Ποιος είναι ο «άνθρωπος σκιά» που έσπρωξε το Ντουμπάι στo ευρωπαϊκό μπάσκετ

Ποιος είναι ο «άνθρωπος σκιά» που έσπρωξε το Ντουμπάι στo ευρωπαϊκό μπάσκετ

Γιώργος Γαβριλάκης 14:33 - 21.03.2024 / Ανανεώθηκε: 14:33 - 21.03.2024

Ο Ντέγιαν Καμενιάσεβιτς, γεννήθηκε στο Σαράγιεβο της Βοσνίας, μεγάλωσε στη Χιρόνα της Ισπανίας, αλλά από το 2017 βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αυτός ήταν ο συνδετικός κρίκος της συμφωνίας του Ντουμπάι με την Αδριατική Λίγκα για να γίνει το πρώτο βήμα ένταξης των Αράβων στο ευρωπαϊκό μπασκετικό στερέωμα. Θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα...

Όσα διλλήματα κι όποιες διαφωνίες δημιουργήθηκαν στη διαδρομή, τελικά ξεπεράστηκαν και η ομάδα από το Ντουμπάι, θα ενταχθεί στην Αδριατική Λίγκα από την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Και θα ανταγωνιστεί, μεταξύ άλλων, την Παρτίζαν και τον Ερυθρό Αστέρα.

Πλέον, δεν είναι σίγουρο. Είναι δεδομένο! Η επίσημη ανακοίνωση έχει ήδη δημοσιοποιηθεί, έχουν διατυπωθεί όλες τις λεπτομέρειες και φυσικά τα οικονομικά δεδομένα. Τα κόστη, αλλά και τα κέρδη.

Το Ντουμπάι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λοιπόν, ξεκινάει ήδη να κατευθύνεται προς το ευρωπαϊκό μπάσκετ, έχοντας για τελικό προορισμό την είσοδο του στην Euroleague, αλλά θα κάνει το ντεμπούτο του στην ΑΒΑ Liga της σεζόν 2024-2025. Έχει συμφωνήσει να προσφέρει σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ για κάθε χρόνο συμμετοχής στο πρωτάθλημα, που λαμβάνουν μέρος παραδοσιακά ομάδες από την Σερβία, την Κροατία, την Σλοβενία, το Μαυροβούνιο, την Βοσνία. Δηλαδή, από τις χώρες που βρέχονται από την Αδριατική Θάλασσα.

Κι αν κάποιοι παραδοσιακοί και ρομαντικοί από εκείνα τα μέρη, θα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μην συμβεί κάτι τέτοιο, στη δημοκρατία (ακόμα κι αν είναι... κουτσουρεμένη) επικρατεί η άποψη της πλειοψηφίας.

Η Παρτιζάν πάντως, δεν συμμετείχε στην διαδικασία της ψηφοφορίας, ενώ οι εκπρόσωποι της Μπουντούτσνοστ δεν εμφανίστηκαν καν τη μέρα της τελικής σύσκεψης, κατά τη διάρκεια της οποίας πάρθηκε η οριστική απόφαση: Ο Ερυθρός Αστέρας, η FMP, η Κρκα, η Ζαντάρ, η Τσεντεβίτα, η Μέγκα, η Ιγκοκέα, η Τσιμπόνα και η Μόρναρ, ψήφισαν υπέρ!

Βέβαια, πριν παρθεί αυτή, ένας «άνθρωπος σκιά», όπως τον αναφέρουν τα σέρβικα ΜΜΕ, ήταν αυτός που ενορχήστρωσε την πορεία του συλλόγου από το Ντουμπάι, προς την ένταξή του στα ευρωπαϊκά μπασκετικά εδάφη. Θα κάνει το... αγροτικό του στην Αδριατική Λίγκα και τελικά θα καταλήξει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση: Την Euroleague.

