Team USA: Το μαύρο κουτί της αποτυχίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Άντονι Έντουαρντς

Team USA: Το μαύρο κουτί της αποτυχίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Χρήστος Τσάλτας 08:25 - 09.09.2023

Από την προσέγγιση των αγώνων, μέχρι τον τρόπο που αντιμετώπισαν το τουρνουά. Και από το ροτέισιον, ως τους παίκτες που απογοήτευσαν. Το Sportal ανοίγει το μαύρο κουτί της αποτυχίας της Team USA, που για δεύτερο διαδοχικό Παγκόσμιο Κύπελλο έμεινε μακριά από το χρυσό μετάλλιο.

Αποστολή στη Μανίλα

Κάθε φορά που αγωνίζεται σε ένα τουρνουά η Team USA είναι από μόνο του είδηση κια από μόνο του αποτελέι σημείο για να ασχοληθούν άπαντες. Η λάμψη του ΝΒΑ είναι πάρα πολύ δυνατή άλλωστε και πολλές φορές καλύπτει τα πάντα. Αλλά και τα προφανή. Όπως ότι αυτό το καλοκαίρι η Team USA κάθε άλλο παρά άτρωτη και ανίκητη ήταν.

Αυτό αποδείχθηκε εις διπλούν στο τουρνουά. Τι κι αν στα φιλικά παιχνίδι με το παιχνίδι οι Αμερικανοί έδειχναν να βρίσκουν ρυθμό; Την ώρα της κρίσης έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Κι αν η ήττα από τη Λιθουανία πέρασε ανώδυνα, η ήττα από την Γερμανία «πόνεσε» πάρα ππλύ. Διότι οι Αμερικανοί για ένα ακόμα τουρνουά έμειναν μακριά από την κορυφή, μακριά από το χρυσό μετάλλιο.

Μόνο και μόνο αυτή η εξέλιξη συνιστά καθεστώς αποτυχίας για τον Στιβ Κερ και τους παίκτες του. Για να φτάσουν εκεί όμως χρειάστηκε να συμβούν αρκετά πράγματα, με ρτην παρουσία της ομάδας στη Μανίλα να δίνει πολλές αφορμές και λαβές για σχολιασμό.

Ας δούμε όμως τα πράγματα λίγο πιο εσωτερικά...

Οι Αμερικανοί υποτίμησαν τη διοργάνωση

Δεν ανακαλύπτει κάποιος τον... τρχοό αν πει ότι η Team USA υποτίμησε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Όσο κι αν προσπαθουσαν με τα λόγια τους οι Στιβ Κερ και Γκραντ Χιλ να δείξουν τη σοβαρότητα του εγχειρήματος, οι κλήσεις μαρτυρούν από μόνες τους πόσο σοβαρό ηταν το τουρνουά γι αυτούς.

Από το κάλκεσμα της 12άδας απουσίαζαν οι σταρ πρώτης γραμμής. Ο Άντονι Έντουαρντς έχει star attitude αλλά ακόμα είναι... άγουρος και αποδείχθηκε την κρίσιμη ώρα κόντρα στην Γερμανία, όταν πήρε μπάλες και δεν τις αξιοποίησε.

Ο υπόλοιποι είχαν ρόλο συμπληρωματικό, με πρώτο τον Μπράντον Ίνγκραμ, που δεν άργησε να βγάλει πτον προβληματισμό του στην επιφάνεια. Ο ΒΙ δεν μάσησε τα λόγια του, μίλησε ανοιχτά, όμως σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά δεν κατάφερε να γίνει παράγοντας της ομάδας του.

Την ίδια ώρα οι Αμερικανοί υποτιμούσαν το τουρνουά και με την επιλογή γηπέδου για προπόνηση. Αντί να κάνουν προπονήσεις στη Ninoy Aquino Arena, εκείνοι έκαναν προπονήσεςι στο Kerry Sports Center, γήπεδο που βρίσκεται εντός του ξενοδοχείου. Το οποίο ξενοδοχείο μάλιστα βρίσκεται σε προάστιο της Μανίλα, την ώρα που όλες οι ομάδες της διοργάνωσης έμεναν σε ξενοδοχεία που ήταν υπό τη συνεργασία της FIBA.

Οι Αμερικανοί έμειναν σε δικό τους μέρος, το οποίο είχαν εντοπίσει αρκετές μέρες πριν το τουρνουά, θέλοντας να κάνουν τη διαφορά. Και την έκαναν, αλλά όχι με την καλή έννοια.

Το ροτέισιον του Κερ

Ο Κερ είχε στη διάθεσή του ένα ρόστερ που ομολογουμένως έχει ταλέντο, αλλά στερείται από προσωπικότητα. Μετά το φιλικό με την Γερμανία ο προπονητής των Ουόριορς΄εδωσε τα... κλειδιά του ηγέτη στον Άντονι Έντουαρντς. Μαι αποφάσισε να «ζήσει και να πεθάνει» μαζί του. Ποιος επηρεάστηκε απ' ολο αυτό; Ο Τζέιλεν Μπράνσον.

