Γρήγορο μπάσκετ, ενέργεια, καθαρό μυαλό: Οι τρεις άξονες της Εθνικής στον «τελικό» με Νέα Ζηλανδία

Γρήγορο μπάσκετ, ενέργεια, καθαρό μυαλό: Οι τρεις άξονες της Εθνικής στον «τελικό» με Νέα Ζηλανδία

Χρήστος Τσάλτας 13:00 - 29.08.2023 / Ανανεώθηκε: 09:59 - 30.08.2023

Η Εθνική ομάδα έχει στρέψει την προσοχή της 100% στο μεγάλο παιχνίδι με τη Νέα Ζηλανδία την Τετάρτη (30/08, 15:40) και το Sportal καταγράφει τα σημεία που θέλει να αξιοποιήσει η «γαλανόλευκη» για να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Αποστολή στη Μανίλα

Τα ψέματα τελείωσαν. Το παιχνίδι της Τετάρτης απέναντι στη Νέα Ζηλανδία είναι do or die. Η Εθνική παρ' ότι βρισκόμαστε μόλις στο τρίτο παιχνίδι της στο τουρνουά, μπαίνει από νωρίς σε διαδικασίες «τελικών». Ο πρώτος και πιο σημαντικός -μέχρι τον επόμενο- είναι αυτός απέναντι στη χώρα από την Ωκεανία

Πρόκειται για μια ομάδα που φημίζεται για τη σκληράδα και την αθλητικότητά της. Η άμυνα των παικτών του Πέρι Κάμερον είνα ανέκαθεν το σήμα κατατεθέν τους, καθώς έχουν τα κορμιά για να ρίξουν... ξύλο, την ίδια ώρα που επιθετικά είναι μια ομάδα που αν και δεν έχει την προσωπικότητα να πάρει την ομάδα στις πλάτες του ή το αστείρευτο επιθετικό ταλέντο, όπως στο παρελθόν με τους Κόρεϊ και Τάι Ουέμπστερ, βρίσκει λύσεις από την περιφέρεια.

Οι Νεοζηλανδοί σουτάρουν πολύ, παίζουν σε γρήγορο τέμπο και διακρίνονται για το σκληρό παιχνίδι τους. Η Εθνική τα ξέρει αυτά, έστω κι αν δεν είναι η ίδια ομάδα που αντιμετώπισε το 2019. Όπως και η «γαλανόλευκη» δεν είναι η ίδια ομάδα, συγκριτικά με το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Καθώς οι ώρες περνούν και σταδιακά ετοιμαζόμαστε ΄λο και περισσότερο για το μεγάλο παιχνίδι της Τετάρτης, πάμε να δούμε λίγο πιο αναλυτικά τους άξονες στο παιχνίδι της Εθνικής ομάδας.

Γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά στην επίθεση

Οι Νεοζηλανδοί έχουν παίκτες που δεν διστάζουν να σουτάρουν σε όποια θέση κι αν βρίσκονται. Αυτό είναι που κάνει το παιχνίδι τους απρόβλεπτο. Ειδικά αν τα σουτ μπουν, τότε βάζουν πρόβλημα σε κάθε αντίπαλο. Το έδειξαν στην πρώτη περίοδο κόντρα στην Team USA, το υπερθεμάτισαν απέναντι στην Ιορδανία.

Σε αυτά τα δύο παιχνίδια του τουρνουά οι Tall Blacks σουτάρουν με 41.5% από την περιφέρεια, αριθμός που αν μη τι άλλο είναι εντυπωσιακός και δείχνει πόσο αποτελεσματικοί έιναι έξω από τη γραμμή των 6,75μ. 

Αν μπορούμε να εντοπίσουμε μια διαφορά συγκριτικά με την αναμέτρηση της πρεμιέρας κόντρα στην Ιορδανία, αυτή είναι η απουσία παίκτη που είναι σημείο αναφοράς στην επίθεση της Νέας Ζηλανδίας. Οι Ιορδανοί είχαν τους Χόλις Τζέφερσον και Ντουβερίογλου ως ηγέτες και στη διάρκεια του τουρνουά έκανε step up ο Ιμπραχίμ, ενώ στη Νέα Ζηλανδία όλοι μπορούν να προσφέρουν κάτι στο παιχνίδι της ομάδας και όλοι έχουν συνεισφορά. Γεγονός που ανεβάζει τον δείκτη προσοχής στο πίσω κομμάτι του παρκέ.

