Τα δύο εμπόδια που οφείλει να ξεπεράσει ο Ολυμπιακός για να πάει στο Κάουνας

Τα δύο εμπόδια που οφείλει να ξεπεράσει ο Ολυμπιακός για να πάει στο Κάουνας

Aχιλλέας Μαυροδόντης 00:13 - 07.05.2023 / Ανανεώθηκε: 12:05 - 07.05.2023

Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται για το Game 5 των playoffs της Euroleague απέναντι στην Φενέρμπαχτσε και το Sportal κοιτάζει με μια πιο... μπασκετική ματιά κάποια από τα κομμάτια που πρέπει να προσέξουν οι Πειραιώτες, μετά τα πρώτα 4 ματς.

Ο Ολυμπιακός έχει πιάσει δουλειά ενόψει της αναμέτρησης με την Φενέρμπαχτσε στο ΣΕΦ, προσπαθώντας να διορθώσει τα κακώς κείμενα των μέχρι τώρα αναμετρήσεων, τα οποία είναι πολλά!

Συνολικά ο Ολυμπιακός δεν παίζει όσο καλά θα μπορούσε. Μάλλον, δεν παίζει όπως έπαιζε και αυτό πρέπει να πιστωθεί στο διάβασμα που έχει κάνει ο Δημήτρης Ιτούδης.

Μιλώντας με αριθμούς

Συνολικά ο Ολυμπιακός είναι 10 πόντους κάτω στην επίθεση σε σχέση με την κανονική διάρκεια (84 στην Regular Season, 74 στα Playoffs) και μοιράζει 6.6 ασίστ λιγότερες (15.2 αντί για 21.8) και γενικά τα έχει βρει σκούρα στην άμυνα της Φενέρ. Σε αυτό βέβαια παίζει κομβικό ρόλο και το ποσοστό σε δίποντα και τρίποντα.

Στα δίποντα σουτάρει με 53%, έναντι 60% στην κανονική διάρκεια, ενώ στα τρίποντα μπορεί το ποσοστό να μοιάζει καλό (36% έναντι 37.4%), όμως μπορεί να θεωρηθεί πλασματικό, καθώς στα τρία τελευταία το ποσοστό είναι μόλις 28%!

Ο περιορισμός του Βεζένκοφ και η παράμετρος Χέιζ - Ντέιβις

Ο Σάσα Βεζένκοφ έχει φάει απίστευτο ξύλο σε αυτή τη σειρά. Από τους 17.6 πόντους ο σταρ του Ολυμπιακού έχει πέσει στους 14, όμως το νούμερο, όπως και αυτό των τριπόντων, είναι πλασματικό, λόγω των μόλις 2 πόντων του τέταρτου αγώνα. Οι βοήθειες που δίνει η Φενέρμπαχτσε στο pop out (σκριν του Βεζένκοφ και μετά ανοίγει στο τρίποντο για να υποδεχθεί τη μπάλα και να εκτελέσει) και η μόνιμη πίεση σε όποια προσπάθεια και να κάνει ο Σάσα Βεζένκοφ, τον έχει αναγκάσει να ματώσει για να βρει σκορ. Συνολικά ο Δημήτρης Ιτούδης έχει αλλάξει πολλά πρόσωπα και πολλές τακτικές αντιμετώπισης πάνω στον Σάσα, ενώ κομβικός σε αυτό το κομμάτι είναι και ο Νάιτζελ Χέιζ - Ντέιβις.

Ο Αμερικανός, ο οποίος έχει απογειωθεί στη Φενέρμπαχτσε, πέραν της ζημιάς με τα τρίποντα, κάνει σπουδαία δουλειά στην άμυνα, έχοντας κάνει ζόρικη τη ζωή του Βεζένκοφ. Μάλιστα αυτό το κάνει έχοντας παίξει 151 λεπτά στη σειρά μέχρι στιγμής, από τα συνολικά 160! Υπάρχουν βέβαια και φορές που οι διαιτητές του έχουν χαριστεί, καθώς είναι διαρκώς στο όριο του φάουλ, όμως, όπως και να έχει, η συνολική εικόνα ήταν παραπάνω από θετική. Και να σκεφτεί κανείς πως το καλοκαίρι ο παίκτης είχε προταθεί στον Ολυμπιακό αλλά δεν άρεσε!

