Ο Κυρσανίδης από τα παγκόσμια πρωταθλήματα στο Παρκούρ έφθασε να πρωταγωνιστεί στο Hoop District της Euroleague (vids)

Ο Κυρσανίδης από τα παγκόσμια πρωταθλήματα στο Παρκούρ έφθασε να πρωταγωνιστεί στο Hoop District της Euroleague (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 12:13 - 31.03.2024 / Ανανεώθηκε: 12:21 - 31.03.2024

O τομέας του είναι το Παρκούρ, αλλά ο... έρωτάς του είναι η πορτοκαλί μπάλα. Ο Δημήτρης Κυρσανίδης είναι πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής σε ένα ανερχόμενο άθλημα, αλλά έγινε πρωταγωνιστής και σε ένα παραδοσιακό σπορ: Το μπάσκετ. Και πλέον αγωνίζεται ως ο αρχηγός της Team Athens στο Hoop District που διοργανώνει η Euroleague Basketball στο Παρίσι.

Στον τομέα του θεωρείται αυθεντία και όχι άδικα. Άλλωστε, ο Δημήτρης Κυρσανίδης δεν ξεπερνά απλώς με ταχύτητα και στυλ κάθε εμπόδιο που βρίσκεται μπροστά του. Είναι ο πέντε φορές παγκόσμιο πρωταθλητής στο Παρκούρ.

Πρόκειται για τη συνήθεια της δεκαετίας του ‘80 που έγινε… λατρεία, έχει τις ρίζες της στους δρόμους ενός προαστίου του Παρισιού εκείνης της εποχής και σιγά σιγά μετατράπηκε σε διαδεδομένο σπορ κι ένα θέαμα με σημαντική εμπορική αξία.

Μάλιστα, παραλίγο να μπει στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, που όλως τυχαίως, θα γίνουν στην πρωτεύουσα της Γαλλίας και την πόλη που «γέννησε» το Παρκούρ. 

Τελικά δεν προκρίθηκε την τελευταία στιγμή και ο Κυρσανίδης δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει ένα Ολυμπιακό μετάλλιο στο Παρίσι. Εκεί βρίσκεται όμως, για να αγωνιστεί σε μία άλλη μεγάλη του αγάπη: Το μπάσκετμπολ. 

Πέραν από την αγωνιστική δράση στο Παρκούρ, ο Κυρσανίδης έχει εκφράσει το πάθος του για την πορτοκαλί μπάλα. Δημιουργεί εντυπωσιακό περιεχόμενο στα social media και στις πλατφόρμες οπτικοακουστικού υλικού, με τη δράση του κυρίως στα ανοιχτα γήπεδα και στο streetball κι έτσι ήταν προφανής η επιλογή της Euroleague για να εκπροσωπήσει την Team Athens στο Hoop District που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην «πόλη του φωτός».

O 28χρονος DK -όπως είναι ευρύτερα και διαδικτυακώς γνωστός- μίλησε για την εμπειρία αυτή που ανοίγεται μπροστά του στο επίσημο σάιτ της Euroleague Basketball και παραδέχθηκε πως «είμαι ένας τύπος που του αρέσει αυτό που κάνει. Λατρεύω τον αθλητισμό και από τότε που ήμουν παιδί προσπαθούσα να τα κάνω όλα τέλεια».

Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα πως «προπονούμαι πολύ σκληρά για να πετύχω τους στόχους μου. Παίζω μπάσκετ τρία χρόνια τώρα και πριν από αυτό, δεν είχα αγγίξει ποτέ μπάλα του μπάσκετ. Οπότε είμαι πολύ χαρούμενος που έφτασα στο σημείο που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή» και η αλήθεια είναι πως οι επιδόσεις του είναι εντυπωσιακές. Βέβαια, «είμαι πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο Παρκούρ και αυτή ήταν η κύρια δραστηριότητά μου μέχρι στιγμής», θύμισε με τα λόγια του.

«Το μπάσκετ μπήκε στη ζωή μου στη δεύτερη καραντίνα. Και το ερωτεύτηκα μονομιάς! Άρχισα να προπονούμαι κάθε μέρα, παρακολούθησα αμέτρητες ώρες βίντεο για να σουτάρω την μπάλα σωστά, για να ντριμπλάρω γρήγορα και αποτελεσματικά. Έμαθα πώς να κάνω τα… πάντα μέσω YouTube. Μετά, η αγάπη έγινε πάθος και αυτό άλλαξε τη ζωή μου!»

Πλέον, στο μυαλό του έχουν καταγραφεί πολλές υπέροχες στιγμές γύρω από το μπάσκετ και μία από αυτές ήταν «πέρυσι το καλοκαίρι, όταν πήγα στην εκδήλωση του Γιώργου Πρίντεζη στη Σύρο. Στο AegeanBall Festival. Με κάλεσαν να παίξω στο παιχνίδι των διασημοτήτων, πήγα εκεί και στον πρώτο γύρο έπρεπε να παίξουμε με την ομάδα του Πρίντεζη. Και τους κερδίσαμε με δικό μου καλάθι! Δεν περίμενα ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο. Ήταν τρελό».

Οι αγαπημένοι του παίκτες στην Euroleague είναι «ο Ματίας Λεσόρ του Παναθηναϊκού. Είναι από τους πιο… τρελούς που έχω δει ποτέ. Επίσης, μου αρέσει πάρα πολύ ο Μάριο Χεζόνια της Ρεάλ Μαδρίτης».

Επιπλέον, περιέγραψε και μία εμπειρία του με τον Κροάτη φόργουορντ «όταν πήγα στο ΟΑΚΑ για να το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Ρεάλ. Όλοι οι φίλαθλοι τον χειροκροτούσαν και τον αποθέωναν. Έγινα μάρτυρας αυτής της στιγμή και σκέφτηκα “Τι υπέροχο!”. Δυστυχώς δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε κάτι τέτοιο. Συνήθως όλοι μισούν τον αντίπαλο. Και σκεφτείτε δεν είμαι καν οπαδός του Παναθηναϊκού».