Η Καλτσίδου στο Sportal: «Η ήττα στον πρώτο τελικό, μας... έδωσε το Eurocup»!

Η Καλτσίδου στο Sportal: «Η ήττα στον πρώτο τελικό, μας... έδωσε το Eurocup»!

Γιάννης Πάλλας 19:09 - 12.04.2024 / Ανανεώθηκε: 19:22 - 12.04.2024

Η Στέλλα Καλτσίδου, με τους Λόντον Λάιονς έγινε η πρώτη ελληνίδα προπονήτρια μπάσκετ με ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία

Αν κάποιος έλεγε στην Στέλλα Καλτσίδου στις 15 Φεβρουαρίου 2023 που ανακοινώθηκε από τους Λόντον Λάιονς ότι ένα χρόνο (και κάτι) αργότερα θα κατακτούσε την κορυφή της Ευρώπης θα πίστευε ότι της κάνει πλάκα.

Κι όμως στις 10 Απριλίου οδήγησε την αγγλική ομάδα στην κατάκτηση του τροπαίου του Eurocup, με την ίδια να γίνεται η πρώτη ελληνίδα προπονήτρια μπάσκετ με ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία!

Η Στέλλα Καλτσίδου μιλάει στο Sportal για την μαγική χρονιά και εξωτερρικεύει τα συναισθήματα της.

- Αλήθεια Στέλλα. Όταν ανέλαβες τα «ηνία» των Λάιονς τον περασμένο Φεβρουάριο πίστευες ότι θα φτάσεις στην κορυφή της Ευρώπης;

«Αυτό είναι το αξιοθαύμαστο στοιχείο αυτής της ομάδας. Συνήθως και απο την εμπειρία που είχα ως αθλήτρια, οι ομάδες όταν χτίζονται απο αρχή θέλουν χρόνο για να βρουν την κατάλληλη χημεία. Η δική μας ομάδα είχε 3 αθλήτριες από την περσινή χρονιά και όλα τα άλλα μέλη της ομάδας όπως και το σταφ αποτελούνταν από καινούργια πρόσωπα. Παρ’ ολ’ αυτά, βάλαμε το πρόγραμμα της δουλειάς σε fast forward, κάναμε αρκετά παραπάνω άλματα και φτάσαμε άμεσα σε μια τεράστια επιτυχία».

«Η επιτυχία αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης»

- Θεωρείς την επιτυχία αυτή ως επιβράβευση της δουλειάς που κάνατε όλη τη χρονιά;

«Πράγματι. Το αξίζαμε όλοι, τα κορίτσια το ήθελαν πολύ δουλέψανε σκληρά. Δημιουργήσαμε ένα κλίμα που όμοιο του δύσκολα βρίσκεις. Η όλη επιτυχία ήταν αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσης που δείξανε τα κορίτσια όλη τη χρονιά».

- Πόσο δύσκολο ήταν να πετύχετε αυτή τη μεγάλη διάκριση;

«Όταν συμφώνησα να έρθω στην ομάδα το πρότζεκτ ήταν τη φετινή χρονιά να δημιουργούσαμε μια ομάδα με τις καλύτερες αθλήτριες, στελεχωμένες με κάποιες πολύ καλές προσθήκες στην Ευρωλίγκα. Δεν τα καταφέραμε όμως, οπότε θέλαμε να πάμε όσο καλύτερα γίνεται στο Eurocup σε σχέση με την περσινή σεζόν. Στόχος ήταν να φτάσουμε στον τελικό.

Βέβαια, βλέπαμε κάθε μερά από την προπόνηση και τον αγώνα ότι βελτιωνόμασταν και πηγαίναμε βήμα-βήμα. Πάντα λέγαμε να πηγαίνουμε ένα μικρό βήμα πιο πέρα και έτσι φτάσαμε ως εδώ. Το σημαντικότερο είναι ότι το ευχαριστηθήκαμε όλοι. Αυτό είναι ένα κομμάτι στον πρωταθλητισμό που δίνει μεγάλη ώθηση στις επιτυχίες».

«Είναι ίδιο το επίπεδο ανταγωνισμού σε άνδρες και γυναίκες»

- Τελικά τι είναι πιο δύσκολο. Να κοουτσάρεις γυναίκες ή άνδρες;

«Είτε γυναίκες, είτε άνδρες ο χώρος είναι πολύ ανταγωνιστικός. Δεν είναι μόνο οι άνδρες ανταγωνιστικοί, είναι και οι γυναίκες. Στο επαγγελματικό επίπεδο οι απαιτήσεις είναι υψηλές. Έχω δουλέψει και στο Μαρούσι με την ανδρική ομάδα, ο τρόπος αντιμετώπισης είναι ίδιος. Ϊσα-ίσα που είναι πιο εύκολο να πλησιάσεις τις γυναίκες.

