Το «ηφαίστειο» του ΟΑΚΑ «έλιωσε» και την Παρτιζάν
i

© Intime

Το «ηφαίστειο» του ΟΑΚΑ «έλιωσε» και την Παρτιζάν

Ηλίας Λαλιώτης 23:22 - 19.01.2024 / Ανανεώθηκε: 01:17 - 20.01.2024

Ο Παναθηναϊκός AKTOR επιστράτευσε την σκληράδα του, την τρομερή του άμυνα, αλλά και την ενέργεια του ΟΑΚΑ για να ξεπεράσει το δύσκολο εμπόδιο της Παρτιζάν (84-71) και με κορυφαίους τους Μήτογλου και Ναν στην επίθεση, πέτυχε την 4η σερί νίκη του στην EuroLeague.

Η Παρτιζάν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έμαθε από πρώτο χέρι τον «νόμο του ΟΑΚΑ» και έφυγε από το φαληρικό γήπεδο με ήττα (84-71) για την 22η αγωνιστική της Euroleague. Ο αγώνας ανάμεσα στον Παναθηναϊκός AKTOR και την ομάδα της Σερβίας ήταν ντέρμπι για τρία δεκάλεπτα.

Το κάρφωμα του Λεσόρ για το 58-58 στο φινάλε της τρίτης περιόδου, φαίνεται ότι «ξύπνησε» τους συμπαίκτες του. Η εντυπωσιακή άμυνα του Παναθηναϊκού AKTOR στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα «έπνιξε» την Παρτιζάν μέσα σε μία εκπληκτική ατμόσφαιρα, που δημιούργησαν οι φίλοι του τριφυλλιού που κατέκλυσαν το ΟΑΚΑ.

Στο 14-8 το ρεκόρ του τριφυλλιού, που την επόμενη αγωνιστική ταξιδεύει στο Βελιγράδι για το ματς με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Στο 11-11 είναι πλέον το ρεκόρ της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Κορυφαίος για την ομάδα του Εργκίν Αταμάν ήταν η Ντίνος Μήτογλου με 16 πόντους και 7 ριμπάουντ. Φοβερός επιθετικά και ο Ναν με 21 πόντους. Για την Παρτίζαν ξεχώρισε ο Πι Τζέι Ντόζιερ με 16 πόντους, 7 ριμπάουντ και 8 ασίστ.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο Εργκίν Αταμάν ξεκίνησε τον αγώνα με τους Γκραντ, Ναν, Γκριγκόνις, Μητόγλου και Λεσόρ, με την Παρτιζάν να ξεκινά με τον Ντοζίερ να βάζει δύο σερί τρίποντα και να δίνει προβάδισμα με 7-12 στους Σέρβους, μιας και στην άλλη πλευρά οι «πράσινοι» βιάζονταν να τελειώσουν κάποιες φάσεις με αποτέλεσμα να υποπίπτουν σε λάθη. Η είσοδος του Σλούκα έφερε σωστές επιλογές στην επίθεση και ο Παναθηναϊκός AKTOR έτρεξε 8-0 σερί για το προσπέρασμα (15-12). Τα λάθη επανήλθαν (6 στο πρώτο δεκάλεπτο), με την περίοδο να κλείνει με ισχνό προβάδισμα 18-16 χάρη σε τρίποντο του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ.

Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε με τις άμυνες να πηγαίνουν... περίπατο για ένα τρίλεπτο και τις δύο ομάδες να ανταλλάσσουν καλάθια. Στο 14', με το σκορ στο 26-24, δύο κάκιστες κι εξόφθαλμες διαιτητικές αποφάσεις (δεν δόθηκε καθαρό φάουλ του Άντζουσιτς στον Σλούκα και στη συνέχεια της φάσης τα βήματα του Κοπρίβιτς έγιναν καλάθι και φάουλ, το οποίο ήταν το δεύτερο του Γκριγκόνις). Ο Αταμάν πήρε το ρίσκο -όπως συνηθίζει- να αφήσει τον Λιθουανό στο παρκέ και δικαιώθηκε. Δύο σερί καλές άμυνες (με πρωταγωνιστή τον Γκραντ) έφεραν έξι σερί πόντους του Γκριγκόνις στον αιφνιδιασμό (άμεσο και έμμεσο τρίποντο), με τον ίδιο να φτάνει τους 10 μέσα σε ένα τρίλεπτο για το +9 (42-33) των «πράσινων». Το τελευταίο δίλεπτο, όμως, ήταν καταστροφικό για τον Παναθηναϊκό, καθώς η άμυνα χαλάρωσε και τα λάθη επέστρεψαν, με την Παρτιζάν να κλείνει το ημίχρονο με σερί 0-7 (42-40).