Ο άσος των Νικς που ομολογουμένως είναι clutch και έχει την ικανότητα να δίνει λύσεις στο τέλος, απέναντι στην Γερμανία έμεινε στον πάγκο, παρακολουθώντας τον... θάνατο να έρχεται.

Την ίδια στιγμή και στους ψηλούς ο Κερ έκανε πολλές αλαγές. Κέσλερ και Πόρτις ενώ έρχονταν από εξαιρετικές σεζόν, έφτασαν να είναι ο 11ος και ο 12ος παίκτης του ρόστερ, με τον Πάολο Μπανκέρο να παίζει αρκετά ως 5άρι κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Και ναι μεν ο άσος των Ορλάντο Μάτζικ έχει πολύ δυνατό και αθλητικό κορμί, αλλά δεν είναι 5.

Πολύ μικρό χρόνο συμμετοχής είχε και ο Κάμερον Τζόνσον, ενώ σταδιακά περιορίστηκε και ο ρόλος του Ίνγκραμ, με το τρικ να έρχεται από τον πάγκο για να βοηθάει την ομάδα του, να μην αποδίδει εν τέλει.

Εκεί που υπέφεραν πολύ οι Αμερικανοί ήταν στο σκάουτινγκ. Το οποίο ήταν επιεικώς απροετοίμαστο. Πέραν του γεγονότος ότι σε όλα τα παιχνίδια οι Αμερικανοί ξεκινούσαν νωθρά και κυνηγούσαν στο σκορ, με εξαίρεση το παιχνίδι με την Ιταλία για τα προημιτελικά, το τμήμα σκάουινγκ είχε μελετήσει συγκεκριμένους παίκτες των αντιπάλων, αφήνοντας αρκετούς άλλους να δρουν ανενόχλητοι.

Κόντρα στην Λιθουανία ενώ η δουλειά έγινε πάνω στον Βαλαντσιούνας, Κουζμίνσκας και Καρινιάουσκας έκαναν τη διαφορά στην επίθεση για την ομάδα τους. Απέναντι στην Γερμανία έπαθαν... κάζο από τον Αντρέας Ομπστ, τον οποίο φυσικά και δεν είχαν μελετήσει ποτέ. Και το πλήρωσαν.

Τζάρεν Τζάκσον τζούνιορ, το νο.1 πρόβλημα

Η αμυντική εικόνα των Αμερικανών ηταν προβληματική σε όλο το τουρνουά. Και αυτό ξεκινάει από τον παίκτη που επωμίστηκε τον ρόλο του ηγέτη στην άμυνα. Ο Τζάρεν Τζάκσον τζούνιορ ταξίδεψε στη Μανίλα ως ο κορυφαίος αμυντικός της σεζόν στο ΝΒΑ, όμως στο Παγκόσμιο Κύπελλο μόνο ως τέτοιος δεν έπαιξε.

Τηρουμένων των αναλογιών, ήταν ο χειρότερος σε απόδοση παίκτης της ομάδας του. Διότι όταν ένας παίκτης των 13 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, μαζεύει 2,8 στο Παγκόσμιο Κύπελλο, τότε αυτό καταδεικνύει πρόβλημα.

Ο JJJ είχε εξ αρχής πολύ σημαντικό ρόλο στον οποίο δεν ανταποκρίθηκε ποτέ. Ο Ντάνιελ Τάις τον νίκησε κατά κράτος στον ημιτελικό, με τον σέντερ των Γκρίζλις να μην μπορεί να τον σταματήσει. Και αυτό ήταν το πιο μεγάλο πρόβλημα για την αμυντική ισορροπία της ομάδας του. Η οποία απλώς δεν υπήρχε.

Για τους Αμερικανούς πάντως θα είναι ακόμα μεγαλύτερη ταπείνωση αν ηττηθούν από τον Καναδά στον μιρκό τελικό του τουρνουά. Θα είναι πραγματική κυλίδα που θα τους ακολουθεί για χρόνια. Τι σημαίνει αυτό; Πως την Κυριακή πρέπει να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις απέναντι στην γειτονική χώρα, αν θέλουν να περιορίσουν κάπως τη χασούρα.

Η αποτυχία έγραψε πάντως και δεν ξεγράφει...

Το Μουντομπάσκετ στο sportal.gr

Η δράση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται σε Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία κορυφώνεται και το Sportal.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει με εγκυρότητα και ταχύτητα. Η πορεία και τα νέα της Εθνικής μας, αλλά και όλων των ομάδων, το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων είναι εδώ, για να μην χάσετε ούτε τις λεπτομέρειες του Mundobasket 2023.

Tags: