Η προστασία του Παπαγιάννη μέσω Θανάση και τα «κλειδιά - Παπ»: Τα συμπεράσματα για την Εθνική εν όψει... Νέας Ζηλανδίας

Εθνική ομάδα

Η προστασία του Παπαγιάννη μέσω Θανάση και τα «κλειδιά - Παπ»: Τα συμπεράσματα για την Εθνική εν όψει... Νέας Ζηλανδίας

Χρήστος Τσάλτας 12:30 - 27.08.2023 / Ανανεώθηκε: 12:41 - 27.08.2023

Η πρώτη εικόνα της Εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν θετική και το Sportal καταγράφει όλα τα νέα δεδομένα στο παιχνίδι της «γαλανόλευκης». Η «προστασία» του Παπαγιάννη, ο μπαλαντέρ Θανάσης, τα hustle plays και το κλίμα στα ενδότερα.

Αποστολή στη Μανίλα

Σε κάθε τουρνουά η πρεμιέρα είναι αυτή που έχει το μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Ιδίως όταν έρχεται απέναντι σε ομάδες χαμηλότερου βεληνεκούς. Λίγος εφησυχασμός και το παιχνίδι μπορεί να χαθεί από εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Η Εθνική όμως όχι μόνο δεν την πάτησε, αλλά παρουσιάστηκε υποψιασμένη και πήρε αυτό που ήθελε.

Η Ιορδανία δεν έφερε αντίσταση στους διεθνείς, με το τελικό 92-71 να αποτυπώνει την υπεροχή της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη, που ήταν σοβαρή, ουσιαστική και κατάφερε να φτάσει στο στόχο της, κάνοντας τα πράγματα που έπρεπε για να έρθει η άνετη επικράτηση.

Έστω κι αν χρειάστηκε να αλλάξουν αρκετά δεδομένα, μετά την απώλεια του Ντίνου Μήτογλου. Ο οποίος πλέον βρίσκεται καθ' οδόν για την Ελλάδα, ώστε να ξεκινήσει διαδικασία αποκατάστασης, μετά το κάταγμα στο μικρό δάχτυλο του αριστερού χεριού, το οποίο θα τον κρατήσει εκτός για; 20 μέρες.

Ντίνος Μήτογλου

Η Eθνική «πονάει» μεν, αλλά δεν μπορεί να μείνει σε όσα έχουν γίνει. Διότι το τουρνουά έχει πολύ δρόμο, μιας και πέρασε μόλις η πρώτη αγωνιστική. Ως εκ τούτου, το βασικό ζητούμενο είναι να βρεθούν οι λύσεις για να καλυφθεί όσο περισσότερο γίνεται η μεγάλη απώλεια του «Μήτο».

Το παιχνίδι με την Ιορδανία έδειξε έναν μπούσουλα για τη συνέχεια. Διότι στο παρκέ της Mall of Asia Arena οι διεθνείς έκαναν αρκετά πράγματα στη σωστή κατεύθυνση και βάσει των επιλογών που είχαν. Πάμε να δούμε λίγο πιο αναλυτικά όμως τι είχε σχεδιάσει και τι θέλει να κρατήσει για τη συνέχεια.

Η προστασία του Παπαγιάννη

Ήταν προφανές πως ο Ντίνος Μήτογλου ήταν βασικός πυλώνας του ρόστερ. Πρώτος σκόρερ, πρώτος ριμπάουντερ και μια παρουσία επιβλητική στο παρκέ για την Εθνική, ιδίως στην επίθεση. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει Μήτογλου στην εθνική, οι λύσεις πρέπρει να βρεθούν από μέσα.

Γιώργος Παπαγιάννης

Σε πρώτη φάση προτεραιότητα για την «γαλανόλευκη» στην φροντ λάιν είναι η... προστασία του Παπαγιάννη. Να έχει ο σέντερ της Εθνικής και της Φενέρμπαχτσε την ελάχιστη δυνατή φθορά, ώστε να μπορεί να επηρεάζει το παιχνίδι και να δίνει λύσεις στην επίθεση.

Για το λόγο αυτό επιστρατεύτηκε ο Μάνος Χατηζδάκης, ο οποίος στο διάστημα που αγωνίστηκε έδειξε πολύ καλά δείγματα γραφής, αρπάζοντας την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε. Ο σέντερ της ΑΕΚ ήταν θετικός, έδωσε μάχες και το πιο σημαντικό κατάφερε να ξεκουράσει τον Παπαγιάννη, χάρη στην πολύ καλή παρουσία του εντός παρκέ.

