Ο Γιόκιτς ενημέρωσε ποιοι είναι οι τέσσερις παίκτες που τον έχουν διαμορφώσει (vid)

Νίκολα Γιόκιτς

i

© photo by Jamie Schwaberow / Getty Images / Ideal Images

Ο Γιόκιτς ενημέρωσε ποιοι είναι οι τέσσερις παίκτες που τον έχουν διαμορφώσει (vid)

Γιώργος Γαβριλάκης 09:40 - 02.06.2023 / Ανανεώθηκε: 09:42 - 02.06.2023

Χαλαρός και με διάθεση για χιούμορ, αλλά πολύ μετρημένος στις απόψεις του, ο Νίκολα Γιόκιτς των Νάγκετς μετά τη νίκη επί των Χιτ, αφού αστειεύτηκε με τον Σακίλ Ο'Νιλ, εξήγησε πως το παιχνίδι του είναι ένα συνονθύλευμα από τις εικόνες των Ντάνκαν, Άλντριτζ, Ντιαό και Νοβίτζκι!

Ο Σακίλ Ο'Νιλ έχει μεγάλη άνεση στις ξένες γλώσσες, αλλά δεν είναι πάντα... εύστοχος. Όταν συνάντησε τον Νίκολα Γιόκιτς, λίγο μετά τη νίκη των Ντένβερ Νάγκετς επί των Μαϊάμι Χιτ, οι υπόλοιποι του τηλεοπτικού πάνελ (Γκραντ Χιλ, Τσαρλς Μπάρκλεϊ) του είπαν «συγχαρητήρια για την επιτυχία» στο Game 1 των τελικών του ΝΒΑ, αλλά ο Σακ ήθελε να κάνει επίδειξη των γνώσεών του. Είπε στον Σέρβο... «spasiba», δηλαδή «ευχαριστώ» στα ρώσικα. Μόνο που στην πατρίδα του 28χρονου σούπερ σταρ η σωστή λέξη είναι «hvala». Μικρή σημασία είχε... 

Ο Γιόκιτς με τον Ο'Νιλ έχουν μία πολύ ιδιαίτερη σχέση που επικεντρώνεται στο χιούμορ και όταν ο σέντερ των Σβόλων ρωτήθηκε από ποιον παίκτη πήρε έμπνευση για να δημιουργήσει το παιχνίδι του, που εδώ και χρόνια εντυπωσιάζει, είπε «από τον Σακίλ» και χαμογέλασε. 

Το triple double του Γιόκιτς και οι περισσότερες ασίστ απο χέρια σέντερ στην ιστορία (vid)
NBA

06:59 - 02.06.2023

Το triple double του Γιόκιτς και οι περισσότερες ασίστ απο χέρια σέντερ στην ιστορία (vid)

O Nίκολα Γιόκιτς με τις 14 τελικές πάσες, στο 1-0 των Νάγκετς επί των Χιτ, έγραψε άλλη μία παράγραφο στην ιστορία. Αυτή τη φορά έγινε ο σέντερ με τις περισσότερες ασίστ σε έναν τελικό του NBA.

Κανένας δεν τον πίστεψε και αργότερα απάντησε με σοβαρότητα: «Στη Σερβία δεν είχαμε τη δυνατότητα να βλέπουμε πολύ συχνά παιχνίδια από το αμερικάνικο πρωτάθλημα, αλλά πάντα είχαμε την εικόνα του Βλάντε Ντίβατς, όπως ο Ντράζεν Πέτροβιτς ή άλλων ευρωπαίων αθλητών. Όλων αυτών που... άνοιξαν τον δρόμο σε εμάς». 

Αργότερα, «έβλεπα πολύ τον τρόπο παιχνιδιού τεσσάρων παικτών. Του Τιμ Ντάνκαν, του ΛαΜάρκους Άλντριτζ, του Μπορίς Ντιαό και του Ντιρκ Νοβίτζκι», είπε. Και η εικόνα που έδωσε ήταν πλήρης. Έχει ξεκάθαρα στοιχεία απ' όλους. Την ποιότητα και τις κινήσεις του Ντάνκαν, το jump shoot του Άλντριτζ, την έμπνευση και την πάσα του Ντιαό, αλλά και το στυλ του Νοβίτζκι, ειδικά στα παρόμοια σουτ που επιχειρεί με το ένα πόδι από μέση, αλλά και από μακρινή απόσταση.  

Πριν μπει στο γήπεδο για την πρώτη αναμέτρηση με τους Μαϊάμι Χιτ «ένοιωθα έναν ενθουσιασμό που θα παίξω στους τελικούς για πρώτη φορά», είπε ο ίδιος. «Όταν όμως, άρχισε το ματς, το αντιμετώπισα με τον ίδιο τρόπο όπως πάντα. Δεν σκέφτηκαν αν έπρεπε να σκοράρω περισσότερο ή να πασάρω κατά πρώτο λόγο. Πήγα με τον ρυθμό», για να εξηγήσει πως «στην πρώτη περίοδο ο Άαρον (Γκόρντον) ήταν ζεστός και στις σωστές θέσεις. Απλώς προσπάθησα να τον εκμεταλλευτώ. Στη συνέχεια τροποποιήσαμε το παιχνίδι μας και τα καταφέραμε». 

Από εδώ και πέρα πάντως, «θα πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και προσεκτικοί, διότι το Μαϊάμι έχει αποκλείσει τις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος μέχρι στιγμής. Δεν βρίσκονται τυχαία μέχρι εδώ!».