Πέντε κι άλλες πέντε μέρες που ο Σλούκας δεν έπαιξε και τις δέκα ο Ολυμπιακός νίκησε (vids)

Κώστας Σλούκας

i

© Intime

Πέντε κι άλλες πέντε μέρες που ο Σλούκας δεν έπαιξε και τις δέκα ο Ολυμπιακός νίκησε (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 14:17 - 08.06.2023 / Ανανεώθηκε: 14:25 - 08.06.2023

Ο Ολυμπιακός μέχρι τώρα έχει βρει λύσεις όλες τις φορές που ο Κώστας Σλούκας δεν αγωνίστηκε και χωρίς αυτόν έχει 10 νίκες σε ισάριθμα ματς. Πέντε στη Basket League και άλλες τόσες στην Euroleague. Την Πέμπτη (8/6, 21:15) στο ΟΑΚΑ ο 33χρονος γκαρντ θα μείνει εκτός για ενδέκατη φορά...

Από τα 74 παιχνίδια που έχει παίξει φέτος ο Ολυμπιακός (και η καταμέτρηση συνεχίζεται...), ο Κώστας Σλούκας έχει αγωνιστεί σε όλα εκτός από δέκα, ενώ στο εβδομηκοστό πέμπτο δεν θα εμφανιστεί. Η γαστρεντερίτιδα τον έχει καταβάλει και ακόμα δεν είναι σε θέση να βοηθήσει την ομάδα του. Θα το κάνει στο επόμενο παιχνίδι, δηλαδή στον τέταρτο τελικό του ΣΕΦ, που είναι προγραμματισμένος για την Κυριακή (11/6), αλλά μέχρι τότε κάποια δεδομένα θα έχουν αλλάξει και ο ίδιος δεν θα τα έχει επηρεάσει. 

Χωρίς αυτόν η ομάδα του είτε θα κάνει το δεύτερο βήμα -από τα τρία που απαιτούνται- για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, είτε θα έχει ισοφαριστεί από τον Παναθηναϊκό. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Όπως σίγουρο είναι ότι οι «ερυθρόλευκοι» μπορούν να ξεπεράσουν την απουσία του, όσο κομβικής σημασίας κι αν είναι αυτή. Άλλωστε, το έχουν ξανακάνει. Βέβαια, δεν θα είχαν καν προκριθεί στο Final Four της Euroleague, αν δεν ήταν αυτός να τους οδηγήσει εκεί μέσω της σειράς κόντρα στη Φενέρμπαχτσε, αλλά τις 10 φορές που απουσίασε, ο Ολυμπιακός πήρε 10 νίκες! 

Οι πέντε στο πρωτάθλημα και άλλες τόσες στην Euroleague... 

Η φήμη για αποχώρηση του Ντόρσεϊ... εξιτάρει τις ελληνικές ομάδες (vid)
EUROLEAGUE

12:56 - 08.06.2023

Η φήμη για αποχώρηση του Ντόρσεϊ... εξιτάρει τις ελληνικές ομάδες (vid)

Ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον του Τάιλερ Ντόρσεϊ δεν έχει γίνει (ακόμα), αλλά αν η Φενέρμπαχτσε ή ο παίκτης αποφασίσουν να χωρίσουν τους δρόμους τους, τότε ο Ολυμπιακός, αλλά και ο Παναθηναϊκός, θα «εισβάλουν» στην Κωνσταντινούπολη για να τον διεκδικήσουν - Το ίδιο θα κάνουν και άλλες ομάδες της Euroleague.

Την πιο πρόσφατη φορά που ο Κώστας Σλούκας δεν αγωνίστηκε, οφειλόταν σε τραυματισμό και αναφερόμαστε στον πρώτο ημιτελικό με τον ΠΑΟΚ. Τότε, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης και ο Μιχάλης Λούντζης είχαν αναβαθμισμένο ρόλο βάσει συνθηκών και ο πρώτος είχε 16 πόντους και ο δεύτερος πρόσθεσε 10. Η νίκη είχε έρθει εύκολα, όπως εύκολα κατακτήθηκε και τις υπόλοιπες τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της Basket League, που οι ερυθρόλευκοι αγωνίστηκαν χωρίς τον κορυφαίο περιφερειακό τους. 

Τώρα, βέβαια αντίπαλος των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα, δεν είναι ο ΠΑΟΚ, ούτε ο Προμηθέας ή ο Ιωνικός. Είναι ο Παναθηναϊκός που όσο και... ελεγχόμενος κι αν είναι, μετά το Game 1 του ΣΕΦ και την οριακή νίκη, τα δεδομένα είναι πιο... πιεστικά. Βέβαια, στο υψηλό επίπεδο της Euroleague, o Ολυμπιακός δοκιμάστηκε άλλες πέντε φορές χωρίς τον ηγέτη του, παρόλα αυτά επιβίωσε και τις πέντε! 

