O πρώτος προπονητής του Μάικ Τζέιμς στην Ευρώπη: «Έπαιζε στην Κροατία σε σχολικά γήπεδα για την διαμονή και το φαγητό του»

O πρώτος προπονητής του Μάικ Τζέιμς στην Ευρώπη: «Έπαιζε στην Κροατία σε σχολικά γήπεδα για την διαμονή και το φαγητό του»

Γιώργος Γαβριλάκης 13:59 - 08.03.2024 / Ανανεώθηκε: 14:11 - 08.03.2024

Ο Ντάνιελ Γιούσουπ ήταν ο προπονητής της Ζάγκρεμπ το 2012, όταν ο Μάικ Τζέιμς βρέθηκε για πρώτη φορά στη ζωή του στην Ευρώπη και τώρα βλέποντάς τον να γίνεται ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην EuroLeague θυμήθηκε «τις παιδικές αρρώστιες που πέρασε στην Κροατία» και «τα... αστεία χρήματα που έπαιρνε».

Ολόκληρη η Ευρώπη, σε επίπεδο σπορ, την χθεσινή μέρα (Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου) υποκλίθηκε με τον τρόπο της στον Μάικ Τζέιμς της Μονακό. Διότι, ο Αμερικανός έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην EuroLeague και άφησε πίσω του τον θρυλικό Βασίλη Σπανούλη.

Την επομένη (Παρασκευή 8/2) άρχισαν τα συγχαρητήρια... τηλεγραφήματα και τα αφιερώματα. Ο Παναθηναϊκός, αλλά και ο Κολοσσός, έστειλαν τις ευχές και τα συγχαρητήρια, πρώην συμπαίκτες του, όπως ο Γιάννης Μπουρούσης, θυμήθηκαν την μέρες τις συνύπαρξής τους, ενώ στο Mozzart Sport (σέρβικο μέσο) μίλησε ο πρώτος του προπονητής στην γηραιά ήπειρο.

Το 2012, ο Μάικ Τζέιμς βρέθηκε στην Κροατία και η πρώτη του επαγγελματική ομάδα ήταν η ΚΚ Ζάγκρεμπ. Και πρώτος του προπονητής ήταν ο Ντάνιελ Γιουσούπ.

«Μόλις είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του σε ένα μικρό πανεπιστήμιο το Λαμάρ και ήρθε στο Ζάγκρεμπ», θυμήθηκε ο Γιουσούπ και εξήγησε πως και τον επέλεξε: «Μου τον είχε προτείνει ένας Ιταλός ατζέντης, ο Φεντερίκο Πάτσι και με το που τον είδα στο γήπεδο, το μάτι μου... κόλλησε πάνω του. Ο τρόπος που αγωνιζόταν ήταν πολύ δυναμικός από την πρώτη του μέρα».

Βέβαια, η ΚΚ Ζάγκρεμπ είχε πολλά οικονομικά προβλήματα και ο Ντάνιελ Γιουσούπ αποκάλυψε πως «το πρόβλημα δεν ήταν πως δεν είχαμε μεγάλο μπάτζετ. Στην πραγματικότητα τα λεφτά και που του προσφέραμε αρκούσαν μόνο για τα απαραίτητα. Για το σπίτι του και για το φαγητό του. Ήταν... αστεία χρήματα, ενώ και το περιβάλλον που αγωνιζόταν δεν έχει καμία σχέση με αυτά που έζησε στην συνέχεια».

Τότε η ομάδα «αγωνιζόταν σε σχολικά γήπεδα. Και όχι σαν αυτά που έπαιζε στο Κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο κόουτς και θυμήθηκε επίσης «πόσο απογοητευμένος ήταν μερικές φορές στις αρχές». Μάλιστα, τον πρώτο καιρό «ήταν συνεχώς άρρωστος με παιδικές αρρώστιες, κάτι βέβαια που συνηθίζεται με τους νεαρούς Αμερικανούς που έρχονται στην Ευρώπη».

Μάικ Τζέιμς: Πόσους από τους 4.464 πόντους του έχει βάλει με τη φανέλα του Παναθηναϊκού
EUROLEAGUE

10:50 - 08.03.2024

Μάικ Τζέιμς: Πόσους από τους 4.464 πόντους του έχει βάλει με τη φανέλα του Παναθηναϊκού

Φορώντας τη φανέλα της Μονακό, ο Μάικ Τζέιμς έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην EuroLeague, σε μία μακρά πορεία που ξεκίνησε το 2014. Και που περιελάμβανε δύο θητείες στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο έβαλε 522 πόντους. Το 11,7% του συνόλου του.

Παρόλα αυτά, «με το ταλέντο και τα χαρίσματά του φαινόταν πως έχει τη δυνατότητα να βρεθεί στο κορυφαίο επίπεδο και είμαι πολύ χαρούμενος που τα κατάφερε».

🔴Sportal Euroleague Show με Παναθηναϊκός - Βιλερμπάν και όλη τη δράση της Παρασκευής

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!