Ολυμπιακέ θέλεις νίκη στην Μπολόνια; Ιδού πως θα το κάνεις!
i

© 2023 EuroLeague Basketball

Ολυμπιακέ θέλεις νίκη στην Μπολόνια; Ιδού πως θα το κάνεις!

Γιώργος Γαβριλάκης 11:05 - 19.12.2023 / Ανανεώθηκε: 13:45 - 19.12.2023

Μία έξοδος στην Μπολόνια ποτέ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πόσο μάλλον τώρα που η Βίρτους αποτελεί μία από τις ομάδες που πρωταγωνιστούν στην EuroLeague και το κάνει με τρόπο εντυπωσιακό και μετά από αρκετά χρόνια σχετικής αδράνειας. Ο Ολυμπιακός, το βράδυ της Τρίτης (19/12, 21:30, NovaSports), αντιμετωπίζει τους Ιταλούς και υπάρχει τρόπος, αλλά απαιτείται κόπος για να τα καταφέρει...

O Ολυμπιακός βρίσκεται εδώ και μερικές ώρες σε μία από τις πιο... μπασκετικές πόλης στην Ευρώπη. Την Μπολόνια! Και έχει μπροστά του μία υπόθεση εργασίας πολύ απαιτητική, με δυσκολίες που ορίζονται από την παράλληλη πορεία των «ερυθρολεύκων», σε σχέση με την Βίρτους, που αποτελεί -έπειτα από 14 αγώνες στην EuroLeague- την ευχάριστη έκπληξη της σεζόν για το 2023. 

Κι αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό και από το νέο έτος, ή πιο σωστά και στον δεύτερη γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, τότε η θέση της στα Play Offs δεν θα αργήσει να κατοχυρωθεί. Προς το παρόν έχει 10 νίκες, όσες και η Μπαρτσελόνα, ενώ μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης έχει περισσότερες (13). Την ίδια ώρα που ο Ολυμπιακός, μετά την εντός έδρας ήττα της προηγούμενης αγωνιστικής από την Βαλένθια, έχει τόσες νίκες, όσες και ήττες (7-7).  

Αν θέλει να αποκτήσει και πάλι... θετικότητα στην βαθμολογική του θέση θα πρέπει είτε να βελτιώσει άρδην την εικόνα του (ειδικά σε σχέση με το παιχνίδι κόντρα στην Βαλένθια) ή να μην επιτρέψει στον ιταλικό σύλλογο να πραγματοποιήσει εντός παρκέ όλα όσα έχει αποδείξει πως μπορεί να πράξει! 

Ο Σενγκέλια και ο ορισμός του παιχνιδιού της Βίρτους

Πριν ξεκινήσει η σεζόν, η Βίρτους Μπολόνια, απέλυσε τον κόουτς Σέρτζιο Σκαριόλο ξαφνικά κι αφού είχε προηγηθεί μία κόντρα του (τουλάχιστον σε φιλολογικό επίπεδο) με την διοίκηση της ομάδας. Ο Ιταλός τεχνικός που εργάζεται πλέον αποκλειστικά στην εθνική ομάδα της Ισπανίας, ήθελε να δυναμώσει το ρόστερ με παίκτες, αίτημα που δεν έγινε δεκτό και άρχισε ο εκνευρισμός και τα... λόγια. Ο ερχομός του κόουτς Λούκα Μπάνκι όμως, αναζωογόνησε την -σχεδόν χαμένη- αισιοδοξία της Βίρτους και... τοποθέτησε στο παρκέ για την ομάδα του ιταλικού βορρά στοιχεία, αγωνιστικά και πνευματικά, από αυτά που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια με την εθνική ομάδα της Λετονίας. 

Αυτός όμως, που αναζωογονήθηκε περισσότερο απ' όλους στην Μπολόνια, ήταν ο Τόρνικε Σενγκέλια. Το καλοκαίρι που μας πέρασε το όνομά του για αρκετές ημέρες βρέθηκε στο επίκεντρο των μεταγραφικών δεδομένων του Παναθηναϊκού. Μάλιστα, ο Γεωργιανός φόργουορντ δεν έκρυψε τη θέλησή του να έρθει στην Ελλάδα και να φορέσει την πράσινη φανέλα, αλλά άφησε τα πάντα στην διακριτική ευχέρεια της διοίκησης της Βίρτους. Κι όταν εκείνη του εξήγησε πως τον χρειάζεται και θέλει να στηριχθεί πάνω του, αυτός ανέλαβε μονομιάς δράση. 

Ήταν ο MVP του πρώτου μήνα της EuroLeague και συνολικά μέχρι στιγμής είναι ο άνθρωπος με το μεγαλύτερο σύνολο βαθμολογίας στο σύστημα αξιολόγησης σε όλη τη διοργάνωση. Ο «Τόκο» έπειτα από μία σεζόν (την περασμένη) που οι διαδοχικοί τραυματισμοί δεν του έδωσαν την ευκαιρία να βρει ούτε μία στιγμή ρυθμό, φέτος έχει κάνει ένα ταξίδι στον... χρόνο. Στο πρόσφατο παρελθόν, τότε που με τις επιδόσεις του έφθασε να αγωνίζεται στο ΝΒΑ (2012-2014) και να κάνει πάταγο στην Ευρώπη. Με την Μπασκόνια για έξι σεζόν (2014-20), ακολούθως με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ από το 2022 εντάχθηκε στο δυναμικό της Βίρτους. 

Μετά την τρομερή παρουσία του στη σεζόν 2019-20 όταν αγωνιζόμενος με την Μπασκόνια είχε 18,5 πόντους με 58,6% στα σουτ, 5,6 ριμπάουντ και 2,9 ασίστ, στην καλύτερη σεζόν του στην EuroLeague, τώρα στα 32 του χρόνια κάνει μία πορεία του ίδιου επιπέδου. Σχεδόν με τους ίδιους πόντους στην επίθεση (17,2), περισσότερα ριμπάουντ (6,3) και παραπάνω ασίστ (3,7).

Επιρεάζει το παιχνίδι σε κάθε σημείο του γηπέδου, σκοράρει από διαφορετικές αποστάσεις, ενώ έχει την ικανότητα να δημιουργήσει πολλές καταστάσεις για τους συμπαίκτες του. Είναι σπουδαίος πασέρ και μοναδικός μαχητής. Ο Άλεκ Πίτερς, που πρωταγωνιστεί στην επίθεση του Ολυμπιακού, δεν έχει το... σκαρί για να τον αντιμετωπίσει μόνος του και ο Γιώργος Μπαρτζώκας σίγουρα έχει αναλυτικά και πολυποίκιλα σχέδια για την αντιμετώπισή του. Ο Σενγκέλια πάντως, δεν είναι η μόνη απειλή της Βίρτους, αλλά αποτελεί την βασική πηγή ενέργειας στο παιχνίδι της. 

Δίπλα στον Γεωργιανό, βρίσκεται ένας ακόμα πρώην NBAer και μάλιστα πρωταθλητής με τους Σαν Αντόνιο Σπερς το 2014. Ο Μάρκο Μπελινέλι, στα 37 του χρόνια, παραμένει... πιστόλι στα μακρινά σουτ και ένας παίκτης που αν είναι στη βραδιά του μπορεί να σε «εκτελέσει» με χαμόγελο. Στο ματς της προηγούμενης αγωνιστικής, κόντρα στην Μπασκόνια, ο Μπελινέλι έκανε ρεκόρ καριέρας στην EuroLeague. Έβαλε 27 πόντους σε 28'42'' με 4/8 τρίποντα και η περίπτωσή του θα απασχολήσει επίσης την άμυνα του Ολυμπιακού

Οι Πειραιώτες πάντως, θα συναντήσουν στη Μπολόνια και δυο πρώην παίκτες τους: Τον Ντάνιελ Χάκετ και τον Μπράιαν Ντάνστον. Ο πρώτος έχει πολλές οργανωτικές αρμοδιότητες στη Βίρτους, ενώ ο δεύτερος από τη στιγμή που ο Τζόρνταν Μίκι είναι τραυματίας, έχει αναβαθμιστεί και παρά την ηλικία του (είναι συνομήλικος του Μπελινέλι) στην άμυνα παραμένει ισχυρός. 