Βίρτους Μπολόνια - Ολυμπιακός: 83-85

Ήταν το ματς της 12ης Ιανουαρίου, για την 19η αγωνιστική της κανονικής διάρκειας της σεζόν στην Euroleague. Τότε που ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη στη Μπολόνια με 85-83 χωρίς τον τραυματία Κώστας Σλούκα στο ρόστερ, αλλά με τους Σάσα Βεζένκοφ, Σακίλ ΜακΚίσικ και Κώστας Παπανικολάου να συνθέτουν μία υπερπαραγωγή τριάδα. Ο Βούλγαρος είχε 22 πόντους (και 10 ριμπάουντ) ο Αμερικανός είχε σταματήσει στους 21, ενώ ο αρχηγός είχε βάλει 17. 

Τα γκαρντ, τα βοήθησε πάρα πολύ ο ΜακΚίσικ, ενώ ο Λαρεντζάκης που είχε πάρει αρκετό χρόνο συμμετοχής είχε 4 πόντους με 0/5 τρίποντα.  

Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: 73-93

Σε αυτό το παιχνίδι, το κενό το κάλυψε ο Αϊζέια Κάνααν, ο οποίος βέβαια στο Game 2 που... έρχεται δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής -καθώς είναι ο έξτρα ξένος πλέον στο πρωτάθλημα. Τότε όμως και συγκεκριμένα στις 31 Ιανουαρίου, απόντος του Σλούκα, είχε βάλει 20 πόντους τη μέρα που ο Ολυμπιακός διέσυρε τη Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη. 

Ο Κώστας Παπανικολάου πάντως, ήταν ο πρώτος σκόρερ (21 πόντοι), ενώ ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης είχε 11 πόντους με 2/3 τρίποντα. 

Ολυμπιακός - Αναντολού Εφές: 76-70

Ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά του παιχνίδια έκανε ο Μιχάλης Λούντζης στις 3 Φεβρουαρίου όταν ο Ολυμπιακός φιλοξένησε στο ΣΕΦ την Αναντολού Εφές και τη νίκησε στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής της Euroleague. 

Ο 24χρονος γκαρντ είχε 13 πόντους με 3/3 τρίποντα, πρόσθεσε 7 ριμπάουντ, ενώ έπαιξε και σπουδαίες άμυνες και πάνω στον Βασίλιε Μίτσιτς, αλλά και στον Σέιν Λάρκιν, οι οποίοι είχαν ο καθένας από 10 πόντους. Για να κατακτηθεί η νίκη πάντως, κόντρα στην ομάδα του Αταμάν και η 16η (τότε) στην κανονική διάρκεια της κορυφαίας διασυλλογική διοργάνωσης είχαν «απαιτηθεί» οι 23 πόντοι του Σάσα Βεζένκοφ. 

Άλμπα Βερολίνου - Ολυμπιακός: 60-93

Μία βόλτα στο Βερολίνο χωρίς τον Κώστα Σλούκα, λίγες μέρες μετά τη νίκη επί της Εφές στο ΣΕΦ. Αυτή ήταν η ουσία του αγώνα που βρήκε νικητή τον φιλοξενούμενο Ολυμπιακό με 33 πόντους διαφορά κόντρα στην Άλμπα. 

Ο Σάσα Βεζένκοφ είχε κάνει ένα από τα πιο εντυπωσιακά double double του (28 πόντοι, 13 ριμπάουντ) και οι «ερυθρόλευκοι» ήταν καταιγιστικοί. Ο Τόμας Ουόκαπ ακολούθησε τον Βούλγαρο φόργουορντ και με μία επίσης «διπλή» επίδοση της τάξεως των 15 πόντων και 10 ασίστ έκαναν διασκεδαστικό το έργο της ομάδας τους. 

Ζαλγκίρις - Ολυμπιακός: 74-72

Και πάλι ο Βεζένκοφ έδωσε τη λύση. Ήταν η βραδιά που με το σπουδαίο του σουτ (και με μεγάλο βαθμό δυσκολίας) σχεδόν «εκτέλεσε» στο Κάουνας τη Ζαλγκίρις και μάλιστα την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός εξασφάλισε τότε την είσοδό του στα Play Offs, πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας. 

Την ίδια μέρα, ο Σακίλ ΜακΚίσικ και πάλι βοήθησε την περιφέρεια σουτάροντας από απόσταση, αλλά και κάνοντας τα γνωστά εκρηκτικά του drive που τον οδήγησαν με μεγάλη συχνότητα στη γραμμή των ελευθέρων βολών. Ο Αμερικανός είχε 18 πόντους (επτά λιγότερους από τον Βεζένκοφ) και οι δυο τους με τον τρόπο και την ποιότητά τους απέφυγαν την πρώτη ήττα της ομάδας τους χωρίς τον Κώστα Σλούκα στη σύνθεση.