Ο Τζόρνταν ΜακΡέι στο μικροσκόπιο του Sportal: «Αν νιώσει ο εαυτός του θα κάνει ξεχωριστά πράγματα - Μπορεί να γίνει ηγέτης στην ΑΕΚ»

Τζόρνταν ΜακΡέι

i

@Photo by Sebastian Frej/MB Media/Getty Images

Ο Τζόρνταν ΜακΡέι στο μικροσκόπιο του Sportal: «Αν νιώσει ο εαυτός του θα κάνει ξεχωριστά πράγματα - Μπορεί να γίνει ηγέτης στην ΑΕΚ»

Χρήστος Τσάλτας 14:45 - 15.07.2023

Η νέα σεζόν θα βρει τον Τζόρνταν ΜακΡέι στην Ελλάδα, για λογαριασμό της ΑΕΚ και το Sportal ανέλυσε το προφίλ του 32χρονου άσου με τη βοήθεια του Ισραηλινού δημοσιογράφου, Τομέρ Γκιβάτι.

Την Παρασκευή (14/07) η ΑΕΚ ολοκλήρωσε μια πολύ ηχηρή κίνηση, καθώς έκανε δικό της τον Τζόρνταν ΜακΡέι. Έναν παίκτη με εξαιρετική καριέρα, που προέρχεται από εντυπωσιακή σεζόν με την Χάποελ Τελ Αβίβ και εμφανίσεις πολύ υψηλού επιπέδου. Ένας παίκτης από το πάνω ράφι, που είναι ικανός να αλλάξει τις ισορροπίες με την παρουσία του πάνω στο παρκέ.

Η ΑΕΚ άλλωστε στη σεζόν που έρχεται θέλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Να βρίσκεται ανάμεσα στις ομάδες που διεκδικούν νίκες και τίτλους και η προσθήκη του ΜακΡέι δίνει τη δυνατότητα στην ομάδα του Ζοάν Πλάθα να κοιτάξει μπροστά και να έχει στις τάξεις της έναν παίκτη πρώτης γραμμής.

Η περσινή σεζόν του στο Ισραήλ ήταν εντυπωσιακή. Με την Χάποελ Τελ Αβίβ έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, έχοντας κομβικό ρόλο στο πλάνο του Ντάνι Φράνκο. Στους «κόκκινους» έκανε μερικές από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του, δέθηκε με τον κόσμο της ομάδας, ενώ σε κάθε παιχνίδι φρόντιζε να βγάζει μια διαφορετική πτυχή του παιχνιδιού του. Ο Τομέρ Γκιβάτι, που εργάζεται στην Israel Hayom παρακολούθησε από πολύ κοντά την πορεία του ΜακΡέι και μίλησε στο Sportal για τον παίκτη, αλλά και τον άνθρωπο που συνάντησε την περασμένη σεζόν.

Αρχικά, ο Γκιβάτι αναφέρθηκε στην παρουσία του ΜακΡέι στο Ισραήλ και όσα ξεχώρισε εκείνος από τον Αμερικανό άσο. «Μέσα στο παρκέ ο Τζόρνταν ΜακΡέι ήταν ίσως ο πιο ταλαντούχος παίκτης που βρέθηκε στο πρωτάθλημα του Ισραήλ πέρυσι. Ήταν τρομερά ταλαντούχος και εντυπωσιακός. Έπαιξε σε ομάδα που του έδωσε την ευκαιρία να είναι ο σταρ της. Έχει το ταλέντο και την ικανότητα και θα μπορούσε να παίξει και στις 2 θέσεις των γκαρντ.

Χριαζόταν μια ξεχωριστή ομάδα κι έναν ξεχωριστό προπονητή για να δείξει τι μπορεί να κάνει. Δεν είναι κάθε ομάδα, κάθε σύστημα και κάθε προπονητής για τον Τζόρνταν. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που ήθελε να συνεχίσει στην Χάποελ Τελ Αβίβ. Ο προπονητής όμως ήθελε άλλο παίκτη για τη θέση του, όχι τόσο σταρ όπως ο Τζόρνταν. Ο ΜακΡέι ήθελε να μείνει, ο κόσμος τον ήθελε, αλλά υπήρχαν εμπόδια, τόσο στην θέληση του προπονητή να πάει σε άλλη κατεύθυνση, όσο και στο οικονομικό σκέλος».

Για να δείξει ο άλλοτε πρωταθλητής του ΝΒΑ το καλό του πρόσωπο παίζει ρόλο το περιβάλλον στο οποίο θα βρεθεί. Το fit ανάμεσα στον ίδιο και την ομάδα (συμπαίκτες, προπονητές, οργανισμό) είναι πολύ σημαντικό, αλλά κα ιστοιχείο διαφοράς. «Ο ΜακΡέι θέλει να είναι σταρ και να έχει το κατάλληλο σύστημα. Δεν μπορεί να παίζει 40 λεπτά άμυνα, είναι παίκτης που δίνει μεγάλη έμφαση στο παιχνίδι επιθετικά. Αν τον αφήσεις να είναι ο Τζόρνταν ΜακΡέι, να είναι ο εαυτός του, θα κάνει ξεχωριστά πράγματα. Θα είναι εύκολα ο πρώτος σκορερ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Στο Ισραήλ ήταν στην 5άδα των κορυφαίων σκόρερ».

