Ο Ουντόνις Χάσλεμ έγινε ο «παππούς» των τελικών (vid)

Ουντόνις Χάσλεμ

i

© photo by Miami Herald / Getty Images / Ideal Images

Ο Ουντόνις Χάσλεμ έγινε ο «παππούς» των τελικών (vid)

Γιώργος Γαβριλάκης 10:14 - 08.06.2023 / Ανανεώθηκε: 10:35 - 08.06.2023

Λίγες ώρες πριν τα 43α γενέθλιά του ο Ουντόνις Χάσλεμ των Μαϊάμι Χιτ έγινε ο γηραιότερος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που αγωνίστηκε σε τελικούς. Η ομάδα του έχασε στο Game 3 και βετεράνος σέντερ αγωνίστηκε 29'' και αστόχησε στο μοναδικό σουτ που επιχείρησε.

O Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ έπαιζε μπάσκετ μέχρι τα βαθιά αγωνιστικά... γεράματα και μάλιστα πρωταγωνιστούσε στο παρκέ. Ο θρύλος του ΝΒΑ, σε ηλικία 42 ετών και 58 ημερών είχε το ρεκόρ του γηραιότερου παίκτη που αγωνίστηκε ποτέ σε τελικούς ΝΒΑ και το έπραξε το 1989 ως παίκτης των Λέικερς κόντρα στους Ντιτρόιτ Πίστονς. Πλέον, το ρεκόρ του καταρρίφθηκε!  

Σε λίγες ώρες (συγκεκριμένα τις 9 Ιουνίου) ο Ουντόνις Χάσλεμ των Μαϊάμι Χιτ γίνεται 43 ετών και τα ξημερώματα της Πέμπτης (8/6), ένα εικοσιτετράωρο πριν τα γενέθλιά του αγωνίστηκε στο Game 3. Μπήκε στο ματς στα τελευταία λεπτά κι αφού οι Φλόγες δεν μπορούσαν να αποφύγουν την ήττα από τον Νίκολα Γιόκιτς και την παρέα του Ντένβερ, έδωσαν την ευκαιρία στον βετεράνο να... ξεπεράσει τον Τζαμπάρ. 

Το ασύγκριτο triple double του Γιόκιτς και το... ταπεινό του Μάρεϊ (vid)
NBA

07:57 - 08.06.2023

Το ασύγκριτο triple double του Γιόκιτς και το... ταπεινό του Μάρεϊ (vid)

Δύο παίκτες της ίδιας ομάδας δεν είχαν φθάσει ποτέ στην ιστορία των τελικών σε... τριπλή επίδοση, ώσπου ο Νίκολα Γιόκιτς έσπασε όλα τα κοντέρ με 32 πόντους, 21 ριμπάουντ και 10 ασίστ, τη μέρα που ο Τζαμάλ Μάρεϊ είχε 34-10-10 και οι Χιτ παρακολουθούσαν ανήμποροι να αντιδράσουν στο Game 3.

Ο Χάσλεμ πήρε τη χαρά της συμμετοχής, έκανε το ρεκόρ, αλλά δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένος. Διότι, ναι μεν έχει ήδη τρία πρωταθλήματα στην εικοσαετή του παρουσία στο Μαϊάμι (2006, 2012, 2013), αλλά θέλει να γίνει και ο γηραιότερος που κατέκτησε ποτέ το δαχτυλίδι. Σε αυτή την πορεία θα έχει δύσκολο έργο αυτός και οι συμπαίκτες του, ενώ αγωνιστικά δεν είναι σε θέση να προσφέρει κάτι στην ομάδα του.

Άλλωστε, ο ρόλος του εστιάζεται στα αποδυτήρια. Εκεί έχει αποτελεί τον... καθοδηγητή των νεότερων κάτι το οποίο θα πράξει για τελευταία φορά φέτος. Έχει ήδη ανακοινώσει πως στο τέλος της σεζόν -σύντομα δηλαδή- θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση. 

Μία πορεία που ξεκίνησε από τη Γαλλία και την Σαλόν Σαονέ, αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και αφού δεν τον είχε επιλέξει κανένας στο Draft του 2002. Την επόμενη χρονιά όμως, το 2003, υπέγραψε στους Χιτ και από τότε κατοικεί μόνιμα στο Μαϊάμι. Τρία χρόνια αργότερα κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Χιτ (το 2006) μαζί με τον Ντουέιν Ουέιντ και τον Σακίλ Ο'Νιλ. Ο Χάσλεμ τότε είχε ρόλο βασικού πάουερ φόργουορντ και ήταν αναντικατάστατος για το παιχνίδι της ομάδας. Από τότε έχουν περάσει σχεδόν δύο δεκαετίες... 

Τότε είχε σχεδόν double double σε κάθε παιχνίδι, τώρα όμως αγωνίστηκε... τιμητικά για 29'' και πρόλαβε να αστοχήσει σε ένα σουτ που επιχείρησε. Φέτος, συνολικά έπαιξε σε 7 παιχνίδια της κανονικής περιόδου, ενώ ήταν μόλις η δεύτερη φετινή του εμφάνιση στα Play Offs.