Το NBA βάζει σε εφαρμογή το μακροχρόνιο πλάνο του - Θέλει να δημιουργήσει μία λίγκα στην Ευρώπη!

Το NBA βάζει σε εφαρμογή το μακροχρόνιο πλάνο του - Θέλει να δημιουργήσει μία λίγκα στην Ευρώπη!

Γιώργος Γαβριλάκης 11:00 - 17.03.2024 / Ανανεώθηκε: 07:58 - 18.03.2024

Η πρόθεση επέκτασης του ΝΒΑ στην Ευρώπη, όχι απλώς σε επίπεδο συνεργασιών και μάρκετινγκ, είναι ένα project ετών. Μόνο που πλέον τα δεδομένα υπάρχουν, αναλύθηκαν και ο «μαγικός πλανήτη» έχει αποφασίσει να δημιουργήσει το NBA Europe League. Ένα πρωτάθλημα σε συνεργασία με την FIBA και (γιατί όχι) με πιθανή εμπλοκή και της Euroleague Basketball.

Κάθε κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο των σπορ, που σέβεται την υπόστασή του, οφείλει να δημιουργεί προϋποθέσεις εξέλιξης. Διότι, όπως μια πέτρα που κυλά δεν χορταριάζει, έτσι κι ένα πρωτάθλημα που αναβαθμίζεται, που απλώνει τις συνεργασίες του και αυξάνει την δυναμική και την ποσότητα (αλλά και την ποιότητα) των ενδιαφερομένων, έχει το δικαίωμα να λέγεται «μαγικός πλανήτης», όταν στην επιφάνεια έρχεται το ΝΒΑ. Και η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση σε μία ήπειρο, όταν η αναφορά έχει να κάνει με την Euroleague.

Σε μία εποχή που το βλέμμα των διοικήσεων των μεγάλων πρωταθλημάτων, στρέφεται στις συνεργασίες με την Μέση Ανατολή και περισσότερο με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία, εκεί όπου το χρήμα ρέει άφθονο, όσο οι πετρελαιοπηγές αναβλύζουν μαύρο χρυσό, το ίδιο κάνουν και άτομα-αθλητές.

Οι δύο καλύτεροι ποδοσφαιριστές του αιώνα, που... μαλώνουν για το ποιος και αν είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών, έχουν διασυνδέσεις με εκείνα τα μέρη. Ο Λιονέλ Μέσι πριν πάει στις ΗΠΑ έπαιζε στην Σαουδική Αραβία, ενώ παρέα με του Σεΐχηδες κάνει ακόμα ο Κριστιάνο Ρονάλντο, αγωνιζόμενος με την Αλ Νασρ. Και δεν είναι οι μόνοι. Ο Καρίμ Μπενζεμά, ο Σαντιό Μανέ και ο Ρομπέρτο Φιρμίνο, ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο.

Κι ενώ η Euroleague βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Ντουμπάι για το πότε ακριβώς και με ποιους όρους θα εντάξει στο πρόγραμμά της μία ομάδα από την πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το ΝΒΑ, που έχει απλώσει εδώ και χρόνια τα δίχτυα του στην Ασία, δεν έχει αγνοήσει την Μέση Ανατολή.

Άλλωστε, έχει ήδη -προ εβδομάδων- δημιουργήσει μία μακροχρόνια συνεργασία με την Emirates, την κορυφαία αεροπορική εταιρία, που εδρεύει στο Γκαχούντ του Ντουμπάι και που έχει δώσει το όνομά της στο Κύπελλο του ΝΒΑ. Στην πρώτη του έκδοση (φέτος) ονομάστηκε In-Season Tournament και κατακτήθηκε από τους Λος Άντζελες Λέικερς, αλλά από του χρόνου θα ονομάζεται Emirates NBA Cup. Όπως Emirates FA Cup, ονομάζεται και ο... αρχαιότερος θεσμός του ποδοσφαίρου παγκοσμίως: Το Κύπελλο Αγγλίας.

Για τον «μαγικό πλανήτη» του μπάσκετμπολ όμως, ο κεντρικός άξονας στο αναπτυξιακό του πρόγραμμα παραμένει η Ευρώπη. Μάλιστα, αυτόν τον καιρό, που βρίσκεται σε εξέλιξη το Basketball African League, γνωστό και ως BAL για λόγους συντομίας (9 Μαρτίου με 1 Ιουνίου), μία λίγκα που το ΝΒΑ σε συνεργασία με την FIBA διοργανώνει για τέταρτη χρονιά στην Αφρική, προέκυψε και η πληροφορία πως άμεσα υπάρχει η πρόθεση (αν όχι η οριστική απόφαση) να γίνει η επέκταση στην Ευρώπη.

Ένα σχέδιο που έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια, αλλά ο κομισάριος Άνταμ Σίλβερ και οι συνεργάτες του έχουν ορίσει πως ήρθε η ώρα να το εφαρμόσουν. Και το πλάνο τους βασίζεται σε μία νέα συνεργασία με την FIBA, ενώ δεν αποκλείουν και την συμπληρωματική συμμετοχή της Euroleague Basketball. Άλλωστε, με την Euroleague, το ΝΒΑ έχει αναπτύξει τις σχέσεις του σε επίπεδο μάρκετινγκ και επιχειρηματικών λειτουργιών, ενώ πλέον δημιουργείται η συνθήκη για αναβάθμιση της επαφής τους.

Η νέα πρόταση πάντως, που προέκυψε από πληροφορίες που διέρρευσαν κατά τη διάρκεια του Basketball African League 2024, το πρώτο αυτόνομο πρωτάθλημα του ΝΒΑ εκτός Βόρειας Αμερικής, αφορά στην δημιουργία του NBA Europe League. Ενός τουρνουά που προς το παρόν βρίσκεται στα χαρτιά, αλλά σύντομα αναμένεται να αρχίσει να ιδέα στα γραφεία, να μετατρέπεται σε πράξεις.

Η FIBA θα είναι ο βασικός συνεργάτης του NBA, που έχει ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία με την The Raine Group, μία επενδυτική και εμπορική τράπεζα που εστιάζει σε κλάδους που σχετίζονται με την τεχνολογία και τα media. Oυσιαστικά αποστολή της είναι να... σκαρώνει business plans και στατιστικές αναλύσεις, με σκοπό να γίνουν επενδύσεις από... τρίτους (από το ΝΒΑ στην συγκεκριμένη περίπτωση) σε αγορές που απαιτούνται έξτρα πληροφορίες για να καλυφθούν οι απορίες και να καθοριστεί το κόστος σε σχέση με το κέρδος.

Ο Μαρκ Τέιτουμ, ο οποίος είναι Αναπληρωτής Κομισάριος του ΝΒΑ, δηλαδή το... δεξί χέρι του Άνταμ Σίλβερ, έχει προϊδεάσει πολλάκις. Επίσης, έχει ενημερώσει πως ναι μεν με την FIBA υπάρχουν ισχυροί δεσμοί, αλλά οι επαφές με την Euroleague δεν είναι αμελητέες. Βέβαια, δεν σχολίασε, ούτε αυτός, ούτε κάποιος συνεργάτης του τα νέα δεδομένα και την φερόμενη απόφαση για άμεση επένδυση στην Ευρώπη και αυτό γιατί δεν έχει εξουσιοδοτηθεί κανείς από τον Σίλβερ για να μοιράσει συγκεκριμένες πληροφορίες επί του θέματος.

Μόνο που τα νούμερα ή πιο σωστά τα δολάρια? έχουν ενεργοποιήσει την αποφασιστικότητα για την δημιουργία του NBA Europe League. Διότι, το 30,7% των ετήσιων κερδών του ΝΒΑ (που υπολογίζεται πως υο σύνολό τους ξεπερνά τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια) προέρχεται από την αγορά της Γηραιάς Ηπείρου: Σε επίπεδο τηλεοπτικών δικαιωμάτων, πώλησης επίσημων αντικειμένων του αμερικάνικου πρωταθλήματος (φανέλες, αναμνηστικά και ούτω καθεξής) και οτιδήποτε παράγει χρηματική αξία.

Άρα, πλησιάζει η ώρα που δεν θα παίζουν απλώς ομάδες του ΝΒΑ στην Ευρώπη, όπως κάνουν για ένα ματς της κανονικής περιόδου στο Παρίσι τα τελευταία χρόνια, ούτε θα δίνουν απλώς φιλικά εκτός ΗΠΑ. Στο Άμπου Ντάμπι ή οπουδήποτε αλλού. Θα έρθει η στιγμή που ομάδες της Ευρώπης θα αγωνίζονται σε μία λίγκα που θα οργανώνει και θα ελέγχει το ΝΒΑ, παρέα με την FIBA.

Το Παρίσι και το Λονδίνο είναι δύο αγορές που πάντα απασχολούν τους Αμερικάνους, που έχουν στο πρωτάθλημά τους για τη σεζόν 2023-24, εξήντα τέσσερις ευρωπαίους παίκτες, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, ενώ ταλαντούχοι αθλητές από τις ΗΠΑ, διακρίνονται στο κορυφαίο επίπεδο των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, από τα οποία η Euroleague έχει -μακράν του δευτέρου- τη μεγαλύτερη λάμψη, προοπτική και ποιότητα.

Οι Αμερικάνοι, θρύλοι του NBA, που δεν ήξερες ή δεν θυμόσουν ότι έπαιξαν στην Ευρώπη (vids)
REST OF THE WORLD

17:28 - 22.07.2023

Οι Αμερικάνοι, θρύλοι του NBA, που δεν ήξερες ή δεν θυμόσουν ότι έπαιξαν στην Ευρώπη (vids)

Δώδεκα παίκτες που άφησαν το στίγμα τους στο ΝΒΑ, κάποιοι εκ των οποίων έγραψαν ιστορία στο κορυφαίο πρωτάθλημα, ήρθαν στην Ευρώπη για να αγωνιστούν. Με αφορμή την απόφαση του Κέμπα Ουόκερ να υπογράψει στη Μονακό, το Sportal σας παρουσιάζει τους μεγαλύτερους αστέρες του «μαγικού πλανήτη» που πέρασαν τον Ατλαντικό...

Βέβαια, όταν δημιουργηθεί το NBA Europe League, όλες οι λίγκες της ηπείρου θα επηρεαστούν σε μικρό, μεγάλο ή πολύ μεγάλο βαθμό και αυτό θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα που θα προκύψουν και ακόμα δεν έχουν αποκαλυφθεί. Αν όμως, παρομοιάζει με το Basketball African League, δηλαδή ένα αυτόνομο πρωτάθλημα που διαρκεί σχεδόν τρεις μήνες, είναι αδύνατο να μην αλλάξει πολλά από τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Και στις διοργανώσεις της Euroleague Basketball και της FIBA, αλλά και των εθνικών πρωταθλημάτων.