Η κίνηση του ΝΒΑ που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ

Η κίνηση του ΝΒΑ που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ

Παναγιώτης Κατσαφάδος 13:43 - 11.03.2024 / Ανανεώθηκε: 13:47 - 11.03.2024

Το NBA θέλει να δημιουργήσει σε συνεργασία με την FIBA μία νέα λίγκα στην Ευρώπη στα πρότυπα του Basketball Africa League, που δημιούργησε το 2021 στην Αφρική.

Το NBA θέλει σε συνεργασία με την FIBA να αλλάξει τα δεδομένα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Τα τελευταία χρόνια, το NBA, η FIBA και η EuroLeague έχουν μπει σε μία διαδικασία συζήτησης με σκοπό να αναπτύξουν το μπάσκετ στην Ευρώπη, σε μια εποχή που οι ευρωπαίοι παίκτες κυριαρχούν στο NBA πιο πολύ από ποτέ.

Οι συζητήσεις αυτές συνεχίζονται, αλλά τώρα για πρώτη φορά το ΝΒΑ εξετάζει μια σειρά από πιο φιλόδοξες επιλογές που απειλούν την Euroleague. Μία από αυτές θα περιλάμβανε ένα νέο αυτόνομο πρωτάθλημα NBA Europe. Το πρωτάθλημα έχει προσεγγιστεί από ενδιαφερόμενους φορείς για διάφορους τρόπους επέκτασης των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων. Οποιαδήποτε νέα ιδιοκτησία θα ξεκινήσει σε συνεργασία με τη FIBA, η οποία έχει μακρά σχέση με το ΝΒΑ και στο κεντρικό συμβούλιο της οποίας συμμετέχει ο αναπληρωτής επίτροπος του ΝΒΑ Μαρκ Τέιτουμ.

Τον περασμένο μήνα, το ΝΒΑ προσέλαβε την επενδυτική τράπεζα Raine Group για να αξιολογήσει τις ευκαιρίες του ΝΒΑ στην Ευρώπη. Τόσο το ΝΒΑ όσο και η Raine αρνήθηκαν να σχολιάσουν περαιτέρω τα σχέδια. Οι συζητήσεις του ΝΒΑ με τη EuroLeague μέχρι σήμερα αφορούσαν τους τρόπους υποστήριξής της, με την βοήθεια του τμήματος μάρκετινγκ και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των ομάδων του ΝΒΑ (TMBO).

Οι νέες προτάσεις περιλαμβάνουν ένα πρωτάθλημα που θα λειτουργεί από το ΝΒΑ και τη FIBA, βασιζόμενο σε ό,τι έχει κάνει το ΝΒΑ στην Αφρική με το Basketball Africa League (BAL), το οποίο ξεκίνησε το 2021 και βρίσκεται πλέον στην τέταρτη σεζόν.

Το ΝΒΑ αποφέρει σήμερα μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως στην Ευρώπη με μικρή διαφορά στη συνολική επιχείρηση των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπου η μέση ομάδα του κορυφαίου πρωταθλήματος αξίζει 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο αριθμός των μεταδόσεων του ΝΒΑ που προβάλλονται κατά την prime time στην Ευρώπη περιορίζεται από τις ζώνες ώρας, με μόνο περίπου 40 παιχνίδια του Σαββατοκύριακου το χρόνο να μεταδίδονται σε prime time.

Ένας από τους λόγους πίσω από την δημιουργία του BAL ήταν να αυξηθεί η προβολή σε prime time για τους οπαδούς στην Αφρική. Το ΝΒΑ πιστεύει ότι το σύστημα του μπάσκετ στην Ευρώπη θα μπορούσε να αποφέρει έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα ετησίως, με βάση τις προβλέψεις του Raine.

Απομένει να δούμε αν πράγματι θα υλοποιηθεί μία τέτοια συνεργασία ανάμεσα που αναμφίβολα θα «ταράξει τα νερά» στο παγκόσμιο μπάσκετ.