Την ίδια ώρα και η Εθνική ομάδα θέλει να ακολουθήσει το πλάνο της στην επίθεση. Θέλιε να παίξει γρήγορα και να έχει γρήγορες αποφάσεις. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως η «γαλανόλευκη» θα πάει το παιχνίδι σε up tempo ¨η θα προσπαθήσει να επιτεθεί στα πρώτα 8 δευτερόλεπτα της επίθεσης. Στην Εθνική θέλουν να γυρίσει η μπάλα, να υπάρχουν σωστές αποστάσεις και κίνηση από κάθε παίκτη. Με ή χωρίς τη μπάλα.

Απέναντι στους Νεοζηλανδούς η γρήγορη λήψη απόφασης θα παίξει ρόλο, προκειμένου ννα βγάλει σε ανισορροπια το παιχνίδι της ομάδας του Κάμερον, αμυντικά, δημιουργώντας συνθήκες υπεροχής στο παρκέ της Mall of Asia Arena.

Προσαρμογή σε κάθε αμυντικό «πρέπει»

Αυτό που έχουν ξεχωρίσει άπαντες στην Εθνική, όσον αφορά τον τρόπο που παίζει η Νέα Ζηλανδία στο πίσω κομμάτι του παρκέ, είναι ο δυναμισμός με τον οποίο βγαίνουν οι ψηλοί του Πέρο Κάμερον στα πικ εν ρολ και κάνουν hedge out. Άλλωστε ο Κάμερον ξέρει καλά πως έχει τους παίκτες να ανταποκριθούν σε αυτό το task, τόσο με τον Γιανίκ Ουέτζελ, τον Άιζακ Φατού, αλλά και τον Φιν Ντιλέινι.

Ουέτζελ και Ντιλέινι είναι δύο εκ των πιο ποιοτικών παικτών της ομάδας, με τους Νεοζηλανδούς να θέλουν να αποσυντονίσουν την Εθνική την Τετάρτη.

Πώς μπορούν να το καταφέρουν αυτό; Με το... ξύλο που ρίχνουν στην άμυνα. Το «γαλανόλευκο» σταφ έχει επισημάνει αυτή τη συνθήκη και θέλει να κρατήσει το καθαρό μυαλό όλων εντός των τειχών, ώστε το πλάνο να εκτελεστεί στ μέγιστο βαθμό και η Εθνική να φτάσει στην πολυπόθητη νίκη-πρόκριση.

Περιμένοντας το ιατρικό «οκ» για τον Θανάση Αντετοκούνμπο

Δεν τίθεται θέμα πως αυτό που περιμένουν άπαντες στην Εθνική είναι τα νεότερα για τον Θανάση Αντετοκούνμπο. Ο φόργουορντ των Μιλγουόκι Μπακς τραυματίστηκε στον αριστερό προσαγωγό και άπαντες στην Εθνική περιμένουν το οκ των γιατρών για να δώσει το παρόν στην αναμέτρηση.

Για την ώρα το ιατρικό επιτελείο δεν έχει ανάψει «πράσινο φως» ώστε να αγωνιστεί την Τετάρτη ο Thanasty, με την πορεία του τραυματισμού του να παρακολουθείται καθημερινά.

Παράλληλα, δεν τίθεται θέμα σχετικά με την επιθυμία του ίδιου του παίκτη να αγωνιστεί στην αναμέτρηση της Τετάρτης. Είναι αποφασισμένος να αφήσει στην άκρη τον πόνο, ενόψει του κρίσιμου αγώνα πρόκρισης, κάτι που έχει κάνεο πολλές φορές στο παρελθόν. Ενδεχόμενη νέα απώλεια αφενός θα μίκρυνε ακόμα περισσότερο το ροτέισιον μεν, αφετέρου θα έφερνε έναν ακόμα... πονοκέφαλο στον Δημήτρη Ιτούδη σε μια πολύ κρίσιμη καμπή στο τουρνουά.

Πράγμα που δεν θέλει κάνεις.

Το Mundobasket 2023 στο sportal.gr

Η δράση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται σε Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία κορυφώνεται και το Sportal.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει με εγκυρότητα και ταχύτητα. Η πορεία και τα νέα της Εθνικής μας, αλλά και όλων των ομάδων, το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων είναι εδώ, για να μην χάσετε ούτε τις λεπτομέρειες του Mundobasket 2023.