Ένα τρίποντο, ένα δίποντο και μία βολή: Το στατιστικό +1 του Παναθηναϊκού στη νίκη επί του Ολυμπιακού
i

© Intime

Ένα τρίποντο, ένα δίποντο και μία βολή: Το στατιστικό +1 του Παναθηναϊκού στη νίκη επί του Ολυμπιακού

Γιώργος Γαβριλάκης 23:48 - 15.04.2024 / Ανανεώθηκε: 23:52 - 15.04.2024

Ο Παναθηναϊκός έβαλε οκτώ τρίποντα και ο Ολυμπιακός ένα λιγότερο. Ευστόχησε σε 19 δίποντα έναντι 18 των αντιπάλων του και βρήκε τον στόχο σε 15 ελεύθερες βολές, την ώρα που οι «ερυθρόλευκοι» τα σημάδεψαν σωστά 14 φορές. Έτσι, προέκυψε (μέσω της στατιστικής) το +6 των «πρασίνων» και η νίκη με 77-71.

Υπάρχουν οι περιπτώσεις που οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τις πράξεις και άλλες που αποτελούν τον πιο εύκολο τρόπο για να πει κανείς... ψέματα. Στο «ντέρμπι αιωνίων» του ΟΑΚΑ, για την τρίτη αγωνιστική του Top 6 της Stoiximan Basket League, o Παναθηναϊκός έλυσε τις εξισώσεις, αυτές τον οδήγησαν στη νίκη και ουσιαστικά (όχι μαθηματικά ακόμα), κατοχύρωσε το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας για τα Playoffs του εγχώριου πρωταθλήματος.

Το τελικό 77-71 δημιουργεί μία απόσταση έξι πόντων ανάμεσα στην επιθετική απόδοση των δύο ομάδων και τα ποσοστά των αντιμάχων ήταν πανομοιότυπα. Γι' αυτό και το αποτέλεσμα κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Ποιες ήταν αυτές; Ένα τρίποντο, ένα δίποντο και μία βολή!

Οι γηπεδούχοι λοιπόν, που με το τρίποντο του Κώστα Σλούκα στα 37'' πριν από το τέλος έκαναν το αποφασιστικό βήμα προς την σπουδαία νίκη τους, είχαν ως σύνολο 8/25 σουτ έξω από τα 6,75 μέτρα. Δηλαδή, ποσοστό ευστοχίας της τάξης του 32%. Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός είχε 7/30 από τα οποία προκύπτει το... δικό του 30%.

Ίδια ήταν η στατιστική εικόνα και στα δίποντα. Οι «πράσινοι» τελείωσαν την αναμέτρηση με 19 εύστοχα σε σύνολο 35 προσπαθειών (ποσοστό ευστοχίας 55%), ενώ οι φιλοξενούμενοι είχαν 18/32. Ένα λιγότερο εύστοχο δηλαδή, αλλά 1% καλύτερο ποσοστό. Δηλαδή, 56%.

Γιατί ο Μπαρτζώκας επέλεξε σε δεύτερο σερί αγώνα να έχει έξω τον Κάνααν στα τελευταία κρίσιμα λεπτά
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

23:32 - 15.04.2024

Γιατί ο Μπαρτζώκας επέλεξε σε δεύτερο σερί αγώνα να έχει έξω τον Κάνααν στα τελευταία κρίσιμα λεπτά

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (77-71) στον αγώνα των δύο ομάδων για το top 6 της Basket League και έτσι οι πράσινοι κλείδωσαν οριστικά το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς των playoffs. Οι ερυθρόλευκοι είχαν κορυφαίο τους παίκτη τον Αϊζάια Κάνααν, όμως ο «εκτελεστής» τους δεν αγωνίστηκε ούτε δευτερόλεπτο στην τελευταία περίοδο...

Και επειδή σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωσημ το... καλό για τον Παναθηναϊκό και το «γούρικο» +1 τρίτωσε! Όπως στα τρίποντα και στα δίποντα, έτσι και στις ελεύθερες βολές οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν ευστόχησαν σε μία παραπάνω εκτέλεση απ' ότι οι Πειραιώτες. Είχαν 15 στις 19 (75% ποσοστό ευστοχίας) και οι αντίπαλοί τους σταμάτησαν στις 14/20 (70%). Έβαλαν μία λιγότερη και έχασαν μία παραπάνω.