Ευχάριστα νέα: Ο ύψους 2,11μ. πρώην άσος του NBA που έψαχνε καρδιά για μεταμόσχευση πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά την πετυχημένη επέμβαση!

Ευχάριστα νέα: Ο ύψους 2,11μ. πρώην άσος του NBA που έψαχνε καρδιά για μεταμόσχευση πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά την πετυχημένη επέμβαση!

Νίκος Καλαμπάκας 17:37 - 01.03.2024 / Ανανεώθηκε: 17:41 - 01.03.2024

Ο Σκοτ Πόλαρντ υποβλήθηκε με επιτυχία σε μεταμόσχευση καρδιάς και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, έπειτα από σχεδόν ένα μήνα νοσηλείας.

Η εύρεση δότη καρδιάς όταν κάποιος έχει ύψος 2,11 μέτρα είναι εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση. Χρειάζεται ένα όργανο κατάλληλο για αυτό το μέγεθος προκειμένου η επέμβαση να είναι πετυχημένη. Ο 49χρονος πρώην παίκτης του NBA, Σκοτ Πόλαρντ, τελικά τα κατάφερε.

Πρόσφατα έφυγε από το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Vanderbilt στο Νάσβιλ του Τενεσί, 13 ημέρες αφότου υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση . Πριν φύγει από το νοσοκομείο, χτύπησε ένα κουδούνι στον διάδρομο, σημάδι ότι ένας ασθενής έπαιρνε εξιτήριο. Αποσύρθηκε το 2008 αφού ήταν πρωταθλητής με τους Σέλτικς και πριν από λίγες μέρες κατάφερε να κερδίσει και το παιχνίδι της ζωής του .

Ο Πόλαρντ βρισκόταν στη ΜΕΘ από τις 7 Φεβρουαρίου. Υπέφερε από μια διαταραχή που έκανε την καρδιά του να χτυπά 10.000 φορές περισσότερο την ημέρα από το φυσιολογικό. Για να διορθώσει αυτή την πάθηση που πίστευε ότι προκλήθηκε πριν από χρόνια από έναν ιό, είχε δοκιμάσει φάρμακα και άλλες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης βηματοδότη . Δεδομένου ότι τίποτα από αυτά δεν λειτούργησε, η μεταμόσχευση ήταν η μόνη λύση.

Αλλά η εύρεση ενός δότη ήταν μια πολύ περίπλοκη υπόθεση. Έπρεπε να έχει μια καρδιά ικανή να αντλεί μεγάλη ποσότητα αίματος για να δέσει με την ανατομία του σώματος του πρώην παίκτη του ΝΒΑ . Εννέα ημέρες μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, οι γιατροί βρήκαν ένα κατάλληλο όργανο. «Δεν θα ταίριαζε σε κανέναν άλλον, σε ένα άτομο κανονικού μεγέθους . Για μένα, ήταν μεγάλη τύχη που πέθανε ένας μεγαλόσωμος άνδρας με υγιή καρδιά, αν και καταλαβαίνω την τραγωδία που έπρεπε να ζήσει η οικογένεια όταν έχασε τον αγαπημένο της», σχολίασε.

Μετά τη μεταμόσχευση, ο Πόλαρντ επισήμανε. «Δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο άρρωστος ήμουν . Όταν ξύπνησα από μια τέτοια επέμβαση και ένιωσα καλύτερα είπα στον εαυτό μου: "Ουάου. Ήμουν άρρωστος"».

Ο ίδιος είχε 11 χρόνια εμπειρίας στο ΝΒΑ, 506 παιχνίδια, με τους Πίστονς, τους Κινγκς, τους Πέισερς, τους Καβαλίερς και τους Σέλτικς . Στην καριέρα του, είχε μέσο όρο 4,4 πόντους και 4,6 ριμπάουντ σε 16,5 λεπτά.