Το αξιοσημείωτο είναι πως η Βίρτους Μπολόνια παίζει με δυναμικά, αλλά και χαμηλά σχήματα. Ο Ντάνστον αγωνίζεται ως σέντερ με μπόι στα 203 εκατοστά, ενώ είναι δύο πόντους ψηλότερος από τον επίσης σέντερ, Ντεβόντε Κέικοκ

Την ίδια ώρα, που ο Μπαρτζώκας έχει δύο «πεντάρια» στη διάθεσή του, τον Μουσταφά Φαλ και τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, που ο πιο... κοντός από τους δύο είναι 2,12 μέτρα (o Σέρβος) και ο άλλος 2,18 μέτρα. Πρακτικά, έχει τη δυνατότητα είτε να πάει το μπάλα με μεγάλη συχνότητα κοντά στο καλάθι για να εκμεταλλευτεί την υψομετρική διαφορά, την ίδια στιγμή που ο νεοαποκτηθείς Φιλίπ Πετρούσεφ (και ο Λουκ Σίκμα) ταιριάζει περισσότερο στα match up σε σχέση με τους δύο καλύτερους ψηλούς της ομάδας. 

Ομαδικά στατιστικά

Στατιστική κατηγορία

Βίρτους Μπολόνια

Ολυμπιακός

Επίθεση

84,6

76,4

Ριμπάουντ

33,5

32,3

Ασίστ

20,2

18,7

Δίποντα (%)

56,7%

52,5%

Τρίποντα (%)

38,5%

36,4%

Λάθη

12,3

11,6

Ξεκίνησε η πώληση των εισιτηρίων για το Final Four του Βερολίνου!
EUROLEAGUE

09:59 - 19.12.2023

Ξεκίνησε η πώληση των εισιτηρίων για το Final Four του Βερολίνου!

H πώληση των εισιτηρίων για το Final Four της Euroleague -που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο από τις 24 έως τις 26 Μαϊου του 2024- ξεκίνησε! Οι ενδιαφερόμενοι μέσω της πλατφόρμας που δημιούργησε η EuroLeague Basketball, από το πρωί της Δευτέρας (19/12, 10:00) μπορούν να κατοχυρώσουν τη θέση τους στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Οι πρωταγωνιστές

Στατιστική κατηγορία

Βίρτους Μπολόνια

Ολυμπιακός

Πόντοι

Τόρνικε Σενγκέλια 17,2
Μάρκο Μπελινέλι 15,0
Αϊζέια Κορντινιέ 8,6

Άλεκ Πίτερς 15,4
Αϊζέια Κάνααν 12,7
Τόμας Ουόκαπ 10,7

Ριμπάουντ

Τόρνικε Σενγκέλια 6,3
Μπράιαν Ντάνστον 3,6
Ντάνιελ Χάκετ 3,3

Άλεκ Πίτερς 5,5
Μουσταφά Φαλ 4,8
Νίκολα Μιλουτίνοφ 4,2

Ασίστ

Ντάνιελ Χάκετ 4,1
Τόρνικε Σενγκέλια 3,7
Ιζαΐ Κορντινιέ 3,1

Τόμας Ουόκαπ 4,5
Κώτας Παπανικολάου 3,3
Μουσταφά Φαλ 2,5

Τρίποντα (%)

Τζεϊλίν Σμιθ 48,3%
Μάρκο Μπελινέλι 45,7%
Όγκνιεν Ντόμπριτς 40,9%

Άλεκ Πίτερς 54,5%
Αϊζέια Κάνααν 50,6%
Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος 42,9%

PIR

Τόρνικε Σενγκέλια 22,1
Ντάνιελ Χάκερ 11,8
Μάρκο Μπελινέλι 11,1

Άλεκ Πίτερς 18,1
Νίκολα Μιλουτίνοφ 13,9
Μουσταφά Φαλ 13,0

Sportal Euroleague Show με Βίρτους Μπολόνια - Ολυμπιακός και όλη τη δράση της Τρίτης

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!