Πρόκειται για τον Ντέγιαν Καμενιάσεβιτς, τον γιο του αείμνηστου Βόσνιου sportcaster, Μίρκο, οποίος πέθανε το 2003 σε ηλικία 82 ετών στην Βαρκελώνη. Λίγο μετά την Διάλυση της Γιουγκοσλαβίας (1991) και λίγα χρόνια πριν τον Πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου (28 Φεβρουαρίου 1998-11 Ιουνίου 1999) είχε μεταναστεύσει στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην Χιρόνα.

«Το δεύτερο σπίτι μου», όπως δήλωσε ο Ντέγιαν Καμενιάσεβιτς για την Καταλανική πόλη σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «Naš biro», ένα από τα πιο δημοφιλή ΜΜΕ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. «Στη Χιρόνα τελείωσα το σχολείο, εκεί γεννήθηκαν τα παιδιά μου, εκεί έκανα φίλους», αφηγήθηκε, ενώ σε επαγγελματικό επίπεδο, «αποφοίτησα από την σχολή προπονητών, συνεργάστηκα με συλλόγους στην ACB και στην Euroleague». Θυμίζοντας ταυτόχρονα (σε όσους το είχαν ξεχάσει) και ενημερώνοντας (όσους δεν το ήξεραν) πως «ήμουν στο τιμ της ομάδας της Χιρόνα», στην οποία πλέον είναι head coach o Φώτης Κατσικάρης και πρόεδρος ο Μαρκ Γκασόλ, και «που είχε κατακτήσει το FIBA EuroCup το 2007, ενώ έχω συνεργαστεί με τον Πάμπλο Λάσο και τον Πέδρο Μαρτίνεθ», κατέληξε ο Καμενιάσεβιτς.

Τα τελευταία χρόνια, ειδικά από το 2017 και μετά, το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το έχει περάσει στο Ντουμπάι και στο Άμπου Ντάμπι. Εκεί όπου είναι General Manager στην Basicball Academy και επικεφαλής του τμήματος μπάσκετ στην Star Sport Academy που δραστηριοποιείται στις πόλεις των ΗΑΕ και στην πραγματικότητα μεταφέρει τεχνογνωσία, αλλά ασχολείται και με τα μικρά παιδιά που αγαπούν το άθλημα των ψηλών.

Το NBA βάζει σε εφαρμογή το μακροχρόνιο πλάνο του - Θέλει να δημιουργήσει μία λίγκα στην Ευρώπη!
NBA

11:00 - 17.03.2024

Το NBA βάζει σε εφαρμογή το μακροχρόνιο πλάνο του - Θέλει να δημιουργήσει μία λίγκα στην Ευρώπη!

Η πρόθεση επέκτασης του ΝΒΑ στην Ευρώπη, όχι απλώς σε επίπεδο συνεργασιών και μάρκετινγκ, είναι ένα project ετών. Μόνο που πλέον τα δεδομένα υπάρχουν, αναλύθηκαν και ο «μαγικός πλανήτη» έχει αποφασίσει να δημιουργήσει το NBA Europe League. Ένα πρωτάθλημα σε συνεργασία με την FIBA και (γιατί όχι) με πιθανή εμπλοκή και της Euroleague Basketball.

Ασχολείται όμως και με τα... μεγάλα παιδιά, αλλά και τα «μεγάλα ψάρια». Διότι, στην πορεία ένταξη της ομάδας του Ντουμπάι στην Αδριατική Λίγκα, αυτός ήταν ο συνδετικός κρίκος!

Αυτός πίεσε την κατάσταση και κυρίως αυτός έφερε σε επαφή του Βαλκάνιους με τους Άραβες. Αυτός ήταν επίσης και ένας από τους βασικούς λόγους που ο αδελφός του κορυφαίου τενίστα, Νόβακ Τζόκοβιτς, Τζόρτζε, βρίσκεται επίσης στο Ντουμπάι και μάλιστα είναι ο τεχνικός διευθυντής της Dubai BC.