Απομένουν λίγες μέρες πριν ο… Νίκολα γίνει ο πέμπτος Σέρβος πρωταθλητής του ΝΒΑ (vid)

Νίκολα Γιόκιτς, Νίκολα Γιόβιτς

i

@ Getty Images / Ideal Images

Απομένουν λίγες μέρες πριν ο… Νίκολα γίνει ο πέμπτος Σέρβος πρωταθλητής του ΝΒΑ (vid)

Γιώργος Γαβριλάκης 22:02 - 01.06.2023 / Ανανεώθηκε: 23:06 - 01.06.2023

Στα σώματα των Σέρβων κυλάει ομάδα αίματος «μπάσκετ ρέζους θετικό», αλλά στις ΗΠΑ μόνο τέσσερις από εκείνα τα μέρη έχουν κατακτήσει το πρωτάθλημα: Στογιάκοβιτς, Μίλισιτς, Μπιέλιτσα, Κούζμιτς και φέτος θα έχουμε τον πέμπτο, όπως και δήποτε! Ο Νίκολα Γιόκιτς των Νάγκετς ή ο Νίκολα Γιόβιτς των Χιτ θα πάρουν το δαχτυλίδι.

To 1989, δύο χρόνια πριν ξεκινήσει ο κατακερματισμός της Γιουγκοσλαβίας, που ολοκληρώθηκε στις 27 Απριλίου του 1992 -για λόγους και αιτίες που δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν- οι δύο πρώτοι Σέρβοι εμφανίστηκαν στο ΝΒΑ. 

Πρόκειται για τον Βλάντε Ντίβατς και τον Ζάρκο Πάσπαλι. Αυτοί ήταν οι πρωτοπόροι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που προέρχονταν από τα μέρη που ανήκουν στα σημερινά σύνορα της χώρας, που το πλήρες όνομά της είναι Δημοκρατία της Σερβίας και η παράδοσή της στο μπάσκετ έχει ορίσει την εξέλιξη του παιχνιδιού. 

Ο Ντίβατς έκανε τεράστια καριέρα στην Αμερική, άφησε… όνομα, στίγμα, αλλά και παρακαταθήκη για τους επόμενους, ενώ ο Πάσπαλι είναι λατρεμένος στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι η καριέρα του έχει τη ιδιαιτερότητα να περιλαμβάνει στάση και στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό. 

Ντένβερ Νάγκετς vs Μαϊάμι Χιτ: Τα 5 σημεία-κλειδιά που θα κρίνουν τον πρωταθλητή του ΝΒΑ
NBA

14:50 - 01.06.2023

Ντένβερ Νάγκετς vs Μαϊάμι Χιτ: Τα 5 σημεία-κλειδιά που θα κρίνουν τον πρωταθλητή του ΝΒΑ

Η ώρα των τελικών του ΝΒΑ έφτασε, με τους Ντένβερ Νάγκετς να υποδέχονται τους Μαϊάμι Χιτ και το Sportal να καταγράφει τα 5 πιο σημαντικά στοιχεία σε μια σειρά ανοιχτή σε όλα τα αποτελέσματα.

Πρόκειται για δύο σύμβολα του αθλήματος για τους Σέρβους, η μακρά παράδοση των οποίων στο μπάσκετμπολ δεν έχει… μεταφραστεί και με δαχτυλίδια πρωταθλητή στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. 

Μέχρι στιγμής και παρά τους δεκάδες σπουδαίος παίκτες της Βαλκανικής χώρας που έπαιξαν (ή και από αυτούς που συνεχίζουν να παίζουν) στο ΝΒΑ, μόνο o Πέτζα Στογιάκοβιτς (Ντάλας Μάβερικς 2011), ο Ντάρκο Μίλισιτς (Ντιτρόιτ Πίστονς 2004), ο Νεμάνια Μπιέλιτσα (Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς 2022) και ο Όγκνιεν Κούζμιτς (Ουόριορς 2015) έχουν καταφέρει να κατακτήσουν το πρωτάθλημα. Και από αυτούς τους τέσσερις μόνο ο πρώτος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία της ομάδας του μέχρι την κορυφή. 

Τώρα, οι Σέρβοι είναι δεδομένο ότι με την ολοκλήρωση των φετινών τελικών που ξεκινούν σε λίγες ώρες (ξημερώματα Παρασκευής 2/6, 03.30) θα δουν ένα… δικό του παιδί να γίνεται πρωταθλητής. 

Το ερωτημα είναι: Ποιος θα τα καταφέρει; Η πρώτη επιλογή είναι ο Νίκολα Γιόκιτς, ο οποίος κάνει πάταγο εδώ και χρόνια στο ΝΒΑ, έχει βραβευθεί δύο φορές ως πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος και είναι κοινή αλήθεια πως έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα του παιχνιδιού. Οδήγησε τους Ντένβερ Νάγκετς για πρώτη φορά στην ιστορία τους στους τελικούς και θέλει να ολοκληρώσει το έργο του απέναντι στους Μαϊάμι Χιτ

Στην ομάδα της Φλόριντα ανήκει ο Νίκολα Γιόβιτς. Ο συμπατριώτης, συνονόματος και… σχεδόν συνεπώνυμος του σούπερ σταρ, o οποίος παρεμπιπτόντως ξεκίνησε την καριέρα του από την ίδια ομάδα που ξεκίνησε και ο Γιόκιτς, την KK Mega Basket. 

Πρόκειται για τον 19χρονο φόργουορντ με την τεράστια προοπτική που προς το παρόν απλώς προσπαθεί να βρει τα πατήματά του. Αγωνίστηκε σε 15 παιχνίδια της κανονικής περιόδου και είχε 5,5 πόντους και 2,1 ριμπάουντ σε 13,6 λεπτά συμμετοχής. 

Θα είχε αγωνιστεί σε περισσότερα ματς, αλλά κάποιοι τραυματισμοί δεν τον άφησαν. Στα play offs έχει πάρει χρόνο, αλλά ελάχιστο. Έπαιξε για 1 λεπτό σε έναν αγώνα κόντρα στους Νιου Γιορκ Νικς στον δεύτερο γύρο, ενώ εμφανίστηκε για μερικά δευτερόλεπτα σε τέσσερα από τα επτά ματς της σειράς των τελικών της Ανατολής κόντρα στους Σέλτικς. 

Στο σύνολο των αγώνων κόντρα στην ομάδα της Βοστώνης έμεινε στο παρκέ 9 λεπτά και έβαλε 2 πόντους, ενώ πήρε και 3 ριμπάουντ. Αν οι Χιτ κατακτήσουν το πρωτάθλημα τότε θα πανηγυρίσει μαζί τους και οι συμπατριώτες του αν και (μοιραία) έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στον Νίκολα Γιόκιτς και προφανώς οι περισσότεροι υποστηρίζουν τους Νάγκετς δεν παραλείπουν εντελώς την παρουσία του νεαρού. Οπότε, μία χαρά θα την πάρουν οπωσδήποτε!