Άστεγος, τοξικοεξαρτημένος και πρώην ΝΒΑer: Οι περιπέτειες του Ντελόντε Ουέστ συνεχίζονται και κάποιοι προσπαθούν ακόμα να τον σώσουν...

Ντελόντε Ουέστ

i

© photo by Christian Petersen / Getty Images / Ideal Images

Άστεγος, τοξικοεξαρτημένος και πρώην ΝΒΑer: Οι περιπέτειες του Ντελόντε Ουέστ συνεχίζονται και κάποιοι προσπαθούν ακόμα να τον σώσουν...

Γιώργος Γαβριλάκης 12:18 - 14.10.2023 / Ανανεώθηκε: 17:41 - 14.10.2023

Eπαιξε εννέα σεζόν στο ΝΒΑ και έβαλε περισσότερους από 4.000 πόντους. Σε αυτό το διάστημα έβγαλε πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια, αλλά οι προσωπικοί του δαίμονες τον οδήγησαν σε σκοτεινά μονοπάτια. Εδώ και χρόνια είναι άστεγος, ταλαιπωρημένος, πλέον ζει έξω από ένα κατάστημα στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια και ζητιανεύει για μερικά κέρματα μπας και βγάλει τη μέρα του...

Η ζωή του θα μπορούσε να γίνει τηλεοπτική σειρά με περισσότερους κύκλους επεισοδίων και από τη Λάμψη του Φωσκόλου, τους Simpsons (για τους... boomers) ή το Walking Dead και το Game of Thrones, για τους νεότερους σινεφίλ. Η ιστορία του Ντελόντε Ουέστ και η εξέλιξή του στον πλανήτη του μπάσκετ ήταν εντυπωσιακή, αλλά έξω από αυτόν μία μεγάλη απογοήτευση κυρίευσε όσους τον νοιάστηκαν και οι αυτοκαταστροφικές του τάσεις τον οδήγησαν σε σκοτεινά μονοπάτια. 

Εδώ και χρόνια έχει τοποθετήσει τον εαυτό του σε μία περιπέτεια στους δρόμους των πόλεων που περιδιαβαίνει. Χωρίς φράγκο στην τσέπη, παρά μόνο καλά καβατζωμένες στα ρούχα του τοξικές ουσίες, χωρίς οικογένεια και φίλους παρά μόνο κουβαλώντας το άτομό του και τα ρούχα που φοράει. 

printscreen

Από το 2004 μέχρι και το 2012 αγωνιζόταν στο ΝΒΑ και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία. Έπαιξε στους Μπόστον Σέλτικς, στους Κλίβελαντ Καβαλίερς παρέα με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, ενώ την τελευταία φορά που εμφανίστηκε στο κορυφαίο πρωτάθλημα φόρεσε τη φανέλα των Ντάλας Μάβερικς

Συνήθως έπαιζε ως ο βασικός πόιντ γκαρντ στις ομάδες του και η παρουσία του ήταν από αξιόλογη έως εντυπωσιακή. Στο αθλητικό βιογραφικό του άλλωστε, υπάρχουν τέσσερις σεζόν με περισσότερους από 10 πόντους μέσο όρο και πάνω από 3,5 τελικές πάσες. 

Συνολικά σε 432 παιχνίδια στο ΝΒΑ (τα 258 ως μέλος της πρώτης πεντάδας των ομάδων που ανήκει) σύλλεξε 4.198 πόντους και 1.540 ασίστ. Στους τραπεζικούς του λογαριασμούς υπολογίζεται πως όλα αυτά τα χρόνια μπήκαν πάνω από 30.000.000 δολάρια και από τα οποία δεν έχει μείνει τίποτα. 

Ο εθισμός του στα ναρκωτικά τον οδήγησε σε μία χαρτόκουρτα εν είδει κρεβατιού στην άκρη του πεζοδρομίου: Στο Μέριλαντ, στο Σπρίνγκφιλντ, το Ρόκβιλ, το Φέρφαξ και άλλες μικρότερες ή μεγαλύτερες πόλεις γύρω από την γενέτειρα του, Ουάσινγτον DC. 

Τώρα, ο Ντάνα Ο'Νιλ, δημοσιογράφος του The Athletic, τον συνάντησε (μάλλον τυχαία) έξω από ένα πολυκατάστημα στην πόλη Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια, που βρίσκεται νότια από την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, πλάι στον ποταμό Ποτόμακ. Οι εικόνες που είχαν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και τον αφορούσαν ήταν απογοητευτικές. Φαινόταν σχεδόν σε μόνιμη φάση υπό την επήρεια ουσιών, υποσιτισμένος και σχεδόν... νεκροζώντανος. 

Τώρα στέκεται στα πόδια του και μπορεί να παραμένει άστεγος, άφραγκος, πιθανόν και χρήστης, αλλά τουλάχιστον επιβιώνει με έναν μεγαλύτερο δείκτη αξιοπρέπειας από τότε που τον είδαν δει κάτω από γέφυρες ή στη μέση του δρόμου να ουρλιάζει. Να συλλαμβάνεται από την αστυνομία όντας σε παραλήρημα και αφού πρώτα προσπαθούσε να διαρρήξει την κλειδαριά μιας πόρτας ενός mini market. 

Ο Ο'Νιλ θύμισε όλες τις περιπέτειες του Ντελόντε Ουέστ από τη στιγμή που σταμάτησε το μπάσκετ και απαρίθμησε δεκάδες φορές που πρώην συμπαίκτες του και φίλοι της νιώτης του προσπάθησαν να τον βοηθήσουν. Μέχρι και ο ιδιοικτήτης των Ντάλας Μάβερικς, Μαρκ Κιούμπαν, είχε ασχοληθεί με την περίπτωσή του. Του είχε δώσει δουλειά και συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, πριν ο πρώην αθλητής της ομάδας του... κατρακυλήσει ξανά. 

Ο Κιούμπαν είχε καταλήξει πως «ο Ντελόντε σαμποτάρει μόνος του τη ζωή του», ενώ τώρα ένας παιδικός του φίλος και επίσης πρώην ΝΒΑer, ο Τζαμίρ Νέλσον, προσπαθεί να τον βρει και να τον βοηθήσει. Να του δώσει άλλη μία ευκαιρία. 

Το ποινικό μητρώο του Μάιλς Μπρίτζες μεγαλώνει: Ενδοοικογενειακή βία, παιδική κακοποίηση και φθορά ξένης περιουσίας
NBA

10:26 - 12.10.2023

Το ποινικό μητρώο του Μάιλς Μπρίτζες μεγαλώνει: Ενδοοικογενειακή βία, παιδική κακοποίηση και φθορά ξένης περιουσίας

Την περασμένη σεζόν ο Μάιλς Μπρίτζες δεν εμφανίστηκε στο ΝΒΑ γιατί βρέθηκε ένα βήμα πριν την φυλακή. Τώρα, που επέστρεψε στους Σάρλοτ Χόρνετς, ο δικηγόρος του ενημερώθηκε για τρεις νέες δικαστικές κλήσεις που αφορούν σημαντικά παραπτώματα που τον βάζουν και πάλι σε τροχιά... καταδίκης.

«Θα είμαι πάντα εδώ για εκείνον», είπε ο Νέλσον στον Ντάνα Ο'Νιλ και ζήτησε να του δώσει οδηγίες για το που θα τον βρει. Πριν από 20χρόνια ο Νέλσον με τον Ουέστ έκαναν πάταγο μαζί στα γήπεδα του κολεγιακού πρωταθλήματος με τη φανέλα του Σεντ Τζόζεφ, ενώ τώρα που ο πρώην συμπαίκτης του είναι άστεγος και υποφέρει, εκείνος είναι προπονητής. Εργάζεται στους Φιλαδέλφεια Σίξερς και έχει τον ρόλο του assistant στη θυγατρική ομάδα του οργανισμού που αγωνίζεται στην G-League.