Η άμυνα στα pick & roll

Η Φενέρ έχει κάνει σπουδαία δουλειά στην αντιμετώπιση του pick & roll του Ολυμπιακού, καθώς, ανάλογα με το ποιος παίρνει το σκριν, αλλάζει τις αντιμετωπίσεις της!

Όταν ο Ουόκαπ ή ο ΜακΚίσικ παίρνουν pick, η άμυνα είναι Under (ο παίκτης που μαρκάρει τον χειριστή περνάει κάτω από το σκριν), αντιμετώπιση που αναγκάζει τον παίκτη να σουτάρει, ρισκάροντας παράλληλα το τρίποντο. Αντίθετα, το pick που παίρνει ο Σλούκας και ο Κάνααν αντιμετωπίζεται με αλλαγές και μπόλικο ξύλο. Έτσι άλλωστε σταμάτησε η Φενέρ τον Σλούκι Λουκ στο τέταρτο ματς, παρότι στο τρίτο πλήρωσε την επιλογή της αυτή.

Τα παραπάνω τα έχουν ήδη μελετήσει στον Ολυμπιακό και ετοιμάζονται να βρουν απάντηση.

Ξύλο, ξύλο και ξύλο

Τελευταίο κομμάτι που στον Ολυμπιακό ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν είναι το ξύλο που ρίχνει η Φενέρ στην άμυνά της. Ουσιαστικά οι Πειραιώτες προσπαθούν να ετοιμάσουν πνευματικά τους παίκτες τους, ώστε να μην χάσουν το μυαλό τους στην πρώτη σκληρή άμυνα. Βέβαια δεν περιμένουμε η διαιτησία να είναι ίδια με του τέταρτου αγώνα, εκεί όπου οι ρέφερι άφησαν τους Τούρκους να παίζουν διαρκώς στο όριο του φάουλ!

Ο παράγοντας κόσμος

Ο κόσμος του Ολυμπιακού έχει δείξει πως είναι δίπλα στην ομάδα, όμως αυτό που συνέβη το Σάββατο είναι απερίγραπτο. Μέσα σε μόλις 9 λεπτά τα εισιτήρια της αναμέτρησης εξαφανίστηκαν, με τον Ολυμπιακό να έχει τον κόσμο στο πλευρό του και έτοιμο να βοηθήσει όπως μόνο εκείνος ξέρει, ώστε το Final 4 του Κάουνας να έχει ερυθρόλευκη χροιά.

Ουσιαστικά ο κόσμος έστειλε μήνυμα πως είναι έτοιμος να κάνει το ΣΕΦ καμίνι και να μην επιτρέψει στην Φενέρ να πάρει ανάσα. Μένει να κάνει το ίδιο και ο Ολυμπιακός, κάτι που πρέπει να θεωρείται βέβαιο, καθώς η δουλειά έχει ήδη ξεκινήσει στον Πειραιά, ώστε το πέμπτο ματς να είναι και εκείνο που θα στείλει στα ουράνια τον κόσμο και την ομάδα!

Για αρχή, κοιτώντας με μια μπασκετική ματιά τα πράγματα, στεκόμαστε στα παραπάνω και στον Ολυμπιακό έχουν ήδη κοιτάξει το πώς θα αντιμετωπίσουν τα παραπάνω. Το σίγουρο είναι πως την Τρίτη (9/5) το ΣΕΦ θα βράζει, με μόνο στόχο τη νίκη και την πρόκριση στο Κάουνας!