«Βομβάρδισε» τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι ο Παναθηναϊκός AKTOR και κρατάει το πλεονέκτημα στα χέρια του

Ερυθρός Αστέρας - Παναθηναϊκός

i

Photo by Srdjan Stevanovic/Euroleague Basketball via Getty Images

«Βομβάρδισε» τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι ο Παναθηναϊκός AKTOR και κρατάει το πλεονέκτημα στα χέρια του

Ηλίας Λαλιώτης 23:05 - 20.03.2024 / Ανανεώθηκε: 00:22 - 21.03.2024

Με τρομερή ευστοχία από την περιφέρεια και τον Ματίας Λεσόρ να «καταπίνει» τους αντιπάλους του μέσα στη ρακέτα, ο Παναθηναϊκός AKTOR πέρασε από το Βελιγράδι, επικρατώντας 76-89 του Ερυθρού Αστέρα και παίρνοντας το δώρο της Μιλάνο στο Μονακό, ορίζει την τύχη του για το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της EuroLeague.

Με τον καλύτερο τρόπο αντέδρασε ο Παναθηναϊκός AKTOR μετά την ήττα στο ντέρμπι του ΣΕΦ από τον Ολυμπιακό.

Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έκανε σπουδαία εμφάνιση στο Βελιγράδι, «κατάπιε» τον Ερυθρό Αστέρα μέσα στο σπίτι του (76-89) με τρομερή ευστοχία από την περιφέρεια (12/21 τρίποντα), αλλά και τον Κώστα Σλούκα να καθοδηγεί μαεστρικά τους Πράσινους με ένα εντυπωσιακό double-double (17 πόντοι, 10 ασίστ και 0 λάθη).

Με αυτόν τον τρόπο ο Παναθηναϊκός AKTOR εκμεταλλεύτηκε το «δώρο» της Αρμάνι Μιλάνο, που κέρδισε στο Μονακο και κρατάει την τύχη στα χέρια του. Με τέσσερις νίκες στα επόμενα τέσσερα παιχνίδια θα είναι στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας, ενώ θα έχει τεράστιες πιθανότητες ακόμα και για τη δεύτερη θέση στην κανονική περίοδο.

Σπουδαία εμφάνιση και από τον Ματίας Λεσόρ με 19 πόντους, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα, 2 μπλοκ και μόλις ένα λάθος, ενώ ο Ντίνος Μήτογλου πρόσθεσε 17 πόντους, ο Κέντρικ Ναν είχε 15, ενώ ο Τζέριαν Γκραντ είχε 12 πόντους, 5 ασίστ, 4 ριμπάουντ.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο Εργκίν Αταμάν επέστρεψε μετά από 2 αγωνιστικές στην αγαπημένη του πεντάδα με τους Γκραντ, Ναν, Γκριγκόνις, Μήτογλου, Λεσόρ, αλλά μετά από μόλις 2,5 λεπτά αγώνα αναγκάστηκε να ρίξει από νωρίς στη μάχη τον Σλούκα, μιας και ο Γκραντ χρεώθηκε με δύο γρήγορα και φάουλ. Παράλληλα, ο Ναν ξεκίνησε με 2 λάθη σε ισάριθμες επιθέσεις, ο Ερυθρός Αστέρας πήρε ένα μικρό προβάδισμα 7-4, αλλά τα επόμενα 5 λεπτά ήταν καταιγιστικά για το Τριφύλλι.

Με τον Μήτογλου να κάνει ένα απίθανο επιθετικό ξέσπασμα με 12 πόντους στην περίοδο και συνολικά τον Παναθηναϊκό να πετυχαίνει 5 σερί τρίποντα, προηγήθηκε με +9 (14-23 στο 8’). Οι συνεχόμενες βολές του Τεόντοσιτς και η δημιουργία του για τον Μίτροβιτς έδωσαν τη δυνατότητα στους γηπεδούχους να μειώσουν πολύ γρήγορα στους 3 (20-23). Και πάλι όμως οι Πράσινοι βρήκαν δύο μεγάλα τρίποντα με Σλούκα και Ναν, κλείνοντας την πρώτη περίοδο ιδανικά (20-29) με 7/9 τρίποντα και 9 ασίστ για μόνο δύο λάθη, ενώ ταυτόχρονα έδωσε μόνο ένα επιθετικό ριμπάουντ στον Αστέρα.

