Τα ορόσημα της EuroLeague για το έτος 2023 - Τα ρεκόρ που έγιναν και τα δεδομένα που άλλαξαν
i

@ 2023 EuroLeague Basketball

Τα ορόσημα της EuroLeague για το έτος 2023 - Τα ρεκόρ που έγιναν και τα δεδομένα που άλλαξαν

Γιώργος Γαβριλάκης 13:10 - 31.12.2023 / Ανανεώθηκε: 13:21 - 31.12.2023

Το έτος 2023 δεν φάνηκε να είναι... σωτήριο. Είναι άγνωστο αν ο άνθρωπος λυτρώθηκε από την αμαρτία, αλλά είναι βέβαιο πως στα παρκέ της EuroLeague οι πρωταγωνιστές -άνθρωποι κι αυτοί- δημιούργησαν θαυμαστά έργα και επιδόσεις που καταγράφηκαν στα κιτάπια της ιστορίας.

Όταν πεθαίνεις, λένε (τώρα ποιοι το λένε...) περνάει από μπροστά από τα μάτια σου -μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα- ολόκληρη η ζωή σου. Σαν ταινία. Τώρα, αν θα είναι θρίλερ, περιπέτεια ή κωμωδία, αυτό εξαρτάται από τις πράξεις σου στα χρόνια της ακμής ή και της παρακμής. Προς το παρόν, τα πράγματα δεν είναι μοιραία γιατί μία χρονιά φεύγει και η ζωή συνεχίζεται. Δεν χάθηκε κι ο κόσμος... 

Μέσα από το ημερολογιακό έτος 2023, που σωτήριο και λυτρωτικό μάλλον... δεν ήταν για την ανθρωπότητα, πάνω στα παρκέ της EuroLeague τουλάχιστον τα πράγματα ήταν εντυπωσιακά. Δεν ήταν λίγες οι μεγαλειώδεις στιγμές, με τους λαμπερούς πρωταγωνιστές και τις τεράστιες επιτυχίες αυτών και των ομάδων τους. Για να μην μπλέξουμε το συναίσθημα και να επικρατήσει η λογική, με επίκεντρο τα μαθηματικά και τις στατιστικές που προκύπτουν από αυτά, σας παρουσιάζουμε τις αξιοσημείωτες ημέρες και τα ορόσημα των πρωταγωνιστών του ευρωπαϊκού μπάσκετ, κατά τη διάρκεια του γέρου χρόνου που φεύγει. Από την πρώτη Ιανουαρίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου. 

Το «2023» της περασμένης αγωνιστικής σεζόν

4 Μαρτίου: Ο Κάιλ Χάινς γίνεται ο τρίτος παίκτης με 300 μπλοκ στη διοργάνωση
Έχει κατακτήσει τέσσερις φορές την κορυφή της EuroLeague -τις δύο με τον Ολυμπιακό- και στα 36 του παραμένει ενεργός και μάχημος για λογαριασμό της Μιλάνο. Μάλιστα, την συγκεκριμένη ημερομηνία ο Αμερικανός σέντερ έφθασε στην τρίτη εκατοντάδα των καλύτερων στις τάπες όλων των εποχών, σε μία λίστα που παραμένει πρώτος ο Έντι Ταβάρες της Ρεάλ Μαδρίτης και ο δεύτερος είναι ο Μπράιαν Ντάνστον της Βίρτους Μπολόνια. Ένας ακόμα βετεράνος Αμερικανός σέντερ, που έχει τιμήσει τη φανέλα του Ολυμπιακού

9 Μαρτίου: Νάντο Ντε Κολό, ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών 
Στα τέλη του 2022 είχε μπει στη λίστα με τους παίκτες που έχουν σκοράρει πάνω από 4.000 πόντους στην EuroLeague και στο ξεκίνημα του τρίτου μήνα του 2023 o Νάντο Ντε Κολό της Βιλερμπάν προσπέρασε τον Χουάν Κάρλο Ναβάρο. Εκείνη τη στιγμή έγινε ο δεύτερο με τους περισσότερους πόντους στην ιστορία και εντός του 2024 αναμένεται να ανέβει στο πρώτο σκαλοπάτι. Διότι, υπολείπεται 77 πόντους από το Νο 1 που ακόμα ανήκει στον Βασίλη Σπανούλη. 

18 Μαρτίου: Ο Καλάθης έφθασε τα 400 κλεψίματα
Ο Νικ Καλάθης της Φενέρμπαχτσε έφθασε τα 400 κλεψίματα στην EuroLeague και έγινε ο δεύτερος παίκτης όλων εποχών που περνάει αυτό το επιβλητικό όριο. Την ίδια αγωνιστική και μάλιστα την ίδια μέρα ο Ρούντι Φερνάντεθ της Ρεάλ Μαδρίτης αναρριχήθηκε στην τρίτη θέση της συγκεκριμένης στατιστικής κατηγορίας. Μπροστά και από τους δύο, ο Νο1 Δημήτρης Διαμαντίδης! 

21 Μαϊου: Η... λάμψη του Γιουλ και του Σέρχι στο Final Four
To εκπληκτικό σουτ του Σέρχιο Γιουλ στην κρίσιμη επίθεση στον τελικό του Κάουνας δεν «σκότωσε» απλά τα όνειρα του Ολυμπιακού. Έδωσε ένα ακόμα πρωτάθλημα στην Ρεάλ, ενώ έκανε τον ίδιο τον... εκτελεστή, τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία των Final Four. Και την ασίστ του την έδωσε ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ, ο οποίος εκείνη τη στιγμή πέρασε τον Γιούλ στην λίστα με τους κορυφαίους πασέρ. 

22 Μαϊου: Τα ρεκόρ του Σάσα Βεζένκοφ
Πριν μαζέψει τα μπογαλάκια του και εγκαταλείψει την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη συνολικά -για το American Dream- ο Σάσα Βεζένκοφ έκανε μία... ιστορική χρονιά στην EuroLeague. Αυτή ξεκίνησε το 2022, αλλά ολοκληρώθηκε στις 22 Μαϊου του 2023 όταν και πήρε το βραβείο του MVP έχοντας το μεγαλύτερο βαθμό στο PIR (σύστημα αξιολόγησης), τα περισσότερα εύστοχα σουτ και αμυντικά ριμπάουντ. 

Από Οκτώβρη μέχρι Δεκέμβρη...

18 Οκτωβρίου: Ταυτόχρονα ορόσημα για Μεσίνα και Χάινς 
Ήταν μια σπέσιαλ βραδιά για δύο στελέχη της Μιλάνο. Ο κόουτς Ετόρε Μεσίνα έγινε μόλις ο δεύτερος προπονητής της EuroLeague με 300 νίκες. Πρώτος προφανώς και είναι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Επίσης, ο Κάιλ Χάινς έγινε ο πρώτος σε συμμετοχές (393 και πλέον έχει ξεπεράσει τις 400) στην ιστορία της διοργάνωσης.  

26 Οκτωβρίου: Η... ταχύτητα του Μάικ Τζέιμς
Στον αγώνα του Νο 248 στην EuroLeague, o Μάικ Τζέιμς της Μονακό έσπασε το φράγμα των 4.000 προσωπικών πόντων. Και ναι μεν είναι ο τέταρτος σκόρερ όλων των εποχών (πίσω από Σπανούλη, Ντε Κολό και Ναβάρο), αλλά έγινε ο άνθρωπος που ξεπέρασε την τέταρτη χιλιάδα πιο γρήγορα και σε λιγότερα παιχνίδια από οποιονδήποτε άλλον.

5 Δεκεμβρίου: Ο Αταμάν τα έχει... τετρακόσια
Στην 16η του σεζόν στην EuroLeague, πλέον με τον Παναθηναϊκό κι αφού έχει ήδη κατακτήσει δύο φορές με την Εφές την κορυφή, το ίδιο προσπαθεί να κάνει και τώρα με τους «πράσινους». Στο ξεκίνημα του τελευταίο μήνα του έτους όμως, ήταν η στιγμή που ο Εργκίν Αταμάν συμπλήρωσε 400 αγώνες στην διοργάνωση. Μόνο ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Ετόρε Μεσίνα έχουν περισσότερους αυτόν τον αιώνα. 

7 Δεκεμβρίου: Στην... ελίτ των πασέρ ο Μίλος Τεόντοσιτς
Ένας από τους καλύτερους δημιουργούς και βιρτουόζους του μπάσκετ που έχουν δει τα ματάκια μας, ο Μίλος Τεόντοσιτς του Ερυθρού Αστέρα, έγινε ο πέμπτος της λίστας με τις περισσότερες ασίστ όλων των εποχών. Από τότε έχει μόνο μπροστά του τους Σλούκα, Σπανούλη και φυσικά τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ και τον Νικ Καλάθη που απολαμβάνει τη θέα από την κορυφή. 

9 Δεκεμβρίου: Στο Νο 3 ο Μάικ Τζέιμς
Κι αφού λίγες μέρες πριν (26 Οκτ.) είχε ξεπεράσει τους 4.000 πόντους, αυτή τη φορά ήρθε η ώρα να προσπεράσει τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Ήταν η μέρα που ο Μάικ Τζέιμς της Μονακό σκαρφάλωσε στην τρίτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών και πλέον βλέπει μόνο δύο πλάτες. Του Νάντο Ντε Κολό και του Βασίλη Σπανούλη. 

16 Δεκεμβρίου: Ο Κάιλ Χάινς συνεχίζει...
Εντός του 2023 έγινε ο πρώτος σε συμμετοχές στην ιστορία της EuroLeague. Διόλου, μικρή διάκριση και αρκετά δυναμική για να κρατήσει για χρόνια. Ο 36χρονος Αμερικανός σέντερ της Μιλάνο βέβαια, βρίσκεται σε πολλές λίστες, αλλά είναι εντυπωσιακό πως έφθασε μέχρι το Νο 2 των ριμπάουντερ. Μετά την 16η Δεκεμβρίου μόνο ο παλαίμαχος Φελίπε Ρέγιες έχει μαζέψει στην καριέρα του περισσότερα «σκουπίδια» απ' αυτόν.