Η Ελίσα Αγκιλάρ έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ομοσπονδίας μπάσκετ της Ισπανίας

Ελίζα Αγκιλάρ

i

© photo by Alexander Koerner / Getty Images / Ideal Images

Η Ελίσα Αγκιλάρ έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ομοσπονδίας μπάσκετ της Ισπανίας

Γιώργος Γαβριλάκης 14:18 - 02.10.2023 / Ανανεώθηκε: 14:25 - 02.10.2023

Στη θέση που μέχρι πρότινος καθόταν ο Χόρχε Γκαρμπαχόσα, πλέον θα βρίσκεται η Ελίσα Αγκιλάρ, η οποία στα 46 της χρόνια, με πλούσιο αγωνιστικό και διοικητικό παρελθόν, εκλέχθηκε πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας.

Ήταν το μεγάλο φαβορί και κυρίως ήταν έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη. Η Ελίσα Αγκιλάρ τελικά εκλέχθηκε ως η πρόεδρος της Ομοσπονδίας μπάσκετ της Ισπανίας και έγινε η πρώτη γυναίκα που τοποθετείτε στη συγκεκριμένη θέση. 

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής στην Ιβηρική χερσόνησο, καθώς ήδη ανάλογη θέση κατέχουν η Ασουνσιόν Λορέντε στην Ομοσπονδία της Κωπηλασίας και η Ισαμπέλ Γκαρσία στην Ομοσπονδία Διάσωσης και Πρώτων Βοηθειών. Η Αγκιλάρ όμως, τοποθετείται στην κεφαλή ενός σπορ που οι Ισπανοί κυριαρχούν παραδοσιακά, αλλά ταυτόχρονα αναλαμβάνει δράση έπειτα από μία αποτυχημένη πορεία των «ρόχας» στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση της Αγκιλάρ αφορά στην πρόκριση της ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού (2024), ενώ οι αρμοδιότητές της θα είναι ισχυρές και κομβικές στη διαχείριση μίας κατάστασης και μιας ομάδας που όλοι... απαιτούν επιτυχίες. 

Τον συγκεκριμένο ρόλο μέχρι πρότινος κατείχε ο Χόρχε Γκαρμπασόθα, μία εξέχουσα προσωπικότητα της χώρας και ένας πρώην αθλητής με σπουδαία καριέρα που έφθασε (επίσης) μέχρι τις ΗΠΑ και το ΝΒΑ. 

Έχασαν οριστικά το τούρκικο διαβατήριο ο Λάρκιν της Εφές και ο Ουίλμπεκιν της Φενέρμπαχτσε
REST OF THE WORLD

13:52 - 02.10.2023

Έχασαν οριστικά το τούρκικο διαβατήριο ο Λάρκιν της Εφές και ο Ουίλμπεκιν της Φενέρμπαχτσε

Πλέον, ο Σέιν Λάρκιν της Αναντολού Εφές και ο Σκότι Ουίλμπεκιν της Φενέρμπαχτσε δεν θα παίζουν ως τούρκοι στο εγχώριο πρωτάθλημα. Η έφεση που είχαν ασκήσει απορρίφθηκε και τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό 5 αγωνιστικών και απώλεια του διαβατηρίου - Η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει την πορεία τους στην Euroleague, καθώς εκεί δεν υπάρχει περιορισμών στους ξένους.

Ο 45χρονος πρώην παίκτης της Μπασκόνια, της Μπενετόν Τρεβίζο, της Μάλαγα, της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και της Χίκμι και των Τορόντο Ράπτορς, έχει παραιτηθεί από τον Αύγουστο για να γίνει ο νέος πρόεδρος της FIBA Europe.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ελίσα Αγκιλάρ φορώντας την αθλητική της περιβολή έκανε μία τεράστια καριέρα στο μπάσκετ. Αγωνίστηκε επαγγελματικά από το 1994 μέχρι το 2013, η πορεία την οδήγησε μέχρι τον «μαγικό πλανήτη» του WNBA, ενώ στην Ευρώπη πέραν από τα πέντε πρωταθλήματα Ισπανίας που κατέκτησε (με τη Βαλένθια) και τα οκτώ Κύπελλα, έπαιξε στη Ρωσία (το τέλος της καριέρας της), ενώ με την εθνική ομάδα ανέβηκε έξι φορές στο βάθρο. Πήρε το χάλκινο το 2010 στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ είχε ένα χρυσό, ένα ασημένιο και άλλες τρεις τρίτες θέσεις σε Eurobasket.