Οι Μάβερικς είχαν συμβουλευτεί το ΝΒΑ για την επιλογή τους να κάνουν tanking - Οι φήμες για τον Ντόντσιτς δεν σταματούν στιγμή

Λούκα Ντόντσιτς

i

© photo by Ronald Martinez / Getty Images / Ideal Images

Οι Μάβερικς είχαν συμβουλευτεί το ΝΒΑ για την επιλογή τους να κάνουν tanking - Οι φήμες για τον Ντόντσιτς δεν σταματούν στιγμή

Γιώργος Γαβριλάκης 11:42 - 12.04.2023 / Ανανεώθηκε: 11:43 - 12.04.2023

Ο ιδιοκτήτης των Ντάλας Μάβερικς. Μαρκ Κιούμπαν εξήγησε πως δεν πήρε μόνος του την απόφαση η ομάδα να μην διεκδικήσει την πρόκριση στα play offs. Δεν τον ενδιαφέρει το πρόστιμο, αλλά μόνο η... ευτυχία του Ντόντσιτς, στον οποίοι πολλοί αναλυτές χρεώνουν την αποτυχία των Καουμπόηδων.

Όταν οι Μάβερικς αποφάσισαν να μην διεκδικήσουν την είσοδό τους στα play in -στο τέλος της κανονικής διάρκειας- η σκέψη τους ήταν απλή. Αντιλήφθηκαν πως η ομάδα δεν είναι έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στην post season και αποφάσισαν πως ήταν προτιμότερο να μείνουν εκτός για να μην χάσουν το επόμενο Draft pick του πρώτου γύρου. 

Διότι, σε περίπτωση που κατάφερναν να μπουν στην πρώτη δεκάδα της Δύσης και ως εκ τούτου συμμετείχαν στα play offs ή έστω στο play in tournament της περιφέρειας, η επιλογή τους στην ερχόμενη... λοταρία θα πήγαινε στα χέρια της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο της συμφωνία που είχαν κάνει Νικς και Μάβερικς από την ανταλλαγή του Κρίσταπς Πορζίνγκις (από τη Νέα Υόρκη στο Ντάλας) τον Φλεβάρη του 2019. Τώρα όμως, που οι Καουμπόηδες αποκλείστηκαν από τη συνέχεια του πρωταθλήματος, διατηρούν το pick τους.

Η απόφασή τους πάντως, να μην διεκδικήσουν τις πιθανότητες πρόκρισής τους στα φετινά play offs δημιούργησε πρόβλημα. Μάλιστα, το ΝΒΑ εξήγησε πως θα μελετήσει την υπόθεση, θα την ερευνήσει και πιθανότατα θα επιβάλει πρόστιμο στην ομάδα του Τέξας. 

Παρόλα αυτά, η διοίκηση των Μάβερικς αποκάλυψε πως πριν αποφασίσει να πετάξει... λευκή πετσέτα στο 81ο ματς της κανονικής περιόδου κόντρα στους Σικάγο Μπουλς, αφήνοντας εκτός (μεταξύ άλλων) τους Κάιρι Ίρβινγκ, Τιμ Χάρνταγουεϊ Τζούνιορ, Κρίστιαν Γουντ και ενεργοποιώντας μόνο για την πρώτη περίοδο τον Λούκα Ντόντσιτς, είχε μιλήσει με στελέχη της διοργανώτριας αρχής. 

Ενημέρωσαν για την απόφασή τους, εξήγησαν την κατάσταση και ζήτησαν την συμβουλή του ΝΒΑ για την υπόθεσή τους. Έπειτα, πέρασαν στην εφαρμογή του σχεδίου τους και τώρα ο ιδιοκτήτης Μαρκ Κιούμπαν απορεί με την απόφαση διερεύνησης της υπόθεσης και την πιθανή ποινή.

O Αντετοκούνμπο παραδέχτηκε ότι το 2020 σκέφτηκε να σταματήσει το μπάσκετ
NBA

08:51 - 12.04.2023

O Αντετοκούνμπο παραδέχτηκε ότι το 2020 σκέφτηκε να σταματήσει το μπάσκετ

Οι Μπακς περιμένουν τον αντίπαλό τους για τον πρώτο γύρο των play offs και ο Γιάννης Αντοκούνμπο μιλώντας στη Milwaukee Journal-Sentinel θυμήθηκε μια σκοτεινή εποχή, αυτή της Πανδημίας που όπως είπε «με έκανε να σκεφτώ την απόσυρσή μου από το παιχνίδι που τόσο αγαπώ».

Τα προβλήματα του πάντως, είναι μεγαλύτερα από το πρόστιμο που μπορεί να προκύψει και σε αντίστοιχες περιπτώσεις tanking (δηλαδή, την απουσία παικτών με σκοπό μία ηθελημένη ήττα) φθάνει ή και ξεπερνά το μισό εκατομμύριο δολάρια. 

Θα τα πλήρωνε με χαρά ο Κιούμπαν αν ήξερε πως ο Κάιρι Ίρβινγκ θα ανανεώσει στο συμβόλαιό του και κυρίως αν του εξασφάλιζαν ότι ο Λούκα Ντόντσιτς είναι χαρούμενος στην πόλη

Ο Σλοβένος έχει συμβόλαιο μέχρι το 2026, αλλά η φετινή τραγική πορεία της ομάδας έχει φέρει αναστάτωση και έχει δημιουργήσει δεκάδες φήμες. Μία από αυτές αφορά την πιθανότητα ο Ντόντσιτς να ζητήσει ανταλλαγή (κάποια στιγμή) και αρκετές ομάδες δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν τις συνθήκες στο salary cap τους για να τον προσεγγίσουν ή τουλάχιστον να είναι έτοιμες σε περίπτωση που ο 24χρονος αναζητήσει -πριν λήξει η συνεργασία του με το Ντάλας- νέο προορισμό για την καριέρα του. 

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι εκπροσωπεί έναν από τους καλύτερους παίκτες στο πρωτάθλημα και στη φετινή κανονική διάρκεια της σεζόν έκανε ιστορικές εμφανίσεις, την ώρα που τελείωνε τις υποχρεώσεις του με 32,4 πόντους, 8,6 ριμπάουντ και 8 ασίστ μέσο όρο, αρκετοί αναλυτές του ΝΒΑ θεωρούν πως αυτός είναι ο λόγος που οι Μαβς απέτυχαν. Και όχι ο Ίρβινγκ ή κάποιος άλλος.

Μάλιστα, ένας από αυτούς, ο... εκκεντρικών απόψεων (γενικά) Κόλιν Κόουχερντ επέλεξε να συγκρίνει τον Ντόντσιτς με έναν μελλοντικό Hall of Famer, αλλά όχι για καλό! «Μου θυμίζει τον Καρμέλο Άντονι στα... τελευταία του», είπε εξηγώντας πως ο Σλοβένος «είναι ταλαντούχος, αλλά είναι πολύ κακός στην άμυνα και δεν είναι σε καθόλου καλή σωματική κατάσταση».