Ποια είναι όμως η θέση που του ταιριάζει καλύτερα πάνω στο παρκέ; Η απάντηση δόθηκε πολύ εύκολα στο ερώτημα αυτό. «Στο Ισραήλ υπήρχαν παιχνίδια που έπαιζε στο 4, επειδή είναι ψηλό γκαρντ. Είναι παίκτης που κατά κύριο λόγο παίζει στις θέσεις 2-3», εξήγησε ο Γκιβάτι, που στάθηκε και στους άλλους τομείς του παιχνιδιού του 32χρονου άσου.

«Μπορεί να μαρκάρει τον αντίπαλο γκαρντ. Είναι πολύ πολύ σμολ φόργουορντ πλέον, λόγω και της ηλικίας του. Είναι 32 ετών. Παίζει με τον σωστό τρόπο. Είναι τρομερά ταλαντούχος. Αν τον αφήσεις να είναι ο εαυτός του θα κάνει τρομερά πράγματα. Είναι πιο ταλαντούχος από πολλά 3άρια στην Euroleague. Δεν νομίζω πως ο Μπόνζι Κόλσον, για παράδειγμα, έχει περισσότερο ταλέντο απο τον ΜακΡέι».

Ανάμεσα στον παίκτη και την Χάποελ Τελ Αβίβ δημιουργήθηκε ένας ισχυρός δεσμός. Διότι τόσο ο οργανισμός πίστεψε στις ικανότητές του, όσο και ο κόσμος στάθηκε στο πλευρό του, ακόμα και στις δύσκολες βραδιές του. Δύο στοιχεία που βοήθησαν τον ΜακΡέι να εξελιχθεί και να βγάλει το πραγματικό του πρόσωπο.

Τζόρνταν ΜακΡέι © euroleaguebasketball.net

Αυτά τα δύο στοιχεία μάλιστα αποτελούν και τον οδηγό για την πορεία του τη νέα σεζόν. στην ΑΕΚ. «Ήρθε στο Ισραήλ έπειτα από ένα διάστημα απραξίας και πήρε προπονήσεις μετά την προετοιμασία της ομάδας. Όταν βρήκε ρυθμό έπαιρνε λεπτά στο γήπεδο και έκανε τη διαφορά. Έχει τρομερή επικοινωνία με τον κόσμο. Αν τον εμπιστευτείς, θα παίξει και για τον κόσμο. Είναι τρομερά συναισθηματικός τύπος. Ξέρει τι συμβαίνει γύρω του, έχει γνώση των πραγμάτων. Είναι αληθινός και το βγάζει κάθε φορά. Το πρόβλημα είναι πως κάποιες φορές ο αντίπαλος μπορεί να μπει στο μυαλό του. Ωστόσο παίζει αληθινά. Είναι τρομερά vocal τύπος και έχει πολύ ενεργή επαφή με τον κόσμο. Θα τον λατρέψουν οι φίλοι της ΑΕΚ».

Όσο για το τέλος, ο Ισραηλινός δημοσιογράφος εξήγησε τι είναι αυτό που πρέπει να περιμένουμε από τον Τζόρνταν ΜακΡέι την ερχόμενη σεζόν. «Εάν νιώσει ότι είναι ο σταρ της ομάδας, θα παίζει και σαν σταρ. Μπορεί να υποστηρίξει αυτό το ρόλο πολύ εύκολα. Θέλει τον κατάλληλο προπονητή για να τον στηρίξει, να τον καταλάβει και να πάρει το καλύτερο από εκείνον. Είναι 32 ετών, ξέρει το παιχνίδι του και θέλει να το βγάζει στο παρκέ.

Είναι ώριμος, ένας βετεράνος των γηπέδων και ξέρει να χειρίζεται καταστάσεις. Θέλει να αποδεικνύει κάθε φορά πως είναι καλός παίκτης και μπορεί να γίνει ο σταρ της ΑΕΚ. Είναι πολύ καλός τύπος και τρομερά συναισθηματικός. Είναι ηγέτης και πρέπει να τον καταλαβαίνουν οι γύρω του ακόμα και στις κακές βραδιές του. Ο κόσμος της Χάποελ Τελ Αβίβ τον λάτρεψε κι ας μην ήταν η πρώτη επιλογή και ο leader της ομάδας. Στην ΑΕΚ μπορεί να γίνει ο σταρ που θέλει».