Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Τελικοί χωρίς ντοπαμίνη, αγωνία και πειράγματα (vids)
i

© photo by Panagiotis Moschandreou / Getty Images / Ideal Images

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Τελικοί χωρίς ντοπαμίνη, αγωνία και πειράγματα (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 08:05 - 04.06.2023 / Ανανεώθηκε: 08:15 - 04.06.2023

Σε βάθος τεσσαρακονταετίας ο Παναθηναϊκός έχει φτάξει Δυναστείες, έχει πάρει τα περισσότερα πρωταθλήματα και έφθασε μέχρι τα εννέα διαδοχικά κάποια στιγμή. Πλέον, τα γκέμια τα έχει ο Ολυμπιακό που δημιουργεί χάσμα, αλλά έχει μόνο δύο «σκούπες» (3-0) στους τελικούς από το 1986 μέχρι σήμερα. Μία πέρσι και μία το 2015…

Το πιο συναρπαστικό στοιχείο στον αθλητισμό (για τους ρομαντικούς των σπορ έστω) είναι αυτό της έκπληξης και η ανατριχιαστική αγωνία για την εξέλιξη ενός αγώνα. Ή μιας σειράς αγώνων.

Αυτές οι συνθήκες είναι που κανούν τον εγκέφαλο του θεατή να γεμίζει ντοπαμίνη, νευροδιαβιβαστες πάσης φύσεως, να εκκρίνονται ενδορφίνες και άλλες αλυσίδες πρωτεϊνών. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι το βίωμα μιας εμπειρίας που δεν ξεχνιέται μονομιάς, οπως οι περισσότερες σε αυτή τη ζωή. Κι άμα έρθει μια οριακή νίκη, τότε εμφανίζεται η σεροτονίνη για να αλλάξει όλα τα δεδομένα και να προσφέρει μέχρι και δάκρυα χαράς. 

Τόμιτς στο Sportal: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ το 73-38, υπάρχουν ιστορίες που δεν λέγονται...» (vid)
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

22:45 - 03.06.2023

Τόμιτς στο Sportal: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ το 73-38, υπάρχουν ιστορίες που δεν λέγονται...» (vid)

Ο Μίλαν Τόμιτς μιλά αποκλειστικά στο Sportal για τους τελικούς Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός, σχολιάζει το μπάσκετ στις μέρες μας, αλλά θυμάται και ιστορίες από τα παικτικά του χρόνια στο Λιμάνι του Πειραιά.

Αυτά όμως, συμβαίνουν οργανικά και βιολογικά, όταν οι δύο αντίπαλοι, φιναλίστ των τελικών στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουν, αν όχι ίδιες, σίγουρα παρόμοιες πιθανότητες για να κατακτήσουν την κορυφή και να καρπωθούν την επιτυχία.

Συνήθως αυτό ισχύει όταν οι πρακτικά δύο καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος φτάνουν στο τελευταίο και καθοριστικό επίπεδο της post season. 

Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, ο καθένας με τον τρόπο του και με τον κόπο του, πήραν τα εισιτηρια, προσπέρασαν τα εμπόδια και έστειλαν για διακοπές όσους βρέθηκαν στο διάβα τους. Το βράδυ της Κυριακής (4/6, 21.15) ξεκινούν τη διαδικασία των τελικών από το ΣΕΦ και ο πρώτος που θα φτάσει τις τρεις νίκες στα εναλλασσόμενης έδρας παιχνίδια, τότε θα σηκώσει την κούπα!

Η ιδιαιτερότητα που έχει η φετινή σειρά των τελικών φαίνεται πριν τα exit polls. Πολύ πριν καν στηθεί η κάλπη. Αν δημιουργήσουμε μία νοητική ψηφοφορία και ρωτήσουμε και τους 9.716.889 κατοίκους της χώρας (τόσοι είμαστε σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ), πόσοι πιστεύεται ότι θα προβλέψουν νίκη του Ολυμπιακου; Το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα το ζηλέψει ακόμα και σουλτάνος σε νοθευμένες εκλογές. 

Οι δύο... σκούπες του Ολυμπιακού

Φέτος δεν υπάρχουν πειραγματα στα καφενεία. Απουσιάζει η ίντριγκα, η αμφιβολία για την εξέλιξη. Ουτε ο πιο αισιόδοξος φίλαθλος του Παναθηναϊκού δεν δίνει ελπίδες κατάκτησης του πρωταθλήματος στους «πράσινους». Υπάρχει δηλαδή η συλλογική πεποιθηση στην κοινωνία οτι ο Ολυμπιακός είναι ήδη πρωταθλητής, απλώς απομένει να δούμε πότε και με ποιον τρόπο θα πάρει τις τρεις νίκες που απαιτούνται.

