Ο Σιμόνε Φοντέκιο στο Sportal: «Θέλουμε να πάμε μακριά στο Παγκόσμιο Κύπελλο - Απέδειξα πως αξίζω να βρίσκομαι στο ΝΒΑ»

Ο Σιμόνε Φοντέκιο στο Sportal

Ο Σιμόνε Φοντέκιο στο Sportal: «Θέλουμε να πάμε μακριά στο Παγκόσμιο Κύπελλο - Απέδειξα πως αξίζω να βρίσκομαι στο ΝΒΑ»

Χρήστος Τσάλτας 08:33 - 12.08.2023 / Ανανεώθηκε: 08:33 - 12.08.2023

Ένας «μπομπέρ» αποκλειστικά στο Sportal! Ο ηγέτης της εθνικής ομάδας της Ιταλίας, Σιμόνε Φοντέκιο, ξεδιπλώνει τις σκέψεις του για το Παγκόσμιο Κύπελλο και την προσπάθεια της «Σκουάντρα Ατζούρα», ενώ θέτει στόχους και στέκεται στην πορεία του στο ΝΒΑ με τους Γιούτα Τζαζ.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο στις Φιλιππίνες πλησιάζει και σιγά σιγά οι ομάδες μετρούν αντίστροφα. Αρκετές παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ θα βρεθούν στη Μανίλα τις επόμενες μέρες, με την Ιταλία να είναι ανάμεσα σε αυτές. Η ομάδα του Τζιανμάρκο Ποτζέκο θα είναι παρούσα σε ακόμα ένα μεγάλο μπασκετικό ραντεβού, στοχεύοντας στη διάκριση.

Το περασμένο καλοκαίρι έφτασε μια... ανάσα από τα ημιτελικά του Eurobasket 2022. Φέτος, έχοντας χημεία, αλλά και διάθεση σε πολύ υψηλά επίπεδα, θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω. Σε ένα τουρνουά ιδιαίτερο, καθώς θα είναι η τελευταία παράσταση του Λουίτζι Ντατόμε ως εν ενεργεία αθλητής. Γεγονός που δίνει ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο σε όλους για να φτάσουν σε κάτι σπουδαίο.

Ανάμεσα στους συμπαίκτες του που έχουν αυτό το κίνητρο είναι και ο Σιμόνε Φοντέκιο. Ο άσος των Γιούτα Τζαζ έρχεται με... φόρα από την πρώτη σεζόν της καριέρας του στο ΝΒΑ και στη φετινή προσπάθεια των Ιταλών θα είναι ένας από τους ηγέτες. Μια συνθήκη την οποία απολαμβάνει, όπως παραδέχτηκε στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Sportal.

Σιμόνε Φοντέκιο

Ο Ιταλός σκόρερ όμως δεν έμεινε εκεί. Έθεσε τον πήχη της φετινής προσπάθειας της χώρας του, αναφέρθηκε στις δύο βολές του προημιτελικού με την Γαλλία, ενώ δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του ενόψει της δεύτερης σεζόν του στο ΝΒΑ με την ομάδα του Σολτ Λέικ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πλήρως το τοπίο αναφορικά με τις φήμες για επιστροφή στην Ευρώπη.

-Αυτό το καλοκαίρι δεν είσαι απλά ένας παίκτης του ροτέισιον, αλλά ο ηγέτης της εθνικής Ιταλίας. Τι είδους ευθύνη είναι αυτή για σένα;

«Πριν από 2-3 χρόνια δεν ήμουν καν ρολίστας στην εθνική. Πέρυσι είχα μεγάλες ευθύνες στο παιχνίδι της ομάδας και συνηθίζω πλέον. Πάντα λέω το δυνατό σημείο είναι η ομάδα και όχι να σκοράρω εγώ 20 πόντους σε κάθε αγώνα. Δεν είναι αυτού του είδους η ευθύνη μου, ούτε έχω αυτή την πίεση. Είναι ο τρόπος που παίζουμε, παίζουμε σαν ομάδα και με τον δικό μας τρόπο. Έχω ευθύνες, ίσως περισσότερες από άλλους συμπαίκτες μου, αλλά δεν νιώθω κάτι τέτοιο».

-Πόσο απολαμβάνεις να είσαι ηγέτης στο παρκέ;

«Πολύ. Πάρα πολύ. Απλά το να παίζω και να είμαι μαζί με αυτους τους συμπαίκτες για έναν μήνα περίποηυ μου δίνει μεγάλη χαρά και ευτυχία. Απολαμβάνουμε να είμαστε ο ένας με τον άλλο σαν παρέα. Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και πάνω-κάτω όλοι έχουμε την ίδια ηλικία. Είμαστε ένα πολύ ωραίο γκρουπ και το να είμαι μέλος αυτού του γκρουπ με κάνει χαρούμενο και περήφανο».

-Άγγιξες το κομμάτι της παρέας. Θα ήθελα να σε ρωτήσω για την χημεία. Σε ένα τουρνουά όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο πόσο σημαντικό είναι να έχεις χημεία και να την φέρεις στο παρκέ;

«Είναι τρομερά σημαντικό. Έχεις συνοχή και είσαι ο ένας για τον άλλο μαζί στα καλά και στα άσχημα. Διοργανώσεις σαν αυτή δεν είναι καθόλου εύκολες. Αν και δεν έχω ξαναπαίξει σε Παγκόσμιο Κύπελλο ξέρω ότι δεν είναι εύκολο. Πρέπει να έχεις και τύχη για να τα καταφέρεις. Το πιο σημαντικό είναι να είναι ενωμένη η ομάδα συνέχεια».

-Είναι πιο σημαντική η χημεία από το να έχεις 12 μεγάλα ονόματα σε ένα ρόστερ;

«Φυσικά τα μεγάλα ονόματα βοηθάνε. Όταν όμως έχεις παίκτες που απολαμβάνουν να παίζουν ο ένας για τον άλλο και ο ένας συμπαθεί τον άλλο, είναι πάντα δύσκολο για τον αντίπαλο. Είναι προτιμότερο να έχεις καλή χημεία από αστέρες στην ομάδα».

-Είναι ένα παραπάνω κίνητρο και για σένα, αλλά και για την ομάδα το γεγονός πως θα είναι το τελευταίο τουρνουά του Λουίτζι Ντατόμε ως παίκτης; Σας δίνει αυτή η συνθήκη παραπάνω κίνητρο αυτό το καλοκαίρι;

«Σίγουρα για όλους εμάς, είναι κάτι που μας γεμίζει με περηφάνια να ζούμε αυτές τις στιγμές. Είχε μια απίστευτη καριέρα και είναι σπουδαίο για εμάς να είμαστε μαζί του σε αυτό το τελευταίο βήμα. Φυσικά δίνοντας του κάτι, πετυχαίνοντας κάτι στο τελευταίο καλοκαίρι με την εθνική ομάδα θα είναι κάτι εκπληκτικό. Θα προσπαθήσουμε. Ξέρω ότι θα προσπαθήσουμε 100%. Ποτέ δεν ξέρεις όμως σε τέτοιες διοργανώσεις».

-Στο τουρνουά Ακρόπολις καταφέρατε να κερδίσετε την Σερβία με ανατροπή από το -17. Αυτού του είδους η προσπάθεια τι δηλώνει για την εθνική Ιταλίας;

«Αυτά είναι φιλικά παιχνίδια σε αυτή τη φάση. Δεν νιώθω ότι οι ομάδες είναι σε πλήρη φόρμα ακόμα. Τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο σημαντικά σε αυτή τη φάση της προετοιμασίας. Το καλό με το παιχνίδι κόντρα στην Σερβία είναι πως παίζουμε πάντα με τον ίδιο τρόπο. Ήμασταν πίσω με 17 πόντους, συνεχίσαμε να παίζουμε με τον ίδιο τρόπο, ισοφαρίσαμε, περάσαμε μπροστά συνεχίσαμε με τον ίδιο τρόπο. Όταν παίζουμε με τον ίδιο τρόπο και έχουμε την ίδια νοοτροπία, να μην τα παρατάμε όπως κι αν είναι το σκορ, θα μας βοηθήσει πολύ να έχουμε την ίδια εικόνα στη συνέχεια».

-Βλέποντας τους αντιπάλους σας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύετε, πόσο καλοί θεωρείς ότι μπορείτε να γίνετε μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο και πού θα έθετες τον πήχη για την εθνική Ιταλίας;

«Δεν ξέρω. Δεν είναι εύκολο να μιλάς για στόχους και επιτεύγματα, επειδή σε τέτοιες διοργανώσεις τα πάντα μπορούν να συμβούν. Έχουμε δύσκολο όμιλο με τις Φιλιππίνες, την Δομινικανή Δημοκρατία, που θα είναι ενισχυμένη με τον Καρλ Άντονι Τάουνς, οπότε δεν θα είναι εύκολο. Πρέπει να παίξουμε καλά, να είμαστε ενωμένοι, να έχουμε τύχη. Θέλουμε να πάμε όσο μακριά μπορούμε».

-Πόσες φορές έχεις φανταστεί τον εαυτό σου να φοράει μετάλλιο με την εθνική Ιταλίας;

«Είναι κάτι πολύ σπουδαίο να πετύχεις, ειδικά για μια ομάδα underdog σαν εμάς. Πέρυσι ήμασταν 2 βολές μακριά από το να φτάσουμε στα ημιτελικά. Θα πρέπει να είμαστε και τυχεροί. Πέρυσι συναντήσαμε την Σερβία στους 16 και την Γαλλία στους 8. Δεν ήταν εύκολο μονοπάτι για εμάς. Παίξαμε καλό μπάσκετ τότε και θα πρέπει να συνεχίσουμε να παίζουμε καλά και τώρα για να φέρουμε κάτι στη χώρα».

-Εκείνες οι δύο βολές με την Σερβία είναι προσωπικό κίνητρο για σένα;

«Είναι κάτι που έχω κρατήσει, είναι κάτι που όταν το σκέφτομαι με θυμώνει, αλλά δεν το σκέφτομαι συνέχεια. Στο φιλικό με την Σερβία έχασα μια βολή, έκανα επιθετικό φάουλ στα 7'' για το τέλος, Ένα παιχνίδι είναι γεμάτο επεισόδια, καλά και κακά. Το πιο σημαντικό είναι να μπορείς να αντιδράς σε αυτά».

-Στην πρώτη σου σεζόν στο ΝΒΑ έζησες και τα πάνω και τα κάτω μιας rookie σεζόν. Τι ήταν αυτό που έμαθες και ποιο ήταν το μεγαλύτερο μάθημα για σένα;

«Είμαι κάτι παραπάνω από χαρούμενος που ξεπέρασα την rookie σεζόν στο ΝΒΑ γιατί είναι αρκετά δύσκολη, ειδικά για παίκτες από την Ευρώπη. Έχοντας ήδη μια σεζόν στην πλάτη μου, αυτό δίνει παραπάνω αυτοπεποίθηση για τη σεζόν που έρχεται. Ακόμα κι αν δεν ξέρω τι θα συναντήσω. Αυτή τη στιγμή είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος στο Παγκόσμιο Κύπελλο με την εθνική Ιταλίας και στην σεζόν που έρχεται στο ΝΒΑ. Έχοντας την εμπειρία από την πρώτη σεζόν, πραγματικά δεν ήξερα τι να περιμένω. Θα είναι πιο εύκολος ο τρόπος να προσεγγίσω την δεύτερη σεζόν μου στο ΝΒΑ. Είμαι κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένος να πιάσω δουλειά με τους Τζαζ μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο».

-Όλος ο κόσμος στις ΗΠΑ σε έμαθε από το game winner κόντρα στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Νιώθεις πως με την παρουσία σου έδειξες πως αξίζεις να βρίσκεσαι στο ΝΒΑ; Διότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπήρχαν πολλές φήμες για ενδεχόμενη επιστροφή στην Ευρώπη...

«Νιώθω ότι το έδειξα, νιώθω ότι το απέδειξα. Όχι μόνο γιατί πέτυχα ένα buzzer beater αλλά για τον τρόπο που έπαιξα στο δεύτερο μισό της σεζόν. Έπαιξα με συνέπεια 20 λεπτά ανά αγώνα, έπαιξα καλά. Δεν νιώθω ότι έχω να αποδείξω κάτι άλλο. Δεν ξέρω για τη φημολογία, γιατί έχω ακόμα ένα χρόνο συμβόλαιο στους Τζαζ. Για μένα δεν είχε κανένα νόημα. Έχω ακόμα ένα χρόνο συμβόλαιο, σίγουρα θα μείνω ακόμα ένα χρόνο στους Τζαζ, ελπίζω να επεκτείνω ακόμα περισσότερο την καριέρα μου στο ΝΒΑ. Αν δεν συμβεί αυτό δεν θα το δω σαν... πτώση ή αποτυχία. Σε καμία περίπτωση».