Οι ξεχασμένοι από τον… Θεό, τα buy out και ο Κορκμάζ που αρχίζει να σκέφτεται την Ευρώπη (vids)
i

Φουρκάν Κορκμάζ, Σίξερς / © photo by Anadolu Agency / Getty Images / Ideal Images

Οι ξεχασμένοι από τον… Θεό, τα buy out και ο Κορκμάζ που αρχίζει να σκέφτεται την Ευρώπη (vids)

Απομένει άλλη μία εβδομάδα στο ΝΒΑ για τις τελευταίες κινήσεις στο ρόστερ των ομάδων. Μια αναζήτηση που ξεκινά από τον ξεπερασμένο 38χρονο Καρμέλο Άντονι μέχρι τον προβληματικό 20χρονο Τζόσουα Πρίμο και τους επόμενους σταρ της Euroleague…

Μέχρι την 1η Μαρτίου οι ομάδες του ΝΒΑ έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις προσθήκες τους από την αγορά των ελευθέρων. Από αυτή τη λίστα δηλαδή, στην οποία υπήρχαν οι… μακροχρόνιοι άνεργοι (για ποικίλους λόγους) και προστέθηκαν μετά τις ανταλλαγές και τα buy out. Όπως αυτό του Ράσελ Ουέστμπρουκ, ο οποίος έγινε trade από τους Λέικερς στους Τζαζ, στη συνέχεια αποδεσμεύτηκε από τη Γιούτα και επέλεξε τους Κλίπερς ως τη νέα του ομάδα. 

Με παρόμοιο τρόπο ο Πάτρικ Μπέβερλι βρέθηκε στο Σικάγο (μέσω του Ορλάντο), ο Ρέτζι Τζάκσον στο Ντένβερ (από τους Κλίπερς μέσω των Χόρνετς), ενώ οι Καβαλίερς όταν αποδέσμευσαν τον Κέβιν Λοβ, αυτός στη συνέχεια διάλεξε τους Μαϊάμι Χιτ

Ας μην κοιτάμε, τι συνέβει μέχρι τώρα, αλλά τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες και ώρες, αφού απομένει μία εβδομάδα μέχρι τις αποδεσμεύσεις και τις υπογραφές των free agents

O Ουίλ Μπάρτον αυτή τη στιγμή είναι το πιο… καυτό όνομα. Οι Ουίζαρντς θα τον αποδεσμεύσουν πληρώνοντας το buy out και οι Μπόστον Σέλτικς ανυπομονούν. Πρόκειται για έναν παίκτη, ο οποίος στην Ουάσινγκτον έχασε τον ρόλο του, αλλά όσο έπαιζε στο Ντένβερ ήταν ένας από τους πιο κομβικούς παίκτες. Ειδικά στην επίθεση. 

Σε παρόμοια θέση, βρίσκεται και ο Τζον Ουόλ, ο οποίος δεν υπήρχε εξ αρχής περίπτωση να ξαναπαίξει στο Χιούστον, παρά το γεγονός ότι οι Κλίπερς -λες και του έκαναν πλάκα- τον έστειλαν στους Ρόκετς, από εκεί που τον πήραν δηλαδή πριν από μήνες. Το έκαναν για τον Έρικ Γκόρντον, αλλά και πάλι ήταν σαν ένα κακό αστείο. Ο Ουόλ τώρα δεν ξέρει αν κάποιος θα τον εμπιστευτεί, καθώς ναι μεν έδειξε να διατηρείτε σε φόρμα (είχε 11,4 πόντους και 5,2 ασιστ φέτος), αλλά παραμένει ένας… δύσκολος χαρακτήρας. 

Πέραν όμως, των αναμενόμενων αποδεσμεύσεων δεν αποκλείεται άμεσα να υπάρξουν και κάποιοι… φρέσκοι, που ίσως αποδειχθούν σημαντικοί. Οι Σίξερς έχουν εξηγήσει στον Φουρκάν Κορκμάζ ότι δεν τον υπολογίζουν, ο ίδιος είχε ζητήσει ανταλλαγή, που όμως δεν έγινε. Ο Τούρκος γκαρντ είναι σε ιδανική ηλικία για δράση (25 ετών) αλλά δεν έχει πάρει τις ευκαιρίες που περίμενε όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στις ΗΠΑ. Το μέλλον του ανήκει στην Euroleague, εκεί όπου ταιριάζει αγωνιστικά και πνευματικά και μάλιστα είναι σε θέση να κάνει μεγάλη διαφορά στο επίπεδο μιας ομάδας. Ο Κορκμάζ όταν θα έρθει στην Ευρώπη θα αλλάξει αρκετά δεδομένα, αλλά τώρα είναι πιθανό να μείνει ελεύθερος από τη Φιλαδέλφεια με στόχο να βρει μία ομάδα στο ΝΒΑ για να αποδείξει τι αξίζει. Αν δεν τα καταφέρει, η Ευρώπη θα τον περιμένει με ανοιχτή αγκαλιά και προσφορές εκατομμυρίων. 

Λίγο πριν τη… σύνταξη

Υπάρχει ένα «ειδικό» γκρουπ παικτών που βρίσκονται στην αγορά των ελεύθερων. Κάποιοι συγκεντρώνουν τεράστια λάμψη από την παρουσία τους στην… προϊστορία της λίγκας. Ο Καρμέλο Άντονι για παράδειγμα, ένας παίκτης που η καριέρα του θα τον οδηγήσει κάποια στιγμή στο Hall of Fame του μπάσκετ. Μάλλον όμως, έχει ξεχάσει πως στα 38 του θα έπρεπε ήδη να έχει ανακοινώσει την απόσυρσή του από το μπάσκετ. Δεν το έχει κάνει, οπότε παραμένει ως εν ενεργεία ο καλύτερος σκόρερ στο ΝΒΑ μετά τον ΛεΜπρον Τζέιμς. Μάλιστα, ο «Μέλο» είναι ο ένατος καλύτερος της ιστορίας με 28.289 και μπροστά του βρίσκονται μόνο οι Σακίλ Ο’Νιλ, Ουίλτ Τσάμπερλεϊν, Ντιρκ Νοβίτζκι, Μάικλ Τζόρνταν, Κόμπι Μπράιαντ, Καρλ Μαλόουν και ο Τζαμπάρ με τον ΛεΜπρον, φυσικά. 

Πέρσι αγωνίστηκε με τους Λέικερς και είχε σε 69 παιχνίδια 13,3 πόντους και 4,2 ριμπάουντ, αλλά η εικόνα του δείχνει πως το μπάσκετ έχει προχωρήσει σε βαθμό που τα πόδια του δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Φέτος, δεν του πρότεινε κανείς κάποια ενδιαφέρουσα προσφορά, παρά μόνο ομάδες της Ταϊβάν και της Κίνας. Παραμένει όμως, στη διάθεσή τους. Όπως και ο 37χρονος ΛαΜάρκους Άλντριτζ, ο οποίος επίσης είχε πέρσι ανάλογη παρουσία με τον Καρμέλο, αφού με τους Νετς αγωνίστηκε σε 47 παιχνίδια προσφέροντας 12,9 πόντους και 5,5 ριμπάουντ. 

Τα buy out του ΝΒΑ έρχονται και μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα
NBA

12:01 - 12.02.2023

Τα buy out του ΝΒΑ έρχονται και μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα

Ο Ράσελ Ουέστμπρουκ είναι απίθανο να εγκατασταθεί Γιούτα και οι Κλίπερς περιμένουν τις οριστικές αποφάσεις. Δεν είναι ο μόνος όμως, που μπορεί να αλλάξει γειτονιά μέσω της διαδικασίας των αποδεσμεύσεων. Σας παρουσιάζουμε τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις...

Πέραν των δύο, ξεχασμένοι από τον «μαγικό πλανήτη» θα πρέπει να θεωρηθούν και οι 37χρονοι, Τρεβόρ Αράιζα και Πολ Μίλσαπ, που δεν έχουν βρει θέση εργασίας φέτος, ενώ ο Αϊζέια Τόμας δεν μπόρεσε ποτέ να επιστρέψει από τους σοβαρούς τραυματισμούς και στα 33 του θεωρείται ήδη… παλαίμαχος. Το ίδιο και ο Τρίσταν Τόμπσον, ο οποίος στα 31 του προτιμά τα κλαμπ και τη μεγαλοζωή, από τα γήπεδα και τις προπονήσεις, ενώ όσο κι αν προσπαθεί ο Τζαμπάρι Πάρκερ στα 27 του, τα γόνατα είναι διαλυμένα, όπως και οι αστράγαλοι του Μάικλ Κάρτερ-Τζούνιορ, ο οποίος είναι 31 ετών, αλλά έχει να αγωνιστεί από το 2021 (Ορλάντο). 

Ο Κέμπα Ουόκερ τείνει να μπει και αυτός στην κατηγορία, αν και φέτος αγωνίστηκε με τους Ντάλας Μάβερικς, έβαλε πόντους, υπήρξε εν τω μεταξύ (άκυρη) φημολογία περί μεταγραφής του στην Αρμάνι Μιλάνο, αλλά τελικά η εμπιστοσύνη που εξέπεμπε τα προηγούμενα χρόνια, έχει… εξαφανιστεί. 

Ο προβληματικός Πρίμο και ο υπομονετικός Ντόρσεϊ

Οι Σαν Αντόνιο Σπερς στο Νο 12 του Draft του 2021, επέλεξαν τον 18χρονο Τζόσουα Πρίμο και όταν είδαν με τα μάτια του τι μπορεί να κάνει στο γήπεδο, αποφάσισαν να επενδύσουν πάνω του. Ενάμισι χρόνο μετά είναι ελεύθερος και κανένας δεν τον θέλει. Προέκυψε το σκάνδαλο περί επανειλημμένης σεξουαλικής παρενόχλησης σε εργαζόμενη στον οργανισμό των Σπερς και εκδιώχθηκε. Από τότε κανένας δεν του έχει προσφέρει δουλειά αν και πολύ θα το ήθελαν κάποιοι. Περιμένουν όμως, να… ξεχαστεί η υπόθεσή του (όπως έχει γίνει τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν) και κάποια στιγμή θα επιστρέψει. Μάλλον δεν είναι… τώρα αυτή η στιγμή, αλλά το καλοκαίρι.

Ένας ακόμα νεαρός που είναι ελεύθερος και έχει προοπτική -χωρίς μάλιστα να έχει δημιουργήσει προβλήματα- είναι ο Μόζες Μπράουν. Ο 23χρονος σέντερ τον οποίο αποδέσμευσαν οι Κλίπερς κι αφού είχε παίξει μαζί τους 34 παιχνίδια την τρέχουσα σεζόν. Οι 4,6 πόντοι του και τα 4,1 ριμπάουντ συλλέγονταν αγωνιζόμενος σε μόλις 8,1 λεπτά ανά αγώνα. Και αυτός ο παίκτης δεν έχει συμβόλαιο αυτή τη στιγμή! 

Πάμε στον Λιάντρο Μπολμαρό. Η περίπτωση του 22χρονου Αργεντίνου θυμίζει περισσότερο αυτή του Φουρκάν Κορκμάζ. Ο Αργεντίνος, ηλικιακά βρίσκεται ένα βήμα πιο πίσω από τον Τούρκο και θεωρητικά θα κάνει την προσπάθειά του μπας και βρει μία ευκαιρία στο ΝΒΑ. Αντιλαμβάνεται όμως και ο ίδιος πως το μέλλον του βρίσκεται στην Ευρώπη. Αλλωστε από εκεί ξεκίνησε με τη Μπαρτσελόνα, μετά έγινε Draft πρώτου γύρου (Νο 23 από τους Νικς το 2020), αλλά δεν ορθοπόδησε στις ΗΠΑ. Πριν λίγες μέρες έμεινε ελεύθερος από τους Γιούτα Τζαζ. 
Ο συμπατριώτης του Μπαλμαρό, Λούκα Βιλντόζα το έπραξε φέτος. Έφυγε από τις ΗΠΑ, πήγε στον Ερυθρό Αστέρα και το όνομά του είναι ένα από τα κυρίαρχα στην Euroleague. Αυτός είναι και ο δικός του δρόμος.

Στη λίστα βρίσκεται και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, το πάθος του οποίου να παίξει στο ΝΒΑ φέτος και όχι στην Ευρώπη, απ’ όπου τον… κάλεσαν αρκετές ομάδες (μεταξύ των οποίων ο Ολυμπιακός, η Μονακό και η Φενέρμπαχτσε), τον περιόρισαν στην G-League. Εκεί αγωνίζεται ακόμα με τους Τέξας Λέντζεντς, αλλά πλέον δεν δεσμεύεται με two way συμβόλαιο από τους Ντάλας Μάβερικς, οπότε μπορεί να υπογράψει σε όποια ομάδα επιθυμεί. Αρκεί βέβαια, να προκύψουν ενδιαφερόμενοι έστω και για 10ήμερο συμβόλαιο. Προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, χωρίς να αποκλείεται βέβαια το ενδεχόμενο να συμβεί τώρα! 

Το ίδιο περιμένουν και άλλοι της… κλάσης του Ντόρσεϊ, όπως ο 25χρονος φόργουορντ Τζος Τζάκσον, ο οποίος επίσης ξεκίνησε την πορεία του στη λίγκα με μεγάλες περγαμηνές (No 4 στο Draft toy 2017), αλλά στου δρόμου τα μισά αποδείχθηκε λιγότερο λαμπερός απ’ ότι αρχικά φάνηκε. Ακόμα κι έτσι, το 2020-21 με τους Ντιτρόιτ Πίστονς είχε 13,4 πόντους ανά αγώνα. 

Οι Πι Τζέι Ντοζίερ και Ντι Τζέι Ουίλσον ανήκουν επίσης σε αυτή την κατηγορία, αλλά και σε αυτή του Κορκμάζ. Πρόκειται για δύο Αμερικανούς, ο πρώτος γκαρντ, ο δεύτερος φόργουορντ, που δυσκολα θα κλείσουν στο μέλλον τα αυτιά του σε μία καλή πρόταση από την Ευρώπη, αν συνεχίσουν να είναι εκτός ΝΒΑ ή εντός με μη εγγυημένα συμβόλαια. 

Ο Ιμπάκα, οι thirty something και οι… λίγο νεότεροι

Το Μιλγουόκι έστειλε τον Σερζ Ιμπάκα στην Ιντιάνα, τις τελευταίες μέρες των ανταλλαγών και ο Ισπανοκογκολέζος σέντερ πλέον έχει αποδεσμευτεί από τους Πέισερς. Βρίσκεται στο τέλος της πορείας του στο ΝΒΑ, όπως άλλωστε και οι Χασάν Ουάιτσαϊντ (33 ετών και αυτός), Εντ Ντέιβις, Ντέρικ Φέιβορς, Κεντ Μπέιζμορ, Τζέρεμι Λαμπ, Σόλομον Χιλ, Ρόντνεϊ Χουντ, Έιβερι Μπράντλεϊ, Τόνι Σνελ Ουέιν Έλινγκτον, Λάνγκστον Γκάλογεϊ. Όλοι του από 30 έως 34 ετών και με ελάχιστες προτάσεις αυτή τη στιγμή, κάποιοι θα βρουν δουλειά (ο Ιμπάκα μάλλον είναι ένας από αυτούς) και κάποιοι όχι. 

Πίσω από αυτούς, ηλικιακά, αλλά μπροστά από πλευράς ενδιαφέροντος βρίσκονται πέντε παίκτες με προεξέχοντα τον Κρις Τσιόζα. O 27χρονος γκαρντ, αγωνίζεται στην G-League, αλλά δεν δεσμεύεται με two way συμβόλαιο (ακριβώς όπως ο Ντόρσεϊ) και πρόκειται για έναν παίκτη που το 2022 ήταν στην ομάδα των Ουόριορς χωρίς ρόλο, έχοντας στο βιογραφικό του όμως την κατάκτηση του πρωταθλήματος.  

Αυτοί που συμπληρώνουν την κατάσταση είναι κατ’ αρχάς ο Μο Χάρκλες, ο οποίος στα 29 του έχει παίξει στο πρωτάθλημα ήδη 10 χρόνια και παραμένει για πρώτη φορά στον… πάγο. Επίσης, ο Έλφριντ Πέιτον (28 χρονών), ο οποίος μέχρι το 2021 έπαιζε βασικός στις ομάδες του -στους Νικς και πιο πριν στους Πέλικανς, τους Σανς και τους Μάτζικ- αλλά πέρσι έπαιξε για λίγο στο Φοίνιξ και από τότε βρίσκεται στην αναζήτηση. Όπως ακριβώς και οι 28χρονοι ΝτιΑντρέ Μπέμπρι και Τζάστιν Άντερσον, οι οποίοι κάποια στιγμή… ξεπετάχθηκαν (ο πρώτος με τους Χοκς και ο δεύτερος με τους Σίξερς), αλλά τώρα σκέφτονται το επόμενο -μπορεί και υπερατλαντικό- βήμα της καριέρας τους…