Ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας φέρνει χαμόγελα στην ΑΕΚ με την ηγετική παρουσία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας φέρνει χαμόγελα στην ΑΕΚ με την ηγετική παρουσία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Χρήστος Τσάλτας 19:58 - 03.09.2023

Η Λιθυοανία ετοιμάζεται για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τον Μιντάουγκας Κουζμίνσκας να έχει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια και να δείχνει πως η ΑΕΚ πέτυχε διάνα με την απόκτησή του.

Το καλοκαίρι η ΑΕΚ προχώρησε σε σημαντικές κινήσεις για την ενίσχυσή του ρόστερ της, σε μια σεζόν με ιστορικό υπόβαθρο, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου. Μία από αυτές τις κινήσεις ήταν και ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας.

Ο Λιθουανός φόργουορντ, τον οποίο γνωρίζει καλά ο Ζοάν Πλάθα από τη συνεργασία τους στην Ουνικάχα Μάλαγα, πριν από μερικά χρόνια, αναμένεται να έχει κοβμικό ρόλο στο πλάνο της νέας σεζόν, ως μια παρουσία ηγετική σε άμυνα και επίθεση. Η εμπειρία και το σωστό «διάβασμα» του παιχνιδιού κάνουν τον άλλοτε φόργουορντ της Αρμάνι Μιλάνο, της Ζαλγκίρις και των Νιου Γιορκ Νικς πολύ σημαντικό για την Ένωση, που αναμένεται να βαδίσει μεγάλο κομμάτι του πλάνου της στην ικανότητά του.

Μάλιστα ο ρόλος του αναμένεται να είναι μεγαλύτερος συγκριτικά με την εθνική ομάδα της Λιθουανίας. Εκεί δεσπόζει η παρουσία του Γιόνας Βαλαντσιούνας, την ώρα που και ο Ρόκας Γιοκουμπάιτις βγήκε μπροστά και έδειξε πως έχει την ποιότητα να κάνει τη διαφορά.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο πάντως, ο «Κούζμι» είναι από τους πυλώνες στο παιχνίδι της Lietuva. 11,4 πόντοι, 4,4 ριμπάουντ, 2,2 ασίστ, 50% στα τρίποντα στα 5 παιχνίδια της ομάδας του Κάζις Μακσβίτις που μετράει ρεκόρ 5-0 ως ώρας. Ιδίως απέναντι στην Team USA o Κουζμίνσκας ήταν απολαυστικός, έχοντας 14 πόντους με 5/8 σουτ και 2 ριμπάουντ, αλλάζοντας τις ισορροπίες.

Στην ΑΕΚ επικρατεί ικανοποίηση με την παρουσία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο «διαβάζει» ό,τι του δίνει η αντίπαλη άμυνα. Ο Λιθουανός άσος είναι παίκτης που βάζει την εμπειρία στο παρκέ σε κρίσιμες ώρες, ενώ δεν θα διστάσει να σουτάρει από μακριά. Το impact του είναι πολύπλευρο, ενώ στην Ένωση αναμένεται να έχει τη δυνατότητα να βγαίνει μπροστά ακόμα περισσότερο, βγάζοντας ηγετικό πρόσωπο στην επίθεση.

Με την Lietuva να πηγαίνει στην τελική φάση, αυτό σημαίνει πως ο Κουζμίνσκας θα παραμείνει στην Μανίλα ως το φινάλε του τουρνουά, ανεξάρτητα από την πορεία της ομάδας του, κάτι που σημαίνει πως θα είναι διαθέσιμος για την Ένωση μετά τις 12 Σεπτεμβρίου, όταν και θα επιστρέψει από τις Φιλιππίνες.

Την ίδια ώρα στην Ένωση περιμένουν την επιστροφή του Μανώλη Χατζηδάκη στην Ελλάδα, ώστε ο Έλληνας σέντερ να υποβληθεί σε μαγνητική στο πόδι. Ο τραυματισμός δεν ήταν καθόλου καλός και στην πρώτη επικοινωνία που είχε με τους ανθρώπους της ΑΕΚ ο Έλληνας σέντερ στάθηκε στον τραυματισμό του, με την μαγνητική στην οποία θα υποβληθεί να ξεκαθαρίζει το στάτους του.