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τις άμυνες να βγαίνουν στο προσκήνιο και το παιχνίδι να γίνεται σκληρό και καμία ομάδα να μην μπορεί να ξεφύγει στο σκορ. Η Παρτιζάν είχε καταφέρει να βγάλει εκτός παιχνιδιού τον Λεσόρ, ο Γκριγκόνις χρεώθηκε γρήγορα με τρίτο φάουλ κι έκατσε στον πάγκο, με τον Παναθηναϊκό να βρίσκει σκορ κυρίως από την ατομική ποιότητα των Ναν και Σλούκα. Ρόλο έπαιξαν και κάποιες ακόμα διαιτητικές αποφάσεις, που σήκωσαν στο πόδι το ΟΑΚΑ, όπως το ανύπαρκτο τρίτο φάουλ του θετικού Αντετοκούνμπο σε κλέψιμο που τον έβγαζε στον αιφνιδιασμό. Με τον Ντοζίερ να συνεχίζει να είναι αποτελεσματικός, τα αμυντικά ριμπάουντ να χάνονται και τα λάθη να συνεχίζονται (6 στην περίοδο) η Παρτιζάν έκλεισε παραλίγο να κλείσει το δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ, αλλά ο Λεσόρ με ένα απίθανο κάρφωμα στη λήξη του χρόνου διαμόρφωσε το 58-58.

Η φάση αυτή έδειξε να ξυπνάει τον Γάλλο σέντερ, ο οποίος μπήκε στον πνεύμα του αγώνα στο ξεκίνημα του τέταρτου δεκαλέπτου και δίνοντας βοήθειες σε Σλούκα και Ναν, έδωσε για πρώτη φορά στο δεύτερο ημίχρονο προβάδισμα 6 πόντων στον Παναθηναϊκό (66-60). Λίγο μετά ένα τρίποντο του Σλούκα και δύο βολές του Ναν πήγαν τη διαφορά και πάλι στο +9, με 6 λεπτά να απομένουν. Με το ΟΑΚΑ να κοχλάζει από 19.000 οπαδούς, οι άμυνες έβγαιναν η μία μετά την άλλη, με τον Αταμάν να χρησιμοποιεί και σχήμα με Μήτογλου στο "5" και Χουάντσο στο "4" και τον Παναθηναϊκό να μπαίνει στο τελευταίο 2λεπτο με το σκορ στο 77-68. Παρά την προσπάθεια της Παρτιζάν, το Τριφύλλι διατήρησε την ψυχραιμία του και με καλάθι και φάουλ του Γκραντ, 50 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη έκανε για πρώτη φορά τη διαφορά διψήφια και καθάρισε την τέταρτη σερί νίκη.

Sportal Euroleague Show με Παναθηναϊκός - Παρτίζαν και όλη τη δράση της Παρασκευής

MVP

Ο Ντίνος Μήτογλου πρόσθεσε μια ακόμα σπουδαία εμφάνιση στο ενεργητικό του, με καλάθια σε κρίσιμα σημεία και συνολικά 16 πόντους και 7 ριμπάουντ. Βοήθησε σημαντικά και στην άμυνα στην τελευταία περίοδο.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η άμυνα που έπαιξε ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά και η άνοδος του Λεσόρ στο τελευταίο δεκάλεπτο. Ο Γάλλος σέντερ είχε «εξαφανιστεί» από την άμυνα της Παρτιζάν μέχρι το 30' παρά... δύο δευτερόλεπτα. Στην τελευταία φαση της τρίτης περιόδου κάρφωσε εμφατικά στη λήξη του χρόνου και μπήκε στο επόμενο δεκάλεπτο με απίστευτη ενέργεια, τελειώνοντας κρισιμες φάσεις στην επίθεση.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 18-16, 42-40, 58-58, 84-71

Παναθηναϊκός AKTOR (Αταμάν): Καλαϊτζάκης , Σλούκας 10 (1/3 τρίποντα, 4 ασίστ, 4 λάθη) , Γκραντ 4 (5 ασίστ, 4 κλεψίματα, 2 λάθη), Ναν 21 (6/10 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 6/6 βολές, 4 ασίστ, 5 λάθη), Λεσόρ 14 (9 ριμπάουντ), Αντετοκούνμπο 6 , Γκριγκόνις 10 (1) , Ερνανγκόμεθ 3 (1) , Μήτογλου 16 (1/4 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 2 λάθη)

Παρτίζαν (Ομπράντοβιτς): Σμιθ 6 (3 λάθη), ΛεΝτέι 4, Κοπρίβιτσα 6, Σμάιλαγκιτς 11 (3 ριμπάουντ) ,Γιάραμαζ , Νάναλι 13 (1), Τριφούνοβιτς 2 , Άντζουσιτς 5, Ντόζιερ 16 (3/6 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 6 κλεψίματα, 2 λάθη), Πονίτκα, Καμίσνκι, Καμπόκλο 8 (3 λάθη)

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ 

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ταξιδεύει στο Βελιγράδι για τον αγώνα με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Η αναμέτρηση είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στις 21:05 ώρα Ελλάδας. 

