Δέδας στο SPORTAL: «Θρησκεία το μπάσκετ στη Λιθουανία, τρομερή ακουστική η Zalgirio Arena»
i

Δέδας / © Sportal.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Δέδας στο SPORTAL: «Θρησκεία το μπάσκετ στη Λιθουανία, τρομερή ακουστική η Zalgirio Arena»

Aχιλλέας Μαυροδόντης 20:20 - 19.12.2022 / Ανανεώθηκε: 21:46 - 19.12.2022

Ο Γιώργος Δέδας, ο assistant coach της Ρίτας Βίλνιους, μιλάει στο SPORTAL για την Λιθουανία και τη λατρεία που υπάρχει για το μπάσκετ στη χώρα που θα φιλοξενήσει το φετινό Final Four της Ευρωλίγκας!

Ο Γιώργος Δέδας είναι στην Ρίτας Βίλνιους εδώ και τρία χρόνια, με τον Έλληνα κόουτς να είναι ο ιδανικός για να μας βάλει σε... κλίμα Final Four του Κάουνας! 

Ο assistant coach των πρωταθλητών Λιθουανίας μίλησε στο SPORTAL και απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που γεννιούνται σχετικά με την διοργάνωση του Κάουνας!

 Η αγάπη των Λιθουανών για το μπάσκετ, οι μετακινήσει με αεροπλάνα και ΜΜΜ στη χώρα, η πανέμορφη Zalgirio Arena και αρκετά ακόμα από τον άλλοτε σπουδαίο σουτέρ, ο οποίος υπήρξε και στο επιτελείο του Ολυμπιακού, όταν στον πάγκο των Ερυθρόλευκων καθόταν ο Ντέιβιντ Μπλατ. 

Final Four στο Κάουνας φέτος, στο Βερολίνο του χρόνου
EUROLEAGUE

13:46 - 19.12.2022

Final Four στο Κάουνας φέτος, στο Βερολίνο του χρόνου

Στη Λιθουανία και συγκεκριμένα στο Κάουνας για διεξαχθεί η τελευταία φάση της Euroleague για τη σεζόν 2022-2023, ενώ για την επόμενη η διοργανώτρια αρχή ανακοίνωσε πως οι τέσσερις καλύτερες ομάδες θα συναντηθούν στο Βερολίνο.

«Το μπάσκετ αποτελεί θρησκεία εδώ στη Λιθουανία. Το έχουν πολύ ψηλά, ζούνε για αυτό και για να βλέπουν την την Εθνική και τους συλλόγους τους ψηλά.

Οικονομικά δεν ξέρω πόσο ακριβά θα είναι τα εισιτήρια, αλλά θα έχει σίγουρα κόσμο. Δεν θα ζήσουμε δηλαδή ένα Φάιναλ Φορ με αδιάφορες ομάδες που δεν πάει κανείς να τις δει», τόνισε αρχικά στο SPORTAL και πρόσθεσε:   

«Το γήπεδο της Ζάλγκιρις, η Zalgirio Arena, έχει τρομερή ακουστική. Αν μπεις στην πίεση του κόσμου και χάσεις συγκέντρωση είναι αρκετό. Είναι τρομερά όμορφο σε όλα επίπεδα. 

Από το παρκέ και τις μπασκέτες, μέχρι τους διαδρόμους και τα αποδυτήρια. Είναι επίσης χτισμένο σε ένα όμορφο μέρος, δίπλα στο ποτάμι. Από τα γήπεδα της Ευρωλίγκας θεωρώ πως είναι από τα 2-3 κορυφαία. Συνδυάζοντας και κόσμο και εγκαταστάσεις. 

Οι Λιθουανοί πιστεύω ότι τους αρέσει και το θέλουν το Φάιναλ Φορ. Όταν η Λιθουανία διαφημίζεται μπασκετικά, τους αρέσει. Οι άνθρωποι της Ευρωλίγκας επέλεξαν μια μπασκετική χώρα, με τους Λιθουανούς να κάνουν όλες τις ενέργειες, παρότι η Ζάλγκρις είναι εκ των πραγμάτων τρομερά δύσκολο να βρεθεί εκεί. 

Το καλό είναι πως εκείνη περίοδο θα έχει εποχιακές πτήσεις, απευθείας προς στη Ρίγα και μετά είναι πολύ κοντά. Περίπου 20 λεπτά πτήση το Βίλνιους. Έχει διαδικασία το ταξίδι, όμως λογικά θα βγουν κι άλλες πτήσεις. Επίσης είναι και πολύ ωραία η Λιθουανία την άνοιξη». 

Τέλος, δήλωσε πως: «Και το Κάουνας και το Βίλνιους είναι πολύ οργανωμένες πόλεις και κοντά στα στάνταρ της Σκανδιναβίας και της κεντρικής Ευρώπης. Ο κόσμος μιλάει Αγγλικά και αυτό θα βοηθήσει πολύ τους τουρίστες που θα έρθουν να δουν μπάσκετ τότε. Τρένα και λεωφορεία από το Βίλνιους και Κάουνας και πίσω έχει ίσως και ανά μια ώρα. Αυτό δεν είναι θέμα. Και αμάξι να νοικιάσεις είναι μια ώρα δρόμος».