Επειδή όμως το μπάσκετ παίζεται στο παρκέ και όχι στα λόγια, ούτε στις μοιραίες σκέψεις των ανθρώπων, το παιχνίδι ξεκινά! Και όντως ο Ολυμπιακός δεν ήταν ποτέ τόσο ξεκάθαρο φαβορί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα έχει καταφέρει ήδη. Πέρσι πάντως, η άνεση με την οποία στέφθηκε πρωταθλητής ήταν χαρακτηριστική και τα... χαρτιά φέτος υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες αγωνιστικές ανισότητες ανάμεσα στις δύο ομάδες. 

Πέραν του περσινού 3-0 πάντως, άλλη μία φορά από την καθιέρωση της Α1 κατηγορίας (δηλαδή απο το 1986 και μετά) οι Πειραιώτες αποδείχθηκε πως ήταν σε εντελώς διαφορετικό και χαοτικά υψηλότερο επίπεδο. Στα βάθη της ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ, ο Παναθηναϊκός έχει τα περισσότερες κατακτήσεις: 39 στον αριθμό και ο Ολυμπιακός έχει 13. Υπήρξε η εποχή της παντοκρατορίας των πρασίνων, ενώ βίωσαν και το χρονικό διάστημα των εννέα διαδοχικών επιτυχιών -απο το 2003 έως το 2011. 

Τώρα, τα γκέμια τα κρατάει ο Ολυμπιακός και πάμε να δούμε τις δύο... σκούπες του τα τελευταία 37 χρόνια.

Η πρώτη ήρθε το 2015. Με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο ως επικεφαλής του πάγκου και τους Μίλαν Τόμιτς και Γιώργο Μπαρτζώκα ως άμεσους συνεργάτες του. 

Στο παρκέ ήταν ο Βασίλης Σπανούλης αρχηγός, μαζί με τον Γιώργο Πρίντεζη. Μαζί τους ο Κώστας Σλούκας, ο Βαγγέλης Μάντζαρης, ο Ιωάννης Παπαπέτρου και ο νυν φόργουορντ του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Αγραβάνης. Ξένοι ήταν οι Ντάρντεν, Ντάνστον, Λοτζέσκι, Οθέλο Χάντερ, Πετγουεϊ και ο Λαφατιέτ. 

Ο Παναθηναϊκός του κόουτς Σάσα Τζόρτζεβιτς δεν μπόρεσε να αντισταθεί. Είχε και αυτός τότε στο ρόστερ του έναν παίκτη που αυτή τη στιγμή αγωνίζεται στον Ολυμπιακό. Τον Μιχάλη Λούντζη, αλλά το τελικώς μη αποτελεσματικό παιχνίδι των «πρασίνων» καθοριζόταν τότε από τον Νικ Καλάθη, τον Αλεξάντερ Πάβλοβιτς, τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, τον Αντώνη Φώτση, τον Γιώργο Παπαγιάννη και τον Όγκνιεν Κούζμιτς.

ΤΕΛΙΚΟΙ 2015

ημερομηνία

αναμέτρηση

αποτέλεσμα

7 Ιουνίου

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός

76-70

10 Ιουνίου

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός

69-76

14 Ιουνίου

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός

93-74

Η δεύτερη -και τελευταία- φορά που ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα χωρίς να χάσει από τον Παναθηναϊκό ούτε σε ένα ματς της σειράς των τελικών ήταν η... περσινή. Αυτή που ολοκλήρωσε την καριέρα του Γιώργου Πρίντεζη στο μεγάλο λιμάνι και εν γένει στο μπάσκετ -από τη θέση του αθλητή τουλάχιστον. 

Στο πρώτο ματς πάντως της σειράς και στο 1-0 των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα ο μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Σάσα Βεζένκοφ. Είχε 25 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές μοιάζουν με τους... φετινούς. Ο Σλούκας είχε 14 πόντους, οι Παπανικολάου και ΜακΚίσικ από 10, ενώ οι Φαλ, Λαρεντζάκης και Ουόκαπ έκαναν πολύ καλή δουλειά. Τότε υπήρχε και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ βέβαια, που στο Game 1 πέρασε απαρατήρητος, αλλά στο δεύτερο παιχνίδι, στο ΟΑΚΑ, είχε 17 πόντους. Λιγότερους ωστόσο και πάλι από τον Σάσα Βεζένκοφ (19) και από τον Κώστα Σλούκα (20).  

Ο Παναθηναϊκός αντιστάθηκε όσο μπορούσε κυρίως λόγω των Νέντοβιτς, Παπαγιάννη και Παπαπέτρου. Ο Σαντ-Ρος έκανε πολύ κακές εμφανίσεις συνολικά και στο Game 3 η ιστορία ολοκληρώθηκε. 

ΤΕΛΙΚΟΙ 2022

ημερομηνία

αναμέτρηση

αποτέλεσμα

11 Ιουνίου

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός

74-61

14 Ιουνίου

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός

72-78

17 Ιουνίου

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός

93-74