Για τις γυναίκες μετράει να νιώθουμε καλά όταν παίζουμε. Λόγω ψυχολογίας, οι γυναίκες βγάζουν περισσότερη ενέργεια απ’ όση έχουν μέσα τους. Και προπονούνται το ίδιο σκληρά με τους άνδρες. Είναι ίδιο το επίπεδο ανταγωνισμού, η διάθεση και η επιθυμία. Όσον αφορά την ψυχολογία είναι πιο εύκολο να κοουτσάρεις άνδρες, όσον αφορά την τακτική θα έλεγα ότι είναι πιο εύκολο να κοουτσάρεις γυναίκες. Γιατί δεν μπορούν να καρφώσουν στο καλάθι η να παίζουν στην ταχύτητα που παίζουν οι άνδρες που δίνουν μεγάλη βάση. Γι’ αυτό αντισταθμίζουν αυτό το στοιχείο με την μεγαλύτερη έμφαση στην τακτική».

- Ασφαλώς και υπήρξαν και δύσκολες στιγμές μέσα στη σεζόν, δεν ήταν όλα ρόδινα...

«Μια δύσκολη στιγμή ήταν όταν αποκλειστήκαμε από τους ομίλους της Ευρωλίγκα. Για όλους, για την ομάδα, εμένα προσωπικά, αλλά και τα κορίτσια που ήθελαν πολύ να πετύχουμε. Ρίξαμε όλο το βάρος εκεί, για να επανέλθουμε και να δούμε τι θα κάνουμε. Ειλικρινά να πω ότι πίστεψα πως θα το πάρουμε, θα πω όχι! Η πρώτη ήττα που κάναμε στην Τουρκία στον πρώτο τελικό ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί! Είχαμε να χάσουμε απο τα τέλη Σεπτέμβρη από τα προκριματικά της Ευρωλίγκα. Γιατί, λόγω της ανθρώπινης φύσης, επαναπαύεσαι. Ήταν ένα καλό τάιμινγκ για να επανέρθουμε η ήττα στην Τουρκία».

«Θέλω ένα βήμα παραπάνω στην Ευρωλίγκα»

- Υπάρχει κάτι που σου έδειχνε ότι θα φτάσετε στο τρόπαιο στους δυο αγώνες με την Μπεσίκτας;

«Όταν μπήκα στο ημίχρονο στα αποδυτήρια στο τελευταίο ματς που έγινε στο γήπεδο μας και είπα στα κορίτσια ότι πρέπει να συνεχίσουμε να τις πιέζουμε, γιατί έχουν κουραστεί, παρότι ξέρω ότι κι εσείς κουραστήκατε εκείνες μου είπαν με μια φωνή ‘’δεν είμαστε κουρασμένες’’! Όταν είδα τα πρόσωπα τους και τον τρόπο που μου το είπανε με πείσανε ότι δεν θα χάσουμε το τρόπαιο! Υπήρχε η εμπιστοσύνη και η πίστη ότι θα βρούμε τον δρόμο να τα καταφέρουμε».

Ο Τζαμπάρι Πάρκερ έχει εμπιστοσύνη στην Μπαρτσελόνα: «Δεν μας νοιάζει αν θα παίξουμε με τον Ολυμπιακό...» (vids)
EUROLEAGUE

18:29 - 12.04.2024

Ο Τζαμπάρι Πάρκερ έχει εμπιστοσύνη στην Μπαρτσελόνα: «Δεν μας νοιάζει αν θα παίξουμε με τον Ολυμπιακό...» (vids)

Η Μπαρτσελόνα θα έχει πλεονέκτημα έδρας στα Playoffs και για τον Τζαμπάρι Πάρκερ «δεν διαλέξουμε αντίπαλο. Είτε ο Ολυμπιακός είτε η Φενέρμπαχτσε, δεν έχει καμία σημασία» δήλωσε, καθώς εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι «να αποδείξουμε πως είμαστε η καλύτερη ομάδα της Euroleague».

- Κλείνοντας, ποιος ειναι ο επόμενος στόχος για την Στέλλα Καλτσίδου;

«Ο επόμενος στόχος, την επόμενη χρονιά είναι να αντιμετωπίσω μια πρόκληση, να κάνω ένα βήμα παραπάνω. Η ομάδα μου να συμμετέχει στην Ευρώπη έχοντας υψηλούς στόχους. Ιδανικά να είναι μια ομάδα που παίζει στην Ευρωλίγκα Γυναικών. Βέβαια, δεν μπορείς να τα συγκεκριμενοποιήσεις αυτά. Ωστόσο, θα τα βάλω κάτω και θα πάρω τη σωστή απόφαση».