό λόγο της απόλυσης του κόουτς Γκρίφιν στο Μιλγουόκι - Τι είπε για τον Θανάση Αντετοκούνμπο που εκνεύρισε τον Γιάννη
i

© photo by Maddie Meyer / Getty Images / Ideal Images

Η αποκάλυψη για τον... πραγματικό λόγο της απόλυσης του κόουτς Γκρίφιν στο Μιλγουόκι - Τι είπε για τον Θανάση Αντετοκούνμπο που εκνεύρισε τον Γιάννη

Γιώργος Γαβριλάκης 09:47 - 24.01.2024 / Ανανεώθηκε: 17:41 - 24.01.2024

Η ξαφνική απόλυση του Έιντριαν Γκρίφιν στο Μιλγουόκι δημιούργησε ερωτηματικά και... σκάψιμο στην υπόθεση. Έτσι, ο δημοσιογράφος Κρις Χέινς πήγε ένα βήμα παραπέρα, ενώ διάφορες πηγές παρουσίασαν στοιχεία του που ανέφεραν πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο απαίτησε την απομάκρυνσή του λόγω της υπέρμετρης διάθεσης του κόουτς να απομακρύνει τον Θανάση Αντετοκούνμπο από το ρόστερ.

Όταν ο Ντέιμιαν Λίλαρντ κατέφθασε το καλοκαίρι στο Μιλγουόκι, έπειτα από μία ανταλλαγή που... ταρακούνησε τις τεκτονικές πλάκες του «μαγικού πλανήτη», εκείνη τη στιγμή το έργο του νεοφερμένου και rookie κόουτς Έιντριαν Γκρίφιν απέκτησε έναν έξτρα βαθμό δυσκολίας. 

Διότι, οι Μπακς μετατράπηκαν σε μία ομάδα που έπρεπε να τα... καταφέρουν επί τόπου. Εδώ και τώρα! Όφειλαν να δείξουν πως είναι σε θέση να κατακτήσουν το πρωτάθλημα και ο ενθουσιασμός του Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ξεκάθαρος. Γι' αυτό άλλωστε και λίγο αργότερα έβαλε... τέλος στην φήμες που τον τοποθετούσαν μακριά από το Μιλγουόκι στο άμεσο μέλλον. Αντ' αυτού ανανέωσε το συμβόλαιό του -κάτι που δεν φαινόταν πιθανό να συμβεί- και έδειξε πίστη στην ομάδα και στον οργανισμό ολόκληρο. 

Την ίδια πίστη, είχε δείξει και στην επιλογή των Μπακς να προσλάβουν για head coach, έναν άνθρωπο που ως αθλητής είχε εννέα σεζόν στο ΝΒΑ και ως assistant coach μία δεκαπενταετή εμπειρία δίπλα σε προπονητές όπως ο Τομ Τιμποντό, ο Μπίλι Ντόνοβαν και ο Νικ Νερς.

Ο μύθος λέει πως όσο οι Μπακς έψαχναν νέο προπονητή, αυτόν που θα αντικαθιστούσε τον Μάικ Μπουλντενχόζερ, με τον οποίο κατέκτησαν το πρωτάθλημα το 2021, η διοίκηση ήταν σε ανοικτή επικοινωνία με τον Greek Freak. Οι άνθρωποι της ομάδας ήθελαν να είναι σίγουροι πως ο σούπερ σταρ τους θα εγκρίνει την επιλογή. Και την ενέκρινε (για αρχή)

Επειδή, ο ίδιος δεν είχε την απαραίτητη εμπειρία ως πρώτος προπονητής και επειδή η ομάδα έπρεπε να προσαρμόσει το παιχνίδι της στα νέα δεδομένα που έθετε η παρουσία του Ντέιμιαν Λίλαρντ, χρειάστηκαν χρόνο για να βρουν ρυθμό. Και τώρα που έδειξαν πως βρίσκονται στον σωστό δρόμο, αποφάσισαν να διώξουν τον Γκρίφιν, έπειτα από 43 ματς στην κανονική διάρκεια της σεζόν. 

Στο σύνολο αυτών των αγώνων, οι Μπακς έχουν 30 νίκες, το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ στην Ανατολή και την καλύτερη επίθεση απ' όλες τις ομάδες (124,6 πόντους ανά αγώνα, την ίδια επίδοση με τους Ιντιάνα Πέισερς). Γεγονός που δημιουργεί απορίες για την απόφαση να αποδεσμεύσουν τόσο νωρίς τον προπονητή, ο οποίος σε επίπεδο αριθμών τα είχε καταφέρει περίφημα. 

