Ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς που αγαπήθηκε από όλους, γεννήθηκε σαν σήμερα (vid)
i

Φάνης και Μπόμπαν Γιάνκοβιτς/ © Intime

Ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς που αγαπήθηκε από όλους, γεννήθηκε σαν σήμερα (vid)

Πάνος Μαλακτάρης • 16:35 - 15.12.2022 / Ανανεώθηκε: 15:57 - 28.04.2023

Ήταν 15 Δεκεμβρίου του 1963 όταν ο μεγάλος Μπόμπαν ερχόταν στη ζωή στην πόλη Lucani της Σερβίας

Δεκαετία '90, το μπάσκετ στη χώρα μας διανύει μια χρυσή δεκαετία από όλες τις απόψεις. Στην πλατεία-μία είναι η πλατεία του ελληνικού μπάσκετ-ο Βλάντο Τζούροβιτς καλεί τον παλιό του γνώριμο από τον Ερυθρό Αστέρα Μπόμπαν Γιάνκοβιτς. Ο τελευταίος αποδέχεται την πρόταση γνωρίζοντας λίγα για το πού έρχεται και τι πρόκειται να βρει μπροστά του. 

Η μοίρα του επιφύλασσε σκληρό παιχνίδι ένα μόλις σχεδόν χρόνο αφότου υπέγραψε στον Πανιώνιο. Η 28η Απριλίου του 1993 έχει δικαίως χαρακτηριστεί ως αποφράδα. Το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο κλειστό της οδού Αρτάκης. Ένα επιθετικό φάουλ. Λανθασμένο ή υπερβολικό σφύριγμα, έχει στ' αλήθεια πλέον καμία σημασία; Ο Μπόμπαν παίρνει φόρα, χτυπά με κουτουλιά τη βάση της μπασκέτας, τα μέτρα ασφαλείας τότε σε πολλά γήπεδα ελλιπή, δεν βρίσκει «μαξιλαράκι», αλλά σίδερο. 

'Εμελε να μη σταθεί στα πόδια του ξανά. Δεν έχασε εκείνο το γνώριμο μεγάλο και χαρακτηριστικό χαμόγελό του, παίρνοντας πολλή αγάπη από όλο τον μπασκετικό κόσμο, ανεξαρτήτως οπαδικών προτιμήσεων. Και δύναμη, πολλή δύναμη, βλέποντας τον γιό του Βλαδίμηρο να διαπρέπει με τα χρώματα-τότε-του Πανιωνίου κι αυτός. 

Το 2006 με επιβαρυμένη πολύ την υγεία του, «έσβησε» σε ένα πλοίο της γραμμής από Πειραιά για Ρόδο.  Ήταν μόλις 43 ετών. Δικό μας «χρέος» τίποτα περισσότερο από το να κρατάμε στη μνήμη μας ζωντανό έναν ιδιαίτερα ταλαντούχο, χαμογελαστό και συνάμα αδιανόητα άτυχο αθλητή που είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε στα γήπεδά μας.