Οι βαριές ποινές και τα πρόστιμα που προβλέπονται βάσει κανονισμών της EuroLeague για το απίθανο ξύλο στη Μαδρίτη (vids)

Ρεάλ - Παρτιζάν

i

PrtScr

Οι βαριές ποινές και τα πρόστιμα που προβλέπονται βάσει κανονισμών της EuroLeague για το απίθανο ξύλο στη Μαδρίτη (vids)

Κώστας Τόπας 09:44 - 28.04.2023

Οι κανονισμοί της EuroLeague για περιπτώσεις σοβαρών είναι πολύ αυστηροί και προβλέπουν ακόμη και καρατόμηση των πρωταγωνιστών. Τι προβλέπεται για τα όσα συνέβησαν στη Μαδρίτη.

Το ξύλο που έπεσε στον αγωνιστικό χώρο και ως συνέπεια αυτού αποβλήθηκαν 22 παίκτες και τη νίκη της Παρτίζαν στη Μαδρίτη επισκίασε το τρομερό παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων. Μία νίκη σε ένα ματς που δεν ολοκληρώθηκε, αλλά αυτή κατακτήθηκε και μάλιστα έγινε το 2-0 για τους Σέρβους στη σειρά με τη Ρεάλ, αφού είχαν επικρατήσει και στο πρώτο ματς.

Οι διαιτητές παρακολούθησαν και επανέλαβαν τα πλάνα του αγώνα για λίγα λεπτά και στη συνέχεια αποφάσισαν να διακόψουν το παιχνίδι 1 λεπτό και 40 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του χρόνου. Ο λόγος είναι ότι δεν θα υπήρχε κανείς να συνεχίσει το ματς. Κάποια στιγμή βρέθηκαν στο γήπεδο όλοι οι παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης και της Παρτιζάν και σύμφωνα με τους κανόνες πρέπει να τιμωρηθούν όλοι όσοι μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο και δεν είναι στην πρώτη πεντάδα. Από την άλλη πλευρά, όλοι όσοι συμμετείχαν στον αγώνα πρέπει επίσης να τιμωρηθούν.

Η κατάσταση με τον αγώνα στη Μαδρίτη δεν έχει λυθεί ακόμα, αυτό είναι τουλάχιστον εμφανές τώρα. Νέο χάος ήταν στον ορίζοντα λόγω της προσφυγής της Ρεάλ, αλλά αυτή η ιστορία απορρίφθηκε, αφού μετά τα μεσάνυχτα η Euroleague ανακοίνωσε επίσημα ότι η Παρτιζάν κέρδισε τον αγώνα στη Μαδρίτη και πλέον προηγείται 2-0 πλέον στη σειρά.

Το βέβαιο είναι ότι οι τρεις ρέφερι, Σρέντεν Ράντοβιτς, Όλεγκς Λάτισεφς και Φερνάντο Ρότσα, είχαν πολλή δουλειά κατά την διάρκεια των επεισοδίων και όλα πλέον εξαρτώνται από το τι έγραψαν στο φύλλο αγώνα, τοποίο θα διαβιβαστεί άμεσα και στον Αθλητικό Δικαστή της EuroLeague.

Πάντως, σύμφωνα με το άρθρο 28 των κανονισμών του πειθαρχικού δικαίου στο οποίο ως σοβαρά επεισόδια περιγράφονται οι εξής ενέργειες:

  • Σωματική επίθεση εναντίον μέλους της τριάδας των διαιτητών, ή φίλαθλο, η οποιοδήποτε άτομο γενικά
  • Ενέργειες που προκαλούν την οριστική διακοπή ενός αγώνα
  • Πράξεις που προσβάλλουν την προσωπικότητα είτε φραστικά, είτε σωματικά, τις παραπάνω κατηγορίες των ατόμων
  • Όλες οι πράξεις ή συμπεριφορά που έχουν σαν άμεσο ή έμμεσο αποτέλεσμα τη χρήση βίας.

Ο σοβαρός τραυματισμός του Έξουμ είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει το πειθαρχικό όργανο της διοργάνωσης σε λήψη πολύ σοβαρών αποφάσεων για το μέλλον του Γιαμπουσέλε, ενώ είναι σίγουρο ότι οι ποινές για τέτοιου είδους επεισόδια ξεκινούν από πρόστιμα και κλιμακώνονται ανάλογα με την απόφαση που θα κληθεί να πάρει ο δικαστής.

Οι ποινές που προβλέπονται:

  1. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 30.000 μέχρι 280.000 ευρώ.
  2. Οι τιμωρίες ξεκινούν από αποκλεισμό τριών αγωνιστικών και άνω και φτάνουν έως και τα τέσσερα χρόνια.
  3. Προβλέπεται η απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα από ένα μέχρι τέσσερα έτη
  4. Οριστικός αποκλεισμός από την διοργάνωση

Ανάλογα με το τι θα γραφεί στο φύλλο αγώνα, ο δικαστής μπορεί να επιβάλλει ποινές και στις δυο ομάδες, αν και όπως φαίνεται στο βίντεο τα επεισόδια αφορούν συμπλοκή ανάμεσα στους παίκτες.

Τα επεισόδια στο Ολυμπιακός - Γαλατασαράι το 2013

Το 2013 Μπέγκιτς, Πρίντεζης και Ποπς Μενσά Μπονσού έπαιξαν γροθιές στον αγώνα μεταξύ του Ολυμπιακού και της Γαλατασαράι. Με τη διαφορά ότι τότε ο αγώνας ολοκληρώθηκε κανονικά και η συμπλοκή έγινε μεταξύ των τριών παικτών. Ο Πρίντεζης είχε τιμωρηθεί με 4 αγωνιστικές και 30.000 ευρώ πρόστιμο.  Την μεγαλύτερη ποινή απ' όλους. Από την άλλη, ο Μενσά Μπονσού δέχθηκε τιμωρία 3 αγωνιστικών και ο Μπέγκιτς μία. Για τη ρίψη αντικειμένων από την εξέδρα, ο Ολυμπιακός είχε τιμωρηθεί με μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών.

Στην περίπτωση της Μαδρίτης, διαδραματίστηκε γενική σύρραξη, διακοπή του ματς και τραυματισμό παίκτη. Σαφέστατα τα επεισόδια θεωρούνται πολύ σοβαρά και όπως είναι λογικό, αναμένονται βαριές τιμωρίες. Εντός της ημέρας (28/04) θα γνωστοποιηθεί και η τύχη της σειράς αλλά και η τύχη της διαδικασίας από εδώ και στο εξής, μιας και ο τρίτος αγώνας είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί την Τρίτη 2 Μαΐου στην Σταρκ Αρένα του Βελιγραδίου.