Στην πορεία είχαν δημιουργηθεί ερωτηματικά, για σημεία του παιχνιδιού που έδειξε η απειρία του να επηρεάζει το αποτέλεσμα και ειδικά μετά τον αποκλεισμό στο In-Season Tournament -από τους Πέισερς στον ημιτελικό του Λας Βέγκας- ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν είχε διστάσει να χρεώσει μέρος της... αποτυχίας και στον προπονητή

Κάπως έτσι, άρχισε το... σκάψιμο στην υπόθεση και οι περισσότεροι συνέκλιναν στο γεγονός ότι οι Μπακς είχαν διακρίνει τα αγωνιστικά προβλήματα που προκύπταν από την προπονητική επίδραση και αποφάσισαν να πάρουν μία γενναία απόφαση. Όμοια με αυτή των Κλίβελαντ Καβαλίερς που το 2015 είχαν ξεκινήσει δυναμικά με τον Ντέιβιντ Μπλατ στον πάγκο τους, αλλά τον απέλυσαν, προσέλαβαν τον Τάιρον Λου (νυν των Κλίπερς) και εν τέλει κατέκτησαν το πρωτάθλημα. 

Μόνο που όπου υπάρχει λόγος, υπάρχει συνήθως και αντίλογος. Κάπως έτσι προέκυψε και μία νέα οπτική, αυτή που διατύπωσε ο Αμερικανός δημοσιογράφος Κρις Χέινς, ενώ δεν ήταν λίγοι οι... συνάδελφοί του που προσπάθησαν να «αλιεύσουν» έξτρα πληροφορίες. 

Σύμφωνα με Χέινς πάντως, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, εκτός από τα αγωνιστικά ερωτηματικά που κάποια στιγμή στην πορεία διαπίστωσε πως ίσως παίζουν τον ρόλο τους -ειδικά στα Play Offs- έχασε τελείως την πίστη του προς τις ικανότητες του Έιντριαν Γκρίφιν. Κι αυτό δεν είναι ένα φρέσκο γεγονός, αλλά κρατάει αρκετές εβδομάδες. 

Επίσης, προέκυψαν και κάποιες αμφιβολίες για την διαχείριση του δυναμικού και την προσπάθεια του Γκρίφιν να διώξει από την ομάδα τον Θανάση Αντετοκούνμπο. Υπάρχουν πηγές που αναφέρουν πως η πρότασή του κόουτς προς τη διοίκηση για αποδέσμευση του μεγάλου αδελφού του Γιάννη, δημιούργησαν εκνευρισμό. 

Το πρόβλημα πάντως, αναπτύχθηκε όταν η συμπεριφορά του Γκρίφιν έγινε... επιθετική (ίσως και ειρωνική) προς τον Θανάση Αντετοκούνμπο, όπως επίσης σημειώθηκε. Και τότε ήταν που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν απαιτητικός και ξεκάθαρος προς τη διοίκηση. 

Θεωρούσε πως ο Γκρίφιν έκανε μία υπέρμετρη προσπάθεια για να φύγει ο Θανάσης από την ομάδα, με σκοπό την απόκτηση ενός άλλου παίκτη. Γεγονός, που σίγουρα τον απογοήτευσε, αλλά αυτό που τον εκνεύρισε δεν ήταν η πεποίθηση του Γκρίφιν πως ο αδελφός του δεν μπορεί να βοηθήσει την ομάδα. Αυτός που τον έκανε... έξαλλο ήταν η συμπεριφορά του και τα ειρωνικά σχόλια. 

Κι όταν άκουσε πως «είναι κάτι σαν... ασφαλιστική απάτη η παρουσία του Θανάση Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ», τότε όλα είχαν τελειώσει για τον Έιντριαν Γκρίφιν πολύ πριν ολοκληρώσει την πρώτη του σεζόν ως πρώτος προπονητής. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, θεωρείται πως εκείνη τη στιγμή «αποφάσισε» πως ο προπονητής της ομάδας έπρεπε να απολυθεί. Και αυτό έγινε! 

Τώρα, οι Μπακς βρίσκονται στις τελικές διαπραγματεύσεις με τον Ντοκ Ρίβερς, ο οποίος ήδη μαζεύει τα πράγματά του και κανονίζει το ταξίδι τους στο Ουισκόνσιν και την εγκατάστασή του στο Μιλγουόκι. Έπειτα από μισή σεζόν στο ταμείο ανεργίας, ο 62χρονος τεχνικός, ο οποίος το καλοκαίρι έφυγε από τους Φιλαδέλφεια Σίξερς, τώρα είναι έτοιμος να επιστρέψει στη δράση και να βάλει πέμπτη ομάδα στο βιογραφικό του. 

Μετά τους Ορλάντο Μάτζικ, τους Μπόστον Σέλτικς με τους οποίου κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2008, τους Λ.Α. Κλίπερς και τους Φιλαδέλφεια Σίξερς, ο Ντοκ με την εμπειρία του αποτελεί την επιλογή της διοίκησης για τον νέο τους προπονητή. Προς το παρόν την ομάδα την έχει αναλάβει ως υπηρεσιακός ο Τζο Προύντι, αυτός του προπονεί και τους προετοιμάζει, αλλά ο Ρίβερς βρίσκεται καθ' οδόν.