Ο Νίκολα Γιόκιτς χρειάζεται βοήθειες απέναντι στην... Λερναία Ύδρα των Χιτ

Ο Νίκολα Γιόκιτς χρειάζεται βοήθειες απέναντι στην... Λερναία Ύδρα των Χιτ

Χρήστος Τσάλτας 09:11 - 05.06.2023

Οι Ντένβερ Νάγκετς είδαν τους Μαϊάμι Χιτ να κάνουν break στο Game 2 της σειράς των τελικών του ΝΒΑ, σε ένα παιχνίδι που μπορεί να λειτουργήσει ως «καμπανάκι» γύρω από τον τρόπο που αγωνίζεται η ομάδα του Μάικλ Μαλόουν.

Αν υπήρχε κάτι που έκανε τους Ντένβερ Νάγκετς να ξεχωρίζουν στο ΝΒΑ έναντι των άλλων ομάδων που αγωνίστηκαν στα φετινά πλέι οφ, αυτό ήταν η αποτελεσματικότητά τους εντός έδρας. Η Ball Arena έμοιαζε με... φρούριο, με την έννοια «προστατεύω την έδρα μου» να έχει πλήρη εφαρμογή στο Κολοράντο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως σε 9 αγώνες εντός έδρας, συμπεριλαμβανομένου και του Game 1 των τελικών του ΝΒΑ, οι Νάγκετς μετρούσαν ρεκόρ 9-0. Το δέκατο παιχνίδι εντός έδρας όμως έμελλε να είναι και αυτό που τελείωσε το αήττητο σερί της ομάδας του Μάικλ Μαλόουν στην post season.

Οι Μαϊάμι Χιτ ήταν ψυχωμένοι, δεν πανικοβλήθηκαν ακόμα και μετά την κακή δεύτερη περίοδο που πραγματοποίησαν, διάστημα κατά το οποίο οι «Σβόλοι» πήραν τον πλήρη έλεγχο του αγώνα. Αντιθέτως, έμειναν στο πλάνο τους, δεν άφησαν την ομάδα του Ντένβερ να πάει στον ίδιο ρυθμό με το πρώτο παιχνίδι και με λύσεις σε κάθε θέση ήρθε το break. Και κάπως έτσι η σειρά ήρθε ξανά στην απολυτη ισορροπία.

Ένας βασικός λόγος κατά τον οποίο οι Χιτ πήραν αυτό που ήθελαν στο φινάλε του 48λεπτου ήταν η πληθώρα λύσεων που είχαν στο επιθετικό κομμάτι. Μια εικόνα εντελώς διαφορετική σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι. Ο Γκέιμπ Βίνσεντ έδωσε τον τόνο με 23 πόντους, Μπάτλερ και Αντεμπάγιο ακολούθησαν με 21 πόντους έκαστως, ενώ ο Μαξ Στρους είχε πολύ θετική παρουσία με 14 πόντους και 4 τρίποντα. Την ίδια ώρα μάλιστα ο Σποέλστρα είδε τον Ντάνκαν Ρόμπινσον να γίνεται ήρωας από το... πουθενά, μετρώντας 10 πολύ σημαντικούς πόντους στην τέταρτη περίοδο.

Στην αντόπερα όχθη οι Νάγκετς είχαν να αντιπαρατάξουν έναν... διαστημικό Νίκολα Γιόκιτς, που σε ακόμα έναν τελικό έπαιξε σε επίπεδα MVP με 41 πόντους, 16/28 σουτ και 11 ριμπάουντ. Ο Τζαμάλ Μάρεϊ λίγο έλειψε να γίνει ήρωας της τελευταίας στιγμής με 10 πόντους (2 πολύ σημαντικά τρίποντα στο τέλος) και 10 ασίστ, όμως πέραν των δύο παικτών το... χάος.

Το φινάλε-θρίλερ του Game 2 και ο Μάρεϊ που από ήρωας έγινε... μοιραίος (vid)
NBA

06:08 - 05.06.2023

Το φινάλε-θρίλερ του Game 2 και ο Μάρεϊ που από ήρωας έγινε... μοιραίος (vid)

Ασύλληπτο παίχνίδι στο Ντένβερ, με τους Μαϊάμι Χιτ να καταφέρνουν να φτάνουν στη νίκη με 111-108, σε μια αναμέτρηση που τα είχε όλα και τον Τζαμάλ Μάρεϊ να είναι εκείνος που καθόρισε το αποτέλεσμα.

Με εξαίρεση τον Μάρεϊ, που είχε ένα πολύ καλό πρώτο ημίχρονο και ένα... ξέσπασμα στο τέλος, ο μόνος σταθερός πάίκτης της ομάδας του Ντένβερ ήταν ο Σέρβος σέντερ. Και την ώρα που οι Χιτ βγάζουν σταθερά και με συνέπεια διαφορετικούς πρωταγωνιστές δίπλα στον Τζίμι Μπάτλερ και τον Μπαμ Αντεμπάγιο, όσο ο Γιόκιτς δεν έχει βοήθειες, το πρόβλημα θα μεγαλώνει για την ομάδα του.

Στο Game 2 είναι χαρακτηριστικό πως ο Μάικλ Πόρτερ τζούνιορ, που θεωρείται τρίτος πόλος στην επίθεση των Νάγκετς ήταν... άφαντος στην αναμέτρηση, έχοντας 5 πόντους, 2/8 σουτ και -16 στο +/-. Η άμυνα των Χιτ «έκοψε» την δράση του εκρηκτικού φόργουορντ και τον εξουδετέρωσε από το παιχνίδι, στερώντας από τον Μαλόουν μια λύση στην επίθεση.

Αν οι Νάγκετς θέλουν τα επόμενα παιχνίδια να έχουν διαφορετική κατάληξη, θα πρέπει να υποστηρίξουν καλύτερα τον Γιόκιτς στο επιθετικό κομμάτι. Ιδίως τώρα που ο Τάιλερ Χίρο ετοιμάζεται για την επιστροφή του στη δράση στο Game 3 του Kaseya Center. Διότι όσο υψηλού επιπέδου κι αν είναι οι εμφανίσεις του, εν έτει 2023 δεν μπορεί ένας παίκτης να κερδίσει μια ολόκληρη ομάδα...