Ο Πάμπλο Λάσο ανεβάζει τον πήχη όχι μόνο στις ομάδες, αλλά και στα λογιστήρια
i

© Intime

Ο Πάμπλο Λάσο ανεβάζει τον πήχη όχι μόνο στις ομάδες, αλλά και στα λογιστήρια

Γιώργος Γαβριλάκης 08:50 - 23.02.2023 / Ανανεώθηκε: 09:26 - 23.02.2023

Ο Παναθηναϊκός περιμένει να τελειώσει το... βασανιστήριο της τρέχουσας σεζόν και για να ανοικοδομηθεί ολοκληρωτικά το καλοκαίρι. Γι' αυτή τη διαδικασία θα ήθελε πολύ τον ρόλο του καθοδηγητή να τον αναλάβει ο Πάμπλο Λάσο. Με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό...

Ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή έχει προπονητή, τον Χρήστο Σερέλη και με αυτόν θα πορευτεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Παρόλα αυτά οι «πράσινοι» οραματίζονται από τώρα την επόμενη σεζόν και έχουν θέσει ως προτεραιότητά τους τον Πάμπλο Λάσο. Σύντομα, θα ανακαλύψουμε αν και ο Λάσο έχει ως προτεραιότητά του τον Παναθηναϊκό.

Ο 56χρονος τεχνικός πάντως, ετοιμάζεται για επιστροφή του στους πάγκους μετά την περσινή του αποχώρηση -για λόγους υγείας- από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Αναμένεται να έχει πολλές προτάσεις από ομάδες που σκοπεύουν να πρωταγωνιστήσουν στην Euroleague. Η αγαπημένη του Ρεάλ για παράδειγμα, σκέφτεται να αντικαταστήσει τον Τσους Ματέο, ενώ η Μακάμπι Τελ Αβίβ δύσκολα θα εμφανιστεί ξανά με τον Όντεντ Κάτας. Το Μιλάνο είναι ακόμα αβέβαιο το τι θα κάνει με τον Ετόρε Μεσίνα, ενώ στη Βαρκελώνη κανένας δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά για την επόμενη μέρα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στην τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα

Ο... μόνος ξεκάθαρος φαίνεται πως είναι ο Παναθηναϊκός, που επέλεξε για τους επόμενους τρεις μήνες τον Χρήστο Σερέλη, αλλά έχει εξηγήσει και έχει εξηγηθεί ότι τη σεζόν 2023-24 ο προπονητής του θα είναι άλλος. Ελπίζοντας πως το «άλλος» θα μεταφράζεται με το όνομα του Πάμπλο Λάσο, μια περίπτωση που μόνο εύκολη και δεδομένη δεν μπορεί να θεωρηθεί. 

Παρόλα αυτά η ενδεχόμενη παρουσία του Ισπανού προπονητή στην ομάδα του Παναθηναϊκού, προϋποθέτει κι άλλα πράγματα -εκτός από ποιότητα και προπονητική επίδραση υψηλού επιπέδου. Προϋποθέτει και αφορά ένα τεράστιο μπάτζετ και όχι μία συμφωνία για ένα ή δύο χρόνια. Ο Λάσο προτιμά μακροχρόνια project και πέραν του ότι το κασέ του είναι υψηλό και ο ετήσιος μισθός του επταψήφιος, απαιτεί και αντίστοιχες οικονομικές... ευρωστίες και για το ρόστερ του. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να ανεβάσει και τους οικονομικούς δείκτες -όχι ότι δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα- για να στηρίξει και να στηριχθεί στον Ισπανό. 

Ο Λάσο, γεννημένος στη Βιτόρια το 1967, ως Βάσκος ξεκίνησε την αθλητική του καριέρα με τη φανέλα της Μπασκόνια (το 1984), αγωνίστηκε κυρίως εντός Ισπανίας (εξαίρεση η ιταλική Τριέστε) με τις Ρεάλ, Μάλαγα, Χιρόνα, Γέιδα και Βαγιαδολίδ, ενώ ως προπονητής έκανε... όνομα στη Μαδρίτη με τη «Βασίλισσα». Ξεκίνησε πάντως, την πορεία του ανεβάζοντας την Μπρουέσα στη μεγάλη κατηγορία (το 2008), ενώ δούλεψε στην Καστέγιο, τη Βαλένθια, την Καντάμπρια και την Γκιπουθκόα του Σαν Σεμπαστιάν -γνωστή και ως Ακούνσα. 

Λάσο: «Θέλω να κοουτσάρω αύριο»
EUROLEAGUE

18:52 - 22.02.2023

Λάσο: «Θέλω να κοουτσάρω αύριο»

Ο Πάμπλο Λάσο βρίσκεται στην επικαιρότητα λόγω της εμπλοκής του ονόματός του με τον Παναθηναϊκό και σε δηλώσεις που έκανε στην Ισπανία τόνισε ότι θέλει να επιστρέψει άμεσα στους πάγκους.

Το 2011 βρέθηκε στο τιμόνι της Ρεάλ Μαδρίτης, τον πρώτο χρόνο πήρε το Κύπελλο Ισπανίας, τον δεύτερο το πρωτάθλημα και τον τέταρτο... σήκωσε την Euroleague. Έμεινε μία δεκαετία στην τεχνική ηγεσία της «Βασίλισσας» και δημιούργησε ένα αξιομνημόνευτο σύνολο. Συνάντησε στην πόλη διεθνείς Ισπανούς παίκτες, πήρε μαζί του κορυφαίους στην Ευρώπη και φυσικά συνάντησε και τον Λούκα Ντόντσιτς. 

Τη δεκαετία 2011-2022 κατέκτησε έξι πρωταθλήματα Ισπανίας, δύο φορές την Euroleague (2015, 2018), ήταν και τις δύο χρονιές κορυφαίος προπονητής της διοργάνωσης, αλλά είχε και κορυφαίους παίκτες στη διάθεσή του. Σας παρουσιάζουμε τις ομάδες και τα «αστέρια» της Ρεάλ Μαδρίτης που αγωνίστηκαν υπό τις οδηγίες του... 

2011-12: Η πρώτη συνάντηση

Όταν ο Λάσο έφθασε στη Μαδρίτη βρήκε στο γήπεδο της Ρεάλ τον 20χρονο Νίκολα Μίροτιτς και τον έκανε αμέσως πρωταγωνιστή. Είχε αποχωρήσει στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς για τη Μάλαγα ο βετεράνος Χόρχε Γκαρμπαχόσα (και για την Μπασκόνια ο Πάμπλο Πριχιόνι), με αποτέλεσμα ο Μίροτιτς να αναλάβει δράση. Μαζί φυσικά με τον Τζέισι Κάρολ, ο οποίος αποκτήθηκε κατ' εντολή Λάσο από την Γκραν Κανάρια και τελικά έμεινε στην ομάδα για δέκα χρόνια. Μέχρι το τέλος της καριέρας του το 2021. 
 

Στο ρόστερ βέβαια, υπήρχαν και οι Ρούντι Φερνάντεθ, Άντε Τόμιτς Σέρχιο Γιούλ, Σέρχιο Ροντρίγκεθ στα καλύτερά τους, ο Σερζ Ιμπάκα στα... πρώτα του και ο Φελίπε Ρέγιες γεμάτος εμπειρίες. Ας μην ξεχνάμε πως οι μισοί εξ αυτών (δηλαδή οι Μίροτιτς, Ρούντι, Ροντρίγκεθ και Ιμπάκα) κατέληξαν να παίζουν στο ΝΒΑ με ρόλους, αλλά εκείνη τη χρονιά προσέφεραν στη Ρεάλ την κατάκτηση του Κυπέλλου Ισπανίας. 

2012-14: Με τους fantastic 4 και τον Μπουρούση

Η τετράδα των Ρούντι Φερνάντεθ, Νίκολα Μίροτιτς, Σέρχιο Γιουλ και Σέρχιο Φερνάντεθ οδήγησαν την ομάδα στο πρώτο πρωτάθλημα υπό τις οδηγίες του Πάμπλο Λάσο στο τέλος του 2013, ενώ η χρονιά ξεκίνησε και με την κατάκτηση του Super Cup

Πάμπλο Λάσο, Γιάννης Μπορούσης © Intime

Το καλοκαίρι του 2013 και αφού είχε ήδη κατακτηθεί το πρωτάθλημα, ο Λάσο κάλεσε στη Μαδρίτη τον Γιάννη Μπουρούση, ο οποίος μαζί με τον Φελίπε Ρέγιες (και τον Μάρκους Σλότερ, ο οποίος είχε αποκτηθεί από τη γερμανκή Μπάμπεργκ) κάλυψαν το παιχνίδι της φροντ λάιν. Οι Μαδριλένοι πάντως, δεν κατάφεραν να πάρουν back to back πρωτάθλημα, αλλά κατέκτησαν το Κύπελλο. 

2014-15: Έφυγε ο Μίροτις, ήρθε η... Euroleague

Ο Νίκολα Μίροτιτς έφυγε από τη Ρεάλ για το ΝΒΑ και τους Σικάγο Μπουλς, θεωρητικά το κενό ήταν δυσαναπλήρωτο. Έμεινε όμως, ο Μπουρούσης, ενώ αποκτήθηκε ο αργεντίνος Αντρές Νοτσιόνι (από τη Μπασκόνια), ο οποίος έκανε τη διαφορά. 

Μαζί και ο μεξικάνος Γκουστάβο Αγιόν, ο οποίος είχε ολοκληρώσει την τριετή  θητεία του στον «μαγικό πλανήτη». Ο Φελίπε Ρέγιες ήταν ακόμα στις… επάλξεις και μάλιστα διανύοντας δεύτερη εφηβεία. 

Οι Ρούντι, Γιούλ, Ροντρίγκεθ και Κάρολ παρέμεναν σημαίες και ήρθε η κατάκτηση της Euroleague  αφού πρώτα νίκησαν στον ημιτελικό τον Ολυμπιακό του Γιάννη Σφαιρόπουλου (με Σπανούλη, Πρίντεζη, Λοτζέσκι, Σλούκα, Ντάνστον και Οθέλο Χάντερ) και στον τελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη και πρωταγωνιστές τους Ντε Κολό, Τεόντοσιτς, Σόνι Ουίμς, Κριάπα και Χάινς.

2015-2018: Η εποχή Ντόντσιτς

To 2015 o 16χρονος Λούκα Ντόντσιτς εμφανίστηκε στην πρώτη ομάδα. Έπαιξε λίγο εκείνη τη χρονιά, αλλά όλοι κατάλαβαν το τι θα επακολουθούσε. Οι Αγιόν, Γιουλ, Νοτσιόνι, Ροντρίγκεθ και Κάρολ είχαν τις περισσότερες αρμοδιότητες, ενώ οι αμερικάνοι Τζέφερι Τέιλορ, Κέι Σι Ρίβερς και Τρέι Τόμπσον συμπλήρωναν με τους ρόλους τους. Ο Μπορούσης είχε αποχωρήσει για τη Μπασκόνια, μία χρονιά πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό (2016-17) και μπορεί το 2015-17 να μην ήταν σημαδιακό για τη Ρεάλ, αλλά το 2018 ολοκληρώθηκε πολύ εντυπωσιακά. 

Λούκα Ντόντσιτς © Intime

Ο Ντόντσιτς είχε ήδη αναπτυχθεί υπερβολικά και κυριαρχούσε παρά το νεαρό της ηλικίας του. Ο Λάσο επένδυσε στον Αμερικανό Άντονι Ράντολφ, ενώ εμφάνησε στο προσκήνιο και τον Φακούντο Καμπάτσο. Οι τρεις τους έκαναν σπουδαία πράγματα και στο τέλος της σεζόν 2017-2018 ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του εγχώριου πρωταθλήματος, αλλά και της Euroleague. Και πάλι απέναντι στην ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη, αλλά και κόντρα στον Σέρχιο Ροντρίγκεθ, ο οποίος βρισκόταν στη Μόσχα. Ο Ντόντσιτς όμως, δεν αστειευόταν (από τότε).  

2018-2022: Έφυγε πρωταθλητής 

Ο Λούκα Ντότσιτς έφυγε για την Αμερική, αλλά η ομάδα της Μαδρίτης δεν άλλαξε φυσιογνωμία. Τα περισσότερα πρόσωπα ήταν ίδια. Οι Ράντολφ, Γιουλ, Ρούντι, Αγιον, o Ταβάρες που άρχισε να αναβαθμίζει τον ρόλο του -ο Τρέι Τόμπκινς επίσης- προσπαθούσαν να συντηρήσουν τα κεκτημένα. 

Στην Ευρώπη υπήρξαν δυσκολίες, αλλά η Ρεάλ πήρε το πρωτάθλημα το 2019, το Κύπελλο το 2020 και το πρωτάθλημα ξανά το 2022 με τον Γιαμπουσέλε, τον Ταβάρες κυρίαρχο πλέον, αλλά και τους Γκάμπριελ Ντεκ, Τομάς Ερτέλ να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. 

Ο Λάσο έφυγε πρωταθλητής από τη Μαδρίτη και τώρα που θα επιστρέψει στη δράση -όποια ομάδα κι αν επιλέξει- ως τέτοιος θέλει να επανεμφανιστεί...