H ανορθόγραφη θεωρία συνωμοσίας του Τζέιλεν Μπράουν για τον εφευρέτη του μπάσκετ

Τζέιλεν Μπράουν

i

© photo by Winslow Townson / Getty Images / Ideal Images

H ανορθόγραφη θεωρία συνωμοσίας του Τζέιλεν Μπράουν για τον εφευρέτη του μπάσκετ

Γιώργος Γαβριλάκης 12:13 - 22.04.2023 / Ανανεώθηκε: 12:32 - 22.04.2023

Ο Τζέιλεν Μπράουν με... ζωγραφισμένα παπούτσια αμφισβήτησε τον «πατέρα» του μπάσκετμπολ, Δόκτορ Τζέιμς Νέισμιθ, μόνο που έγραψε λάθος το όνομά του και ακολούθησε «κράξιμο» στα κοινωνικά δίκτυα.

Η ανακάλυψη του μπάσκετ έχει χρεωθεί στον Δόκτορ Τζέιμς Νέισμιθ, ο οποίος τον Δεκέμβρη του 1891 -πριν από 132 χρόνια δηλαδή- εμπνεύστηκε το παιχνίδι και άρχισε να το προωθεί από τη Μασαχουσέτη μέχρι τα πέρατα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. 

Τώρα, αν πριν από αυτόν μπάσκετ (ή κάτι σαν μπάσκετ) έπαιζαν οι Αζτέκοι, οι Κινέζοι, οι αρχαίοι Έλληνες, οι Σουμέριοι ή τα Νεφελίμ δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για την παρούσα γενιά του πλανήτη. Για τον Τζέιλεν Μπράουν όμως... έχει!   

Ο All-Star φόργουορντ των Σέλτικς, αφού στα παιχνίδια της Βοστώνης φόρεσε μία έκδοση των παπουτσιών του με αναφορά στο όνομα και σε ό,τι συμβολίζει τους προσφάτως συγχωρεμένου Μπιλ Ράσελ, στο τρίτο παιχνίδι της σειράς με τους Χοκς (και το πρώτο στην Ατλάντα) επέλεξε τα υποδήματά του να δημιουργήσουν ερωτήματα. Τελικά όμως, γέννησαν λόγους για να τον χλευάσει το κοινό. 

Πάνω στα αθλητικά του λοιπόν, από τη μία πλευρά σχεδιασμένες δύο πυραμίδες των Αζτέκων και των Ίνκας και από την άλλη πλευρά υπήρχε το ερώτημα «Ήταν όντως ο Νέισμιθ;», θέλοντας ουσιαστικά να αμφισβητήσει την αμερικάνικη εκδοχή της ιστορία όσον αφορά τον «πατέρα» του σπορ που υπηρετεί. 

Μόνο που έκανε ένα... λάθος που δημιούργησε πολλά σχόλια στα social media. Έγραψε ανορθόγραφα το όνομα του Νέισμιθ και αντί για «a» που είναι το σωστό (Naismith) έγραψε «e» (Neismith), ίσως συγχέοντας το όνομα του Καθηγητή Φυσικής αγωγής που πέθανε το 1939, με τον πρώην συμπαίκτη του στους Κέλτες και νυν γκαρντ των Ιντιάνα Πέισερς, Άρον Νέσμιθ (Nesmith). 

Η όλη ιστορία πάντως, εκνεύρισε τους έτσι κι αλλιώς εκνευρισμένους σχολιαστές του διαδικτύου και από τους οποίους άκουσε ένα σωρό κοροϊδευτικά σχόλια, με μπόλικη δόση μίσους. Πάντως, το ουσιαστικό πρόβλημά του ήταν πως δεν του έφεραν γούρι, καθώς οι Μπόστον Σέλτικς ηττήθηκαν στην Ατλάντα, που μείωσε τη σειρά του πρώτου γύρου της ανατολικής περιφέρειας σε 2-1.