Με το ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου ο Παναθηναϊκός AKTOR επέκτεινε το σερί του σε 11-0 και πήγε τη διαφορά στο μέγιστο του πρώτου ημιχρόνου +14 (20-34). Το κακό για την ομάδα του Αταμάν ήταν πως στην άμυνα δεν λειτουργούσε τόσο καλά, όσο στην επίθεση και δεν «σκότωσε» τον Ερυθρό Αστέρα. Οι Σέρβοι «χτύπησαν» μέσα στο ζωγραφιστό με Νταβιντόβατς, Μπολομπόι και Ίλιτς, μείωσαν μέχρι και τους 7 πόντους (39-46), αλλά ο ηγετικός Σλούκας στο πρώτο μέρος (10 πόντοι, 5 ασίστ, 0 λάθη) με μια ασίστ στον Γκριγκόνις και 2 δικές του βολές επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να κλείσει το ημίχρονο στο +10 (41-51). Έχοντας 9/13 τρίποντα και 14 ασίστ για μόλις 3 λάθη.

Ο Ερυθρός Αστέρας πίεσε την μπάλα με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ανάγκασε τους Πράσινους να πάρουν τραβηγμένες επιθέσεις στο τέλος του χρόνου και τους κράτησε χωρίς σκορ για 2,5 λεπτά, μειώνοντας σε 44-51, πριν ο Γκραντ βρει σκορ, ενώ με ένα 0-5 λίγο μετά ο Παναθηναϊκός βρήκε και πάλι διψήφια διαφορά (46-58 στο 24’). Με τον Λεσόρ να αρχίζει να κυριαρχεί στην αντίπαλη ρακέτα και να τελειώνει φάσεις με εντυπωσιακά καρφώματα, αλλά και να φθείρει με φάουλ τους ερυθρόλευκους της Σερβίας, το Τριφύλλι βρέθηκε στο +16 (52-68), δύο λεπτά πριν το τέλος της περιόδου, η οποία ολοκληρώθηκε στο 56-70. Παρότι έκαναν 4 λάθη στο δεκάλεπτο, οι παίκτες του Αταμάν αύξησαν την πίεση αμυντικά και έχοντας επιτρέψει μόλις 2 επιθετικά ριμπάουντ, ήλεγχε το παιχνίδι.

Ωστόσο στην τέταρτη περίοδο, η επίθεση των πράσινων άρχισε να «ασθμαίνει», με τον Σλούκα να σκοράρει για τρεις μετά από 2 λεπτά αγώνα και αυτό να είναι το μοναδικό καλάθι της ομάδας του για 4 λεπτά. Μαζί με μια λάθος απόφαση των διαιτητών σε κατοχή, αλλά και διαδοχικά challenge που πάγωσαν τον ρυθμό, ο Ερυθρός Αστέρας κατάφερε να βρεθεί στο -8 (65-73) με έξι λεπτά να απομένουν. Έαν τρίποντο του Γκραντ του έδωσε σημαντική ανάσα, ενώ ο Μήτογλου τον έφερε στο +13. Ο Νέντοβιτς επιχειρούσε με μακρινά σου να κρατήσει τον Ερυθρό στο ματς, αλλά με τον Τεόντοσιτς να χάνει το μυαλό του και να βαράει τον Λεσόρ, χρεώθηκε με αντιαθλητικό φάουλ και ο Παναθηναϊκός έφτασε στη 19η νίκη του.

MVP

Ο Ματίας Λεσόρ ήταν για μία ακόμα φορά κυρίαρχος στις δύο ρακέτες και ανίκητος στην επίθεση του Παναθηναϊκού AKTOR, «καθαρίζοντας» στο δεύτερο ημίχρονο. Τελείωσε το ματς με 18 πόντους, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα και 2 μπλοκ.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η τρομερή ευστοχία του Παναθηναϊκού AKTOR από τα 6,75μ. Στο πρώτο ημίχρονο οι πράσινοι μέτρησαν 9/13 τρίποντα, ενώ ολοκλήρωσαν την αναμέτρηση κόντρα στους Σέρβους με 12/21.

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 20-29, 41-51, 56-70, 76-89

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Ο Παναθηναϊκός AKTOR υποδέχεται στο ΟΑΚΑ την Παρασκευή (22/3, 21:15) την Μπαρτσελόνα, ενώ ο Ερυθρός Αστέρας την ίδια μέρα (20:00) φιλοξενεί τη Βίρτους Μπολόνια.