Η Παρτίζαν φιλοξενεί τη Ζάλγκιρις για την 23η αγωνιστική. Ο αγώνας θα γίνει την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στις 21:30 ώρα Ελλάδας.

Τέλος αγώνα: Παναθηναϊκός - Παρτίζαν 84-71

  • 77-70 και απομένει 1:49 για το τέλος του ματς
  • 75-66 μπροστά ο Παναθηναϊκός με τον Μήτογλου
  • 71-64 με τον Σμάιλαγιτς
  • 69-62 με τρίποντο του Σλούκα
  • 64-60 μειώνει η Παρτίζαν με τον Νάναλι
  • 64-58 με κάρφωμα του Λεσόρ και τάιμ άουτ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς
  • 62-58 με 2/2 βολές από τον Ναν και τον Σλούκα

Τέλος τρίτης περιόδου Παναθηναϊκός - Παρτίζαν 58-58

  • 58-58 ο Λεσόρ πήρε παραμάζωμα όλη την Παρτίζαν και κάρφωσε εντυπωσιακά
Απίθανη τάπα του Ναν στον Πονίτκα © Intime

Ο Πι Ντέι Ντόζιερ έφτασε τους 14 πόντους και είναι μέχρι στιγμής ο μοναδικός παίκτης της Παρτίζαν με διψήφιο αριθμό πόντων

  • 53-54 με τρίποντο του Ντόζιερ
  • 51-51 ισοφαρίζει η Παρτίζαν με τον Σμάιλαγιτς
  • 50-49 με κάρφωμα του Αντετοκούνμπο
Έξαλλος ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς © Intime

13 φορές έχει αλλάξει το προβάδισμα μέχρι στιγμής στον αγώνα

  • 46-45 με τον Ναν
  • 44-45 μπροστά η Παρτίζαν με τρίποντο του Νάναλι
© Euroleague Basketball
  • 42-42 ο Νάναλι ισοφαρίζει για την Παρτίζαν

Τέλος δεύτερης περιόδου Παναθηναϊκός - Παρτίζαν 42-40

Τι μπορεί να σκέφτεται ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς; © Intime
  • 42-40 επτά διαδοχικούς πόντους δέχθηκε η άμυνα του Παναθηναϊκού σε ένα λεπτό
  • 40-31 με δύο εύστοχες βολές του Ναν και lay up του Γκριγκόνις
  • 34-29 με έξι διαδοχικούς πόντους του Γκριγκόνις
Ο Κέντρικ Ναν είναι μέχρι στιγμής ο πρώτος σκόρερ του αγώνα με 11 πόντους © Intime
  • 8 φορές έχει αλλάξει χέρια το προβάδισμα στα πρώτα 15 λεπτά του αγώνα
  • 22-22 ισορροπία στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου

Τέλος πρώτης περιόδου: Παναθηναϊκός - Παρτίζαν 18-16

© Intime
  • 15-12 μπροστά ο Παναθηναϊκός με τρίποντο του Ναν
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ευχαριστεί τον κόσμο © Intime
  • 7-10 μπροστά η Παρτίζαν με τρίποντο του Ντόζιερ
  • 5-4 μπροστά ο Παναθηναϊκός με τρίποντο του Μήτογλου
  • 2-0 ο Ναν πετυχαίνει το πρώτο καλάθι του αγώνα
© Intime
Ο Ζελικό Ομπράντοβιτς επιστρέφει για μία ακόμη φορά στο ΟΑΚΑ © Intime
  • Θερμή αγκαλιά του Εργκίν Αταμάν με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς πριν την έναρξη του αγώνα
  • Το κεντρικό πρόσωπο του αγώνα στο κλειστό του ΟΑΚΑ, ανάμεσα σε Παναθηναϊκό AKTOR και Παρτίζαν θα είναι ένα: ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο «Ζοτς» επιστρέφει στην Αθήνα, για να τεθεί αντιμέτωπος με την ομάδα που επί 13 συναπτά έτη έγραψε χρυσές σελίδες, δημιουργώντας μια αυτοκρατορία εντός και εκτός συνόρων.
  • Ο Παναθηναϊκός AKTOR φιλοξενεί την Παρτίζαν για την 22η αγωνιστική της Euroleague