Ντίνο Ράτζα: «Αν έμενα στον Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς...»

Ντίνο Ράτζα: «Αν έμενα στον Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς...»

Γιώργος Γαβριλάκης 13:47 - 26.03.2024 / Ανανεώθηκε: 13:51 - 26.03.2024

Ο βετεράνος Κροάτης σέντερ, Ντίνο Ράτζα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Meridian Sports θυμήθηκε την Ελλάδα «μία χώρα που ερωτεύτηκα», όπως δήλωσε και ένα πράγμα που σκέφτεται ακόμα είναι «τι θα είχαμε κατακτήσει αν έμενα στον Παναθηναϊκό και συνεργαζόμουν με τον Ομπράντοβιτς...».

Στο ξεκίνημα της καριέρας του ήταν μέλος της θρυλικής Γιουγκοπλάστικα, με την οποία κατέκτησε δύο φορές το Πρωτάθλημα Ευρώπης (1989 και 1990). Δηλαδή την σημερινή Euroleague. Αργότερα μαζί με τον συμπαίκτη του σε εκείνη την θαυμάσια ομάδα από το Σπλιτ της Κροατίας και συμπατριώτη του βρέθηκαν στο ΝΒΑ. Ο Τόνι Κουκοτς στο Σικάγο και ο Ντίνο Ράτζα στη Βοστώνη.

Ο πρώτος έμεινε πολλά χρόνια στην Αμερική, αλλά ο δεύτερος το 1997, μετά από δύο σεζόν στους Σέλτικς, φόρεσε στο στήθος ένα άλλο τριφύλλι: Του Παναθηναϊκού. Μαζί του κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (1998,1999), αλλά μόλις τους «πράσινους» τους ανέλαβε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς εκείνος έφυγε, αρχικά για την Ζαντάρ, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό για τη σεζόν 2000-2001.

«Ήθελα να διεκδικήσω τίτλους και δεν μετανιώνω καθόλου που έφυγα από το ΝΒΑ και βρέθηκα στην Ελλάδα», σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Meridian Sports. «Ερωτεύτηκα την Ελλάδα από την πρώτη στιγμή και αν δεν πήγαινα εκεί δεν θα μάθαινα ποτέ το πόσο όμορφα είναι. Ο καιρός που πέρασα εκεί είναι ανεκτίμητος», δήλωσε και εξήγησε στους συμπατριώτες του πως «οι Έλληνες είναι σαν εμάς τους Δαλματούς. Γνήσιοι Βαλκάνιοι όσον αφορά αφορά στην... τρέλα, τη νοοτροπία και το πάθος τους για το μπάσκετ».

Κι όταν ρωτήθηκε για το τι πιστεύει ότι θα συνέβαινε αν δεν έφευγε από τον Παναθηναϊκό και συνεργαζόταν με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς; Ο 56χρονος πλέον, Ντίνο Ράτζα, αποκρήθηκε πως «ακόμα το σκέφτομαι καμιά φορά. Τον ήξερα από τότε που ήμασταν συμπαίκτες και συγκάτοικοι. Ήμουν σίγουρος πως θα γινόταν σπουδαίος προπονητής. Ερχόταν στην προπόνηση και μας τακτοποιούσε. Μας συμμάζευε και μας πρόσεχε. Ποτέ δεν ξέρεις ποτέ πόσο ψηλά θα φτάσει κάποιος, αλλά για εκείνος ήμουν βέβαιος πως θα γίνει σπουδαίος. Είναι ο τελευταίος των Μοϊκανών».

O Γκούντουριτς για τον κόουτς Γιασικεβίτσιους: «Θα γίνει σαν τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς!»
EUROLEAGUE

12:16 - 26.03.2024

O Γκούντουριτς για τον κόουτς Γιασικεβίτσιους: «Θα γίνει σαν τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς!»

Ο Μάρκο Γκούντουριτς έχει αγωνιστεί στη Φενέρμπαχτσε υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τώρα το κάνει με προπονητή τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο Σέρβος γκαρντ/φόργουορντ βλέπει μεταξύ των δύο πολλές ομοιότητες...

Και για όσους αμφιβάλουν, ο Ράτζα καταλήγει: «Ο άνθρωπός έχει πάρει εννιά φορές την Euroleague, τι συζητάμε; Όταν μιλάει ο Ζέλικο, πρέπει όλοι να βαράμε προσοχή!».