Ο «μπαλαντέρ» Θανάσης Αντετοκούνμπο και τα hustle plays

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο είναι κομβικός για την Εθνική για πολλούς λόγους. Με τα νέα δεδομένα γίνεται ακόμα πιο σημαντικός. Η απουσία του Μήτογλου φέρνει τον φόργουορντ των Μιλγουόκι Μπακς ακόμα και σε θέση 5. Κάτι το οποίο ο Ιτούδης ναι μεν δεν δοκίμασε στην προετοιμασία, αλλά τόσο ο Έλληνας κόουτς, όσο και οι συνεργάτες του γνωρίζουν καλά πως ο «Thanasty» μπορεί να ανταποκριθεί, έχοντας παίξει στο παρελθόν σε αυτή τη θέση.

Εντός της ομάδας θέλουν να δώσει τον τόνο μέσα από τα hustle plays του. Η ικανότητά του να βουτάει για κάθε μπάλα, να πηδάει για κάθε ριμπάουντ και να είναι πρώτος στις διεκδικήσεις είναι πάρα πολύ σημαντική και αυτή είναι ένας οδηγός για τα επόμενα παιχνίδια της Εθνικής. Αρχής γενομένης από την αναμέτρηση με την Team USA.

Οι «Παπ» κάνουν παιχνίδι

Κώστας Παπανικολάου και Ιωάννης Παπαπέτρου είναι δύο παίκτες που μπορούν να κάνουν πολλές δουλειές στο παρκέ και κυρίως ο ένας να συμπληρώσει τον άλλο. Οι δυο τους μοιράζονται λεπτά στη θέση 4 πλέον και φέρνουν νέα διάσταση στο παιχνιδι της Εθνικής. Έχουν την ικανότητα να απειλήσουν από μακριά, διεκδικούν τα ριμπάουντ και φέρνουν το κάτι παραπάνω εντός παρκέ. Συν τοις άλλοις, η εμπειρία τους από παιχνίδια τέτοιου βεληνεκούς είναι τόσο σημαντική, που μπορεί να αποδειχθεί game changer στη συνέχεια του τουρνουά.

Μαζί τους στις θέσεις των φόργουορντ (3-4 για την ακρίβεια) μπορούν να δώσουν λύσεις ο Νίκος Ρογκαβόπουλος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας χρησιμοποιήθηκε και στο 4 και υπάρχει στο κάδρο ενδεχόμενο να αγωνιστεί στη θέση αυτή κατά τη διάρκεια του τουρνουά, αλλά και ο Λευτέρης Μποχωρίδης, που απέναντι στην Ιορδανία ήταν θετικός στο 3.

Το μεγάλο βάρος που έφυγε για τη συνέχεια

Δημήτρης Ιτούδης

Στην πρεμιέρα του τουρνουά η Εθνική ήθελε να φτάσει στη νίκη. Και τα κατάφερε. Επικράτησε της Ιορδανίας και έδειξε σημάδια αντίδρασης. Μια συνθήκη πολύ σημαντική για τη συνέχεια, αλλά και για το σύνολο γενικότερα. Η νίκη αυτή βοηθάει την «γαλανόλευκη» να σταθεί στα πόδια της και βγάζει μεγάλο βάρος από τους ώμους.

Ήταν το πρώτο βήμα και για τους διεθνείς αυτή η νίκη μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά. Άλλωστε για την «γαλανόλευκη» δεν υπήρχε άλλο αποτέλεσμα πέραν της νίκης, η οποία ήρθε και δίνει τη δυνατότητα στους διεθνείς να πατήσουν γερά στα πόδια τους, να ανασυνταχθούν και να έχουν τη δυνατότητα να παρουσιαστούν καλύτεροι.

Στο παιχνίδι της Δευτέρας (28/08) κόντρα στην Team USA δεν υπάρχει η πίεση του αποτελέσματος, λαμβάνοντας υπόψιν τον βαθμό δυσκολίας και για το λόγο αυτό άπαντες στην Εθνική είναι αποφασισμένοι να τα δώσουν όλα για να παρουσιαστούν όσο πιο ανταγωνιστικοί και δυνατοί μπορούν.

Το Mundobasket 2023 στο sportal.gr

Η δράση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται σε Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία κορυφώνεται και το Sportal.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει με εγκυρότητα και ταχύτητα. Η πορεία και τα νέα της Εθνικής μας, αλλά και όλων των ομάδων, το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων είναι εδώ, για να μην χάσετε ούτε τις λεπτομέρειες του Mundobasket 2023.

Tags: