Η πιο μεγάλη «νίκη» της Εθνικής ήταν η αντίδραση στα προβλήματα

Θανάσης Αντετοκούνμπο

i

@Intime

Η πιο μεγάλη «νίκη» της Εθνικής ήταν η αντίδραση στα προβλήματα

Χρήστος Τσάλτας 23:36 - 26.08.2023 / Ανανεώθηκε: 23:36 - 26.08.2023

Κόντρα σε ατυχίες και κάθε λογής προβλήματα η Εθνική έβγαλε εικόνα αντίδρασης στην πρεμιέρα της στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Και αυτό είναι πιο θετικό και από τη νίκη κόντρα στην Ιορδανία. Γράφει ο Χρήστος Τσάλτας.

Αποστολή στη Μανίλα

Η αλήθεια είναι πως μετά τον τραυματισμό του Ντίνου Μήτογλου, που τον θέτει εκτός δράσης για όλο το Παγκόσμιο Κύπελλο της Μανίλα, η παγωμνάρα και η απογοήτευση ήταν έντονα συναισθήματα στο στρατόπεδο της Εθνικής. Δεν ήταν και λίγο άλλωστε, ελάχιστες ώρες πριν από την πρεμιέρα του τουρνουά η ομάδα να χάνει οχι απλώς έναν παίκτη της 12άδας, αλλά τον μακράν καλύτερο και πιο συνεπή παίκτη της στην επίθεση.

Το «χτύπημα» ήταν μεγάλο, αλλά η ομάδα αυτή έχει αποδειχθεί με τα χρόνια πως έχει αντέξει στα προβλήματα. Και το έδειξε για ακόμα μια φορά σε ένα παιιχνίδι που έκρυβε παγίδες και είχε χαρακτηριστεί «τελικός» πολλές μέρες πριν από το τζάμπολ του.

Ο Δημήτρης Ιτούδης ήξερε καλά πως το παιχνίδι με την Ιορδανία μόνο εύκολο δεν θα ήταν. Και φάνηκε στο ξεκίνημά του, καθώς η Εθνική χρειάστηκε 6-7 λεπτά για να βρει πατήματα στο παρκέ και να μην επηρεαστεί από τον ρυθμό που ήθελαν να θέσουν οι Ιορδανοί. Από τη στιγμή όμως που ο Ρόντα Χόλις Τζέφερσον πήρε θέση στον πάγκο, η άμυνα λειτούργησε όπως έπρεπε και αυτό έφερε αποτέλεσμα και στην επίθεση.

Η μπάλα γύρισε καλά και αυτό δεν ήταν κάτι πρωτοφανές. Σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας το ball movement ήταν ένα από τα δυνατά όπλα της Εθνικής. Απλώς, όπως τόνιζε αρκετές φορές ο Δημήτρης Ιτούδης, τα σουτ δεν έμπαιναν. Οι προϋποθέσεις ωστόσο ήταν καλές. Έτσι και τώρα. Η Εθνική μοίρασε 24 ασίστ, ενώ έπειτα από πολλά παιχνίδια κατάφερε να ελέγξει και τα ριμπάουντ (41-31 υπέρ της).

Αυτά τα δύο στοιχεία άνοιξαν τον δρόμο για να έρθει η νίκη. Η εικόνα και η ενέργεια που βγήκε στο παρκέ όμως ήταν τα δύο στοιχεια που οδήγησαν στη νίκη και στην οικονομία του 40λεπτου, η αντίδραση της «γαλανόλευκης» απέναντι στα προβλήματα που αντιμετώπισε σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας ήταν η πιο μεγάλη... νίκη.

Οι διεθνεις δεν άφησαν το σοκ να τους πάρει από κάτω. Αντιθέτως, τους ατσάλωσε, τους έκανε πιο σκληρούς και πολύ πιο υποψιασμένους για κάθε λογής παγίδες. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Λαρεντζάκης με τον Θανάση Αντετοκούνμπο βουτούσαν στο παρκέ για να κερδίσουν μια μπάλα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που Παπανικολάου και Παπαπέτρου έμπαιναν πρώτοι στα επιθετικά ριμπάουντ. Εικόνα ομάδας που έχει κάτι να δείξει μέσα στο γήπεδο.

Το πρώτο βήμα έγινε, η νίκη ήρθε, αλλά το πιο σημαντικό ήταν πως βγήκε αντίδραση κόντρα στα προβλήματα. Η against all odds, που τραγουδούσε κάποτε ο Φιλ Κόλινς. Αυτό το τραγούδι είναι κλασσικό πλέον και ταιριάζει στην φετινή προσπάθεια. Κόντρα σε όλους και σε όλα.

Η επόμενη πίστα είναι σαφώς πολύ πιο δύσκολη. Η Team USA μοιάζει με καλοκουρδισμένη μηχανή και το γεγονός ότι θα παραταχθεί και αυτή υποψιασμένη μετά από το κακό πρώτο δεκάλεπτο που έκανε απέναντι στη Νέα Ζηλανδία δεν είναι και ο καλύτερος οιωνός. Το γεγονός πως υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί και ξεκάθαρο αουτσάιντερ στην αναμέτρηση βάζει τα πράγματα σε συγκεκριμένη βάση ενόψει του αγώνα της Δευτέρας.

Και όπως είπε ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης στην κάμερα του Sportal, η Ελλάδα δεν θα πάει στο παιχνίδι αυτό για να χάσει με κάτω τα χέρια. Εν ολίγοις, έρχεται μάχη!

ΥΓ. Η ενέργεια του Θανάση Αντετοκούνμπο είναι απλώς ασύγκριτη. Και μαζί του παρασέρνει όλη την ομάδα. Μεγάλη υπόθεση για την Εθνική. Όπως εξίσου κομβική είναι και η παρουσία του Τόμας Ουόκαπ, ενός παίκτη που έδωσε άλλη διάστηαση στο πρώτο ημίχρονο και «ξεκόλλησε» πολλές φορές την ομάδα επιθετικά.

Το Mundobasket 2023 στο sportal.gr

Η δράση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται σε Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία κορυφώνεται και το Sportal.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει με εγκυρότητα και ταχύτητα. Η πορεία και τα νέα της Εθνικής μας, αλλά και όλων των ομάδων, το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων είναι εδώ, για να μην χάσετε ούτε τις λεπτομέρειες του Mundobasket 2023.

Tags: