Οι 3+1 Έλληνες MVP της Euroleague

Οι 3+1 Έλληνες MVP της Euroleague

Νίκος Καλαμπάκας Aχιλλέας Μαυροδόντης 19:37 - 04.10.2023 / Ανανεώθηκε: 19:37 - 04.10.2023

Από τη σεζόν 2004 -2005 όταν και καθιερώθηκε το βραβείο του MVP στην Euroleague, τέσσερεις Έλληνες έχουν καταφέρει να το κατακτήσουν. Διαβάστε στο Sportal γιατί οι Παπαλουκάς, Διαμαντίδης, Σπανούλης και Βεζένκοφ έκαναν την Ευρώπη να υποκλιθεί στο μεγαλείο τους!

Λάμψη, δόξα και μια θέση στη «χρυσή βίβλο» του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Αυτά χαρίζει το βραβείο του MVP που από τη σεζόν 2004-2005 έχει καθιερωθεί στην κορυφαία ευρωπαϊκή λίγκα και απονέμεται στο τέλος της σεζόν στον παίκτη με τις καλύτερες επιδόσεις.

Φυσικά, μια χώρα σαν την Ελλάδα με πλούσια μπασκετική παράδοση και συνολικά εννιά τρόπαια πρωταθλητή, δεν θα μπορούσε να μην έχει εκπροσώπους σε αυτή τη λίστα!

Το Sportal σας παρουσιάζει τους 3+1 Έλληνες που κατέκτησαν το βραβείο και έκαναν την Ευρώπη να τους χειροκροτήσει και να τους θαυμάσει για τα... κατορθώματά τους στο παρκέ!

Παπαλουκάς, ο πρώτος

Το βραβείο καθιερώθηκε από τη σεζόν 2004-2005 και ο πρώτος που το κατέκτησε ήταν ο Άντονι Πάρκερ, ο Αμερικανός γκαρντ της Μακάμπι ο οποίος έκανε το back2back την επόμενη σεζόν, πριν παραδώσει τα... σκήπτρα σε ένα παιδί της Ελλάδας, τον Θοδωρή Παπαλουκά!

Αγωνιζόμενος τότε για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Παπαλουκάς είχε πραγματοποιήσει ονειρική σεζόν στο πρωτάθλημα του 2006-2007. Με μέσο όρο 9.8 πόντους, 3.2 ριμπάουντ, 5.4 ασίστ και 1.7 κλεψίματα, ο Θοδωρής είχε γίνει ο απόλυτος ηγέτης της ρωσικής ομάδας, όμως δεν κατάφερε να της χαρίσει και το τρόπαιο που εκείνη τη σεζόν είχε καταλήξει στον Παναθηναϊκό.

Παρ' όλα αυτά ο Θοδωρής έγραψε το όνομά του στη βίβλο της Euroleague ως ο πρώτος ευρωπαίος MVP της διοργάνωσης, ενώ το 2013 έγινε και ο πρώτος ευρωπαίος που μπήκε στο κλειστό club των Euroleague Legends.

Ο Διαμαντίδης ήταν... 3D

Η σεζόν 2010 -2011 ήταν ονειρική για τον Παναθηναϊκό. Συγκεκριμένα ήταν η σεζόν που οι «πράσινοι» πήραν το 6ο τους ευρωπαϊκό, το οποίο ήταν και το τελευταίο τους μέχρι σήμερα. «Οδηγός» τους σε αυτή την ξέφρενη πορεία ήταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Ο Έλληνας γκαρντ ολοκληρώνει τη σεζόν με μέσο όρο 12.5 πόντους, 3.9 ριμπάουντ, 6.2 ασίστ και 1.6 κλεψίματα. Ο αγαπημένος της πράσινης εξέδρας έκανε τα πάντα στο παρκέ και τα έκανε καλά, με αποτέλεσμα να του δοθεί το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη. Μαζί, σήκωσε και το τρόπαιο της Euroleague.

Ο Αύγουστος του Μάικ Τζέιμς
EUROLEAGUE

11:36 - 14.09.2023

Ο Αύγουστος του Μάικ Τζέιμς

Tο μενού της φετινής off season στην Euroleague είχε πολλά όμορφα πιάτα, αλλά και... ορεκτικά πολυτελείας! Το Sportal σας παρουσιάζει το σίριαλ Μάικ Τζέιμς και Ολυμπιακός που κράτησε τους οπαδούς τον Αύγουστο κολλημένους στις οθόνες τους, όμως δεν τελείωσε με happy end.

Σπανούλης, ο Θρύλος του Θρύλου

Το 2012 ήταν εκείνος που έδωσε την πάσα στον Γιώργο Πρίντεζη πριν ο Έλληνας φόργουορντ βάλει το περίφημο «πεταχτάρι» του και στείλει στην... κόλαση την ΤΣΣΚΑ. Εκείνη τη σεζόν είδε τον Κιριλένκο να παραλαμβάνει το βραβείο του MVP, όμως η επόμενη χρονιά του ανήκε ολοκληρωτικά. Ο Ολυμπιακός έφτασε στο back2back με τον ίδιο να πραγματοποιεί μια φοβερή εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο του τελικού με τη Ρεάλ Μαδρίτης. «Πυροβολούσε» από παντού, είχε την οξυδέρκεια να διαχειριστεί τα συναισθήματά του αλλά και των συμπαικτών του και τελικά η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έγινε η πρώτη ελληνική και η μοναδική μέχρι σήμερα που κατέκτησε την Ευρώπη δύο συνεχόμενες φορές. Ο ίδιος είχε συμβάλει σε αυτό με 14.7 πόντους, 2.2 ριμπάουντ, 5.5 ασίστ μέσο όρο.

Σάσα εσύ Σούπερ Σταρ!

Ο Σάσα Βεζένκοφ, λίγο πριν αφήσει την Ευρώπη και τον Ολυμπιακό για να μετακομίσει στους Σακραμέντο Κινγκς και το NBA, είχε προλάβει να μαγέψει όλη την Euroleague, με την μυθική σεζόν 2022 - 2023 να μην κλείνει όπως θα ήθελε ο ίδιος, λόγω της ήττας στον τελικό, όμως αυτό δεν ήταν ικανό να μειώσει σε καμία περίπτωση το μεγαλείο του. 

Στα 40 ματς που αγωνίστηκε ήταν ό,τι καλύτερο είδαμε σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τον ίδιο να κατακτά το βραβείο του κορυφαίου σκόρερ με 17.6 πόντους ανά αγώνα, έχοντας παράλληλα 6.8 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, την ώρα που σούταρε με 65.5% στα δίποντα, 37.8% στα τρίποντα και 88% στις βολές.

Να σημειωθεί μάλιστα πως από τα 40 παιχνίδια, ήταν διψήφιος στα 35(!), ενώ οι 21.5 βαθμοί που είχε κατά μέσο όρο ο Σάσα Βεζένκοφ ήταν και η κορυφαία επίδοση της σεζόν.

Όπως καταλαβαίνετε, το βραβείο του MVP ήταν μονόδρομος, με τον σταρ του Ολυμπιακού (και πλέον των Σακραμέντο Κινγκς) να παραλαμβάνει το αγαλματίδιό του στο Κάουνας.