Το ταξίδι στην Πόλη ήταν επιτυχημένο

Κώστας Σλούκας

i

Κώστας Σλούκας / © Euroleague

Το ταξίδι στην Πόλη ήταν επιτυχημένο

Aχιλλέας Μαυροδόντης 15:13 - 06.05.2023 / Ανανεώθηκε: 15:13 - 06.05.2023

Ο Ολυμπιακός πέτυχε τον μίνιμουμ στόχο του, να πάρει δηλαδή μια νίκη στην Πόλη, γεγονός που καθιστά το ταξίδι του επιτυχημένο. Γράφει ο Αχιλλέας Μαυροδόντης.

Αποστολή… δεν εξετελέσθη στο τέταρτο παιχνίδι της Πόλης, καθώς η ομάδα του Πειραιά δεν μπόρεσε να υποτάξει για δεύτερη σερί φορά την Φενέρ, η οποία… επιβίωσε με 73-69 και έκανε το 2-2 στη σειρά.

Ουσιαστικά ο Ολυμπιακός δεν άντεξε το… ξύλο που έπαιξε η Φενέρ. Κάθε επαφή και πίεση, ο Βεζένκοφ δεν μπόρεσε να βρεθεί ούτε δευτερόλεπτο μόνος του (2 πόντοι με 0/5 δίποντα), ο Σλούκας (3 πόντοι) είδε τους αντιπάλους του να τον… δέρνουν σε κάθε φάση και κάπως έτσι έμεινε ο ΜακΚίσικ και ο Κάνααν να παλεύουν μόνοι τους. Βέβαια, ακόμα κι έτσι, διεκδίκησε το παιχνίδι στα ίσα, όμως η τεράστια αστοχία στα τρίποντα (28%) και τα κομβικά που έβαλε η Φενέρ στο τέλος τον αποτελείωσαν.

Σημαίνει όμως κάτι όλο αυτό; Όχι! Ο Ολυμπιακός ήθελε μια νίκη και την πήρε στην Πόλη, ανακτώντας το πλεονέκτημα έδρας και πλέον, με τον κόσμο του στο πλευρό του, θα παλέψει για τη νίκη στο ΣΕΦ την Τρίτη (9/5), με σκοπό να βρεθεί εκεί που του αρμόζει και ανήκει. Στο Final 4!

Για να γίνει αυτό βέβαια έχει δουλειά. Το ότι στην Πόλη έκανε (τουλάχιστον) το χρέος του και ανέκτησε το πλεονέκτημα δεν σημαίνει ότι είναι ήδη στο Κάουνας. Αντιθέτως, έχει πολλή δουλειά να κάνει, ώστε να υποτάξει την εξαιρετική ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη. Συνολικά ο Έλληνας κόουτς έχει κάνει άριστο διάβασμα και έχει βάλει πολύ δύσκολα στον Ολυμπιακό, ο οποίος τώρα που μιλάμε, θα μπορούσε να είναι ακόμα και εκτός!

Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να κυκλοφορήσει ξανά με καλό τρόπο η μπάλα, να επανέλθει η δημιουργία και να αντέξει την πίεση στη μπάλα. Ειδικά η δημιουργία είναι σημείο που πονάει ο Ολυμπιακός σε αυτή τη σειρά, ενώ στο τέταρτο ματς οι Πειραιώτες είχαν μόλις 11 ασίστ, επίδοση που αποτελεί και την χειρότερη της σεζόν. Για την ιστορία, κατά μέσο όρο ο Ολυμπιακός μοιράζει 21 ασίστ ανά αγώνα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως το -10 είναι τεράστιο νούμερο.

Θα έχουν λοιπόν αρκετή δουλειά στον Ολυμπιακό, καθώς πρέπει να βρουν λύσεις σε αρκετά θέματα. Βέβαια δεν υπάρχει περίπτωση ο Ντόρσεϊ να είναι στο ΣΕΦ το ίδιο καλός με την Ulker Sports Arena και η λογική λέει ότι ο παίκτης θα γίνει αποδέκτης πολλών αποδοκιμασιών, μετά από την στάση του, ειδικά στα ματς της Πόλης. Βασικό πάντως για τον Ολυμπιακό θα είναι να βρει και πάλι τον εαυτό του από το τρίποντο.

Στο Game 3 κέρδισε, έχοντας μόλις 25% στο τρίποντο, ενώ στο τέταρτο ματς το ποσοστό… βελτιώθηκε, με τους Ερυθρόλευκους να σουτάρουν με 28%. Αυτό δεν είναι ποσοστό για την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης φέτος. Θα βρει τον δρόμο του πάντως και ο Ολυμπιακός, γιατί έχει παίκτες νικητές. Εξάλλου μέχρι στιγμής τα δεδομένα είναι ακριβώς αυτά που χρειάζεται. Έχει το πλεονέκτημα έδρας, θα έχει τον κόσμο στο πλευρό του και μπορεί να ζήσει ένα αντίστοιχο Game 5 με αυτό της Μονακό πέρσι. Άλλωστε, όταν η σειρά του Ολυμπιακού πηγαίνει σε πέμπτο ματς και αυτό διεξάγεται στο ΣΕΦ, οι Ερυθρόλευκοι δεν έχουν χάσει ΠΟΤΕ!

Από εκεί και πέρα, θέλω να τονίσουμε κάτι τελευταίο. Ο Ολυμπιακός χρωστάει την… ζωή του σε αυτή τη σειρά στον Κώστα Σλούκα! Ο Έλληνας γκαρντ ήταν εκείνος που σκότωσε την Φενέρ στο Game 3 με την μυθική σουτάρα του και κάπως έτσι ο Ολυμπιακός ανέκτησε το πλεονέκτημα έδρας και έμεινε ζωντανός. Σε άλλη περίπτωση, οι Πειραιώτες τα ήταν ήδη σπίτι τους. Στο τέλος λοιπόν, χωρίς να φταίει μόνο αυτό για την ήττα και παρότι δεν βρέθηκε στη μέρα του, δεχόμενος πολύ ξύλο, ο «Σλούκι Λουκ» έπρεπε να είναι μέσα.

Αυτά για την ώρα. Περισσότερα τις επόμενες ημέρες, όπου θα έχουμε πολλά να πούμε και να γράψουμε για το ματς της Τρίτης. Μέχρι τότε, θετική ενέργεια και όλα καλά θα πάνε!

ΥΓ. Η ατμόσφαιρα στην Ulker Sports Arena ήταν απίστευτη. Το ίδιο και σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό θα κάνει ο κόσμος του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ, γιατί, όπως και να το κάνουμε, οι Έλληνες φίλαθλοι είναι πιο… τρελοί.

ΥΓ2. Με το χέρι στην καρδιά, δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο που ο Τάιλερ Ντόρσεϊ ήταν τόσο εριστικός στην Πόλη. Ο Ολυμπιακός τον ανέβασε επίπεδο, του έκανε πρόταση να γυρίσει, όταν απέτυχε στο ΝΒΑ, τον βράβευσε πριν το Game 1 και εκείνος δεν έχασε ευκαιρία να κάνει σαν τρελός σε κάθε του καλάθι.