Προκριματικά Ευρωμπάσκετ 2025: Γεμάτα γήπεδα, εκπλήξεις και ευκαιρίες σε εκκολαπτόμενα αστέρια

Προκριματικά Ευρωμπάσκετ 2025: Γεμάτα γήπεδα, εκπλήξεις και ευκαιρίες σε εκκολαπτόμενα αστέρια

Τα Προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2025 ανήκουν, για την ώρα, στο παρελθόν, με το παράθυρο του Φλεβάρη να μας αφήνει με μια γλυκιά επίγευση.

Τα Προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2025 έφεραν κάτι το διαφορετικό στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Με την Euroleague να κάνει διακοπή και τις ομάδες να έχουν τα περισσότερα αστέρια που θα είχαν υπό άλλες συνθήκες μόνο το καλοκαίρι, οι φίλαθλοι αγκάλιασαν το προϊόν και το αποτέλεσμα έφερε χαμόγελα.

Ας δούμε όμως 4 παράγοντες που δείχνουν το… κάτι διαφορετικό που μας έφεραν τα παράθυρα του Φλεβάρη…

Η τρομερή προσέλευση του κοινού

Τα Παράθυρα είναι ο κόσμος. Είναι η ανάγκη που έχουν οι Εθνικές ομάδες, σε μία περίοδο όπου τα σόσιαλ μίντια και οι εικόνες από όλες τις άκρες του κόσμου καθημερινά, διαμορφώνουν προτεραιότητες, να συνδεθούν ξανά με τον κόσμο. Για να μη χαθεί αυτή η σχέση. Η εικόνα του ΣΕΦ στον αγώνα με την Τσεχία, η προσέλευση στο ματς της Τουρκίας με την Ισλανδία, ακόμα και εκείνη στο Ισπανία – Λετονία, δείχνουν πως ο κόσμος «αγκάλιασε» τις Εθνικές, πόσω μάλλον δε, όταν σε αυτές αγωνίζονται και οι παίκτες της Ευρωλίγκας.

Εκπλήξεις με το καλημέρα

Τα αποτελέσματα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλούν έκπληξη, αλλά αποδεικνύεται ότι οι ομάδες που θεωρούνται ισχυρές, μπορούν να ηττηθούν από μικρότερα μεγέθη, ακόμα κι αν σε αυτές αγωνίζονται πάρα πολλοί παίκτες της Ευρωλίγκας... Κι αυτό, εν μέρει, ή εν πολλοίς είναι έργο των Παραθύρων και της δουλειάς που έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Η Ισπανία, η Λιθουανία, η Γερμανία και αρκετές ακόμη παραδοσιακές δυνάμεις, είδαν μικρότερες χώρες να κάνουν την έκπληξη απέναντί τους.

Τελικά ίσως να μην αρκεί για οποιαδήποτε Εθνική ομάδα να έχει τους παίκτες της Ευρωλίγκας για να νικήσει. Ισως, πιθανώς, να απαιτούνται και κάποια άλλα πράγματα, που η διαδικασία των Παραθύρων προσφέρει την ευκαιρία να αναδειχθούν (ανάπτυξη ομαδικής ταυτότητας, δημιουργία ατμόσφαιρας, δομηση συνόλου, εμπέδωση φιλοσοφίας)

Το επίπεδο πολλών Εθνικών ομάδων έχει ανεβεί μέσα από τα παράθυρα

Τόμας Σατοράνσκι

Ομάδες όπως η Τσεχία, η Λετονία, η Εσθονία και αρκετές άλλες (ακόμα και η Ελλάδα), βρήκαν στα προηγούμενα Παράθυρα την ευκαιρία να χτίσουν οντότητες και σύνολα ως ομάδες, με αποτέλεσμα να έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Αυτό είναι αυταπόδεικτο.

Το επίπεδο των Εθνικών Ομάδων στην Ευρώπη ειδικά έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ. Κι αυτό ειναι έργο Παραθύρων. Τα παραδείγματα είναι γύρω μας: Λετονία, Ισλανδία, Βέλγιο, Φινλανδία, Δανία, Εσθονία... Ομάδες που πριν από το 2017 βρίσκονται σε μία εντελώς διαφορετική διάσταση, είτε επειδή όντως ήταν σε διαφορετική διάσταση, είτε επειδή αυτή ήταν η πεποίθησή μας. Πλέον, όμως είναι εδώ!

Παιχνίδια με αστέρια, αλλά και παιχνίδια με ευκαιρίες για εκκολαπτόμενα αστέρια

Στα παράθυρα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα παιχνίδια της Ελλάδας, είδαμε ομάδες με αστέρια, αλλά και ομάδες να δίνουν ευκαιρίες σε εκκολαπτόμενα αστέρια να λάμψουν. Στο ματς στο ΣΕΦ ο Ουόκαπ, ο Μήτογλου και ο Παπανικολάου βγήκαν μπροστά κι έκαναν την διαφορά για τη Γαλανόλευκη. Στο ματς με τους Οράνιε όμως ήταν η ώρα του Βασίλη Τολιόπουλου και του Δημήτρη Μωραΐτη να κουβαλήσουν το φορτίο και το έκαναν με μεγάλη επιτυχία.

Κι όμως: Η εμφάνιση καριέρας του Τολιόπουλου δεν είναι τη φετινή σεζόν - Όταν ο Σπανούλης του έβγαλε το καπέλο και το «Βασιλάκης» (vid)
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

17:07 - 27.02.2024

Κι όμως: Η εμφάνιση καριέρας του Τολιόπουλου δεν είναι τη φετινή σεζόν - Όταν ο Σπανούλης του έβγαλε το καπέλο και το «Βασιλάκης» (vid)

Ο Βασίλης Τολιόπουλος έχει «τρελάνει» όλη την μπασκετική Ελλάδα με τις εμφανίσεις του φέτος, όμως ο διεθνής γκαρντ του Άρη, παρότι κάνει σεζόν καριέρας, δεν έχει καταφέρει να σπάσει το ατομικό του ρεκόρ, το οποίο το έκανε την περασμένη σεζόν, απέναντι μάλιστα στον αγαπημένο του Βασίλη Σπανούλη!