H Mονακό νίκησε στο όριο την Μπάγερν - Ολυμπιακός ή Φενέρμπαχτσε αντίπαλος των Μονεγάσκων στα Playoffs (vids)
i

© Euroleague Basketball

H Mονακό νίκησε στο όριο την Μπάγερν - Ολυμπιακός ή Φενέρμπαχτσε αντίπαλος των Μονεγάσκων στα Playoffs (vids)

Sportal newsroom 21:55 - 11.04.2024 / Ανανεώθηκε: 23:18 - 11.04.2024

Η Μονακό προηγήθηκε με 25 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και τελικά… κατάφερε να νίκησε με 89-85 την Μπάγερν Μονάχου στην 34η και τελευταία αγωνιστική της Euroleague τερμάτισε στην τρίτη θέση και θα διεκδικήσει την πρόκρισή της στο Final Four του Βερολίνου κόντρα στον χαμένο της αναμέτρησης Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε (12/4, 21:15).

Μετά το πρώτο πεντάλεπτο η Μπάγερν φάνηκε να… καταρρέει. Βρέθηκε πίσω στο σκορ με 52-27 (λίγο πριν το ημίχρονο: 52-30), αλλά τελικά επέστρεψε με τα τρίποντα του Κέρσεν Έντουαρντς (6/8) και στο τέλος άγγιξε τη νίκη. Η αφήγηση όμως, της ιστορίας δεν άλλαξε, καθώς η Μονακό τελικά επιβλήθηκε με 89-85.

Πρώτος σκόρερ ήταν ο Άλφα Ντιαλό με 20 πόντους, ενώ ο Μάικ Τζέιμς έκανε ένα εντυπωσιακό double double (17 πόντοι, 12 ασίστ) και ο Έλι Οκομπό έβαλε 11 από τους 14 πόντους του στο πρώτο ημίχρονο.

Με αυτόν τον τρόπο η ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς ολοκλήρωσε την πορεία της στην κανονική διάρκεια της Euroleague. Αυτή ήταν η 34η και τελευταία αγωνιστική της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και οι Μονεγάσκοι με ρεκόρ 23-11 τερμάτισαν στην τρίτη θέση.

Βέβαια, προς το παρόν, δεν γνωρίζουν ποιος θα είναι ο αντίπαλός τους στα Playoffs, καθώς αυτός θα προκύψει το βράδυ της Παρασκευής (12/4) και θα αφορά στον χαμένο του Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε.

Αν οι «ερυθρόλευκοι» νικήσουν τους Τούρκους στο ΣΕΦ, τότε θα αποφύγουν τη Μονακό, που την απέκλεισαν πέρσι στον ημιτελικό του Final Four και πρόπερσι στα Playoffs.

Για του Βαυαρούς του Βάσκου κόουτς Πάμπλο Λάσο, η ευρωπαϊκή πορεια μόλις ολοκληρώθηκε και αναμένεται να επιστρέψουν για την σεζόν 2024-25 πιο δυναμικά και με την είσοδό της στη νέα εντυπωσιακή της έδρα: Την SAP Garden.

Η εξέλιξη του αγώνα

Η Μπάγερν Μονάχου προηγήθηκε στο ξεκίνημα του αγώνα (2-0) και με την συμπλήρωσε ενός λεπτού και 30 δευτερολέπτων ήταν ακόμα μπροστά στο σκορ: 4-2. Μόνο που αυτές ήταν οι πρώτες στιγμές του αγώνα και οι μόνος που οι Γερμανοί ήταν στην… ηγεσία.

Η Μονακό δεν άργησε να βρει ρυθμό και όταν το έκανε ήταν ασταμάτητη. Ο Έλι Οκόμπο απέκτησε τον ρόλο του σκόρερ, ο Μάικ Τζέιμς του δημιουργού, αλλά η πρώτη διψήφια διαφορά για τους γηπεδούχους ήρθε με τρίποντο του Τζόρνταν Λόιντ: 25-14 στο 8’29’’. 

Τρομερό show από Μάικ Τζέιμς και Έλι Οκομπό στο ξεκίνημα της Μονακό κόντρα στην Μπάγερν (vids)
EUROLEAGUE

20:50 - 11.04.2024

Τρομερό show από Μάικ Τζέιμς και Έλι Οκομπό στο ξεκίνημα της Μονακό κόντρα στην Μπάγερν (vids)

Εντυπωσιακή ήταν η Μονακό στο πρώτο ημίχρονο κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου με τον Μάικ Τζέιμς και τον Έλι Οκόμπο πότε να συνεργάζονται αρμονικά και πότε να αναλαμβάνουν δράση κατά μόνας.

Το εντυπωσιακό πάντως, ήταν πως το… γκάζι της Μονακό ήταν μόνιμα καρφωμένο στο παρκέ του Salle Gaston Médecin σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο. Γι’ αυτό το +10 έγινε +20 και εκτινάχθηκε μέχρι το 50-27 (+23, πάλι με τρίποντο του Λόιντ) κι ενώ απέμεναν 34’’ για το τέλος της δεύτερης περιόδου. 

Με την επιστροφή των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο για το δεύτερο μέρος της αναμέτρησης, η εικόνα δεν παρέμεινε ίδια. Η Μονακό δεν συνέχισε να πιέζει, ο Οκόμπο δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικός με το πρώτο μέρος, ο Μάικ Τζέιμς συνέχιζε να δίνει αποτελεσματικές πάσες, κυρίως στον Άλφα Ντιαλό και τον Ντομάντας Μοτιεγιούνας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επέτρεψε στην Μπάγερν να απειλήσει και να επηρεάσει σε βαθμό έκπληξης το αποτέλεσμα. 

Η τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε στο 72-60, ενώ στα τελευταία δέκα λεπτά οι φιλοξενούμενοι πλησίασαν κι άλλο. Έφθσαν στο -4 με καλάθι του Σιλβέν Φρανσίσκο (75-71 στο 34’10’’), ενώ δύο λεπτά πριν το φινάλε όλα ήταν… ανοιχτά ή πιο σωστά άνοιξα ξανά: 81-79. 

Στο τελευταίο λεπτό η Μονακό πήγε με μεγάλη συχνότητα στις ελεύθερες βολές. Ο Μάικ Τζέιμς έβαλε 6/8 βέβαια, ο Άλφα Ντιαλό έκανε το 86-82 (54’’ πριν το φινάλε) και τελικά ήρθε η νίκη με 89-85.

Το κλειδί της αναμέτρησης

Το εκρηκτικό πρώτο ημίχρονο της Μονακό έβαλε στιβαρά θεμέλια. Ο Έλι Οκόμπο και ο Μάικ Τζέιμς βοήθησαν ώστε να δημιουργηθεί διαφορά άνω των 20 πόντων και αυτή ήταν που… προστάτευσε τους Μονεγάσκους, όταν η Μπαγερν ξύπνησε και αποφάσισε να παίξει «κανονικό» μπάσκετ. Αν δεν είχε τη διαφορά του α’ μέρους η Μονακό δεν θα είχε τύχη! 

MVP: Άλφα Ντιαλό

Οι Έλι Οκόμπο (17 πόντοι) και Μάικ Τζέιμς (17 πόντοι, 12 ασίστ) έκαναν σπουδαία εμφάνιση ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, αλλά επειδή η νίκη κρίθηκε στο δεύτερο. ο μεγάλος πρωταγωνιστής τελικά ήταν ο πρώην παίκτης του Προμηθέα: Ο Άλφα Ντιαλό.

Ο Γάλλος ήταν ο πρώτος σκόρερ της αναμέτρησης με 20 πόντους, ενώ είχε 7/7 δίποντα και 2/4 τρίποντα. Μάζεψε 5 ριμπάουντ και έβαλε το πιο κρίσιμο καλάθι του αγώνα. Αυτό που έκανε το 86-82, στα 54'' πριν το τέλος.

Διαιτητές: Καρμέλο Πατέρνικο, Εμίλιο Πέρεθ, Λούκα Καρντούμ

Τα δεκάλεπτα: 29-14, 52-30, 72-60, 89-85

ΜΟΝΑΚΟ (Ομπράντοβιτς): Οκομπό 14 (3/3 δίποντα, 2/2 τρίποντα, Λόιντ 11, Μπλόσομγκεϊμ 4, Τζον Μπράουν 3, Ντιαλό 20 (7/7 δίποντα, 5 ριμπάουντ), Κορνελί, Ζαϊτέ, Κέμπα Ουόκερ 2, Μοτιεγιούνας 12 (6/6 δίποντα), Ουατάρα 2, Χολ 4, Μάικ Τζέιμς 17 (10/13 βολές, 12 ασίστ).
ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ (Λάσο): Βέιλερ-Μπαμπ, Φρανσίσκο 17, Κάρσεν Έντουαρντς 26 (6/8 τρίποντα), Γκιφάι, Ράντονσιτς, Μπόνγκα 11, Μπολμάρο 4, Λούτσιτς 13, Βίμπεργκ 2, Μπράνκοβιτς 6, Μπούκερ 6 (5 ριμπάουντ).

Δείτε το play by play της αναμέτρησης

🔴 Sportal Euroleague Show με Παναθηναϊκός - Άλμπα και όλη τη δράση της Πέμπτης

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!