Το προφίλ και οι εικόνες που δημιούργησε ο Ολυμπιακός κόντρα στη Ζαλγκίρις (vids)

Το προφίλ και οι εικόνες που δημιούργησε ο Ολυμπιακός κόντρα στη Ζαλγκίρις (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 14:25 - 23.09.2023 / Ανανεώθηκε: 09:52 - 24.09.2023

Στο τουρνουά «Νεόφυτος Χανδριώτης» της Κύπρου το επίπεδο ανταγωνισμού έρχεται από το... μέλλον της Euroleague και ο Ολυμπιακός, στη νίκη επί της Ζαλγκίρις, έδειξε την μαχητικότητα του και τις γνωστές αρχές του, με νέους ρόλους και τους Άλεκ Πίτερς και Νίκολα Μιλουτίνοφ στο επίκεντρο του αγωνιστικού ρυθμού.

Μέχρι να προστεθεί κάποια νέα δύναμη που θα ασκήσει επιρροή στο παρκέ για τον Ολυμπιακό -εάν και εφόσον συμβεί αυτό με τον Κέντικ Ναν, τον Ίγκνας Μπραζντέικις της Ζαλγκίρις ή όποια άλλη περίπτωση επιλέξουν οι «ερυθρόλευκοι»- η ομάδα του Πειραιά, που πέρσι κατέκτησε το double στην εγχώρια... αγορά και έφθασε μέχρι τον (χαμένο) τελικό της Euroleague, διαμορφώνει τη νέα της εικόνα. Και αυτή η εικόνα ορίζεται από τις αρχές και τις δομές που έχει εγκαταστήσει στο σύνολο ο κόουτς Γιώργος Μπαρτζώκας, σχεδόν από την πρώτη μέρα της δεύτερης θητείας του στον Πειραιά. 

Στο ρόστερ βέβαια δεν υπάρχουν φέτος οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές της περσινής πορείας (δηλαδή, ο Σάσα Βεζένκοφ και ο Κώστας Σλούκας) γεγονός που αλλάζει τις ισορροπίες στο αγωνιστικό προφίλ, αλλά δεν αλλάζει την ουσία αυτού. Επίσης, δεν τροποποιεί προς τα... κάτω τις απαιτήσεις του προπονητή και τον τρόπο που έχει επιλέξει να παρουσιάζεται η ομάδα στο γήπεδο. 

Στο πρώτο παιχνίδι του τουρνουά «Νεόφυτος Χανδριώτης» που διεξάγεται στην Κύπρο και συνεχίζεται σήμερα Σάββατο (22/9) με την αναμέτρηση κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την Ζαλγκίρις Κάουνας. Μία παραδοσιακή ομάδα στο επίπεδο της Euroleague, την οποία θα αντιμετωπίσει τη σεζόν που ξεκινά σύντομα άλλες δύο φορές (τουλάχιστον). Προς το παρόν, δοκιμάστηκε απέναντι σε ένα σύνολο που δεν έχει μεγάλες διαφορές από την περσινή ομάδα, αν και ο Ολυμπιακός προσπαθεί να της δημιουργήσει ένα... κενό και να της πάρει τον Ίγκνας Μπραζντέικις. Αυτό όμως, αφορά μία μεταγραφική ιστορία των ημερών και δεν έχει να κάνει με τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την πρόσφατη φιλική αναμέτρηση των δύο ομάδων. 

Ο Ολυμπιακός λοιπόν, στο παιχνίδι της Κύπρου με τους Λιθουανούς δεν είχε στη διάθεση του τον Μουσταφά Φαλ και τον Σακίλ ΜακΚίσικ, δύο σημαντικές απουσίες. Πρόκειται άλλωστε για παίκτες που με την παρουσία τους στο παρκέ επηρεάζουν πολλαπλώς το παιχνίδι της ομάδας και στην άμυνα και στην επίθεση, οπότε η μη συμμετοχή τους επηρέασε μοιραία και τα συμπεράσματα. 

Στην πρώτη πεντάδα εμφανίστηκε ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο άμεσος συνεργάτης του Γάλλου στη θέση του σέντερ και ίσως η σημαντικότερη προσθήκη σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Μάλιστα, ο Σέρβος, ο οποίος έκανε πολύ σημαντικές εμφανίσεις στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο και έβαλε στο στήθος του το ασημένιο μετάλλιο, αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην δεύτερη θητεία του με τον Ολυμπιακό και κατέγραψε ένα double double. Αυτός και ο Άλεκ Πίτερς ήταν οι κορυφαίοι της αναμέτρησης και οι βασικοί λόγοι που κατακτήθηκε η φιλική νίκη (75-72). 

Ο Πίτερς στη δεύτερη χρονιά του στο μεγάλο Λιμάνι, αναμένεται να πάρει πολύ περισσότερες πρωτοβουλίες σε σχέση με την πρώτη του σεζόν. Πλέον, δεν υπάρχει η κυριαρχική παρουσία του Βεζένκοφ και ο Αμερικανός θα παίρνει τη μπάλα στα χέρια του με μεγάλη συχνότητα και με σκοπό να εκτελέσει -όχι να πασάρει δεξιά κι αριστερά. 

Το συνεπές και αποτελεσματικό του μακρινό σουτ πρόκειται να αποτελεί βασική επιλογή στις επιθετικές πρωτοβουλίες. Είχε 3/7 τρίποντα, ενώ βοήθησε πολύ στα ριμπάουντ και βρήκε εύκολους πόντους με αρκετούς τρόπους και όχι με μονοδιάστατα σουτ. Κέρδισε φάουλ, πήγε στις βολές, ενώ τελείωσε και φάσεις κοντά στο καλάθι. Μαζί με τον Τόμας Ουόκαπ έμεινε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον παίκτη στο παρκέ, ενώ οι δύο τους μαζί με τους Παπανικολάου, Μιλουτίνοφ, Ουίλιαμς-Γκος και Λαρεντζάκη ήταν οι μόνοι που έπαιξαν πάνω από 20 λεπτά. 

🏀 Τόμας Ουόκαπ (28'29'') / 3 πόντοι με 1/4 σουτ, 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 5 λάθη
🏀 Αϊζέια Κάνααν (19'09'') / 4 πόντοι με 1/6 σουτ, 2 ασίστ και 1 λάθος
🏀 Κώστας Παπανικολάου (22'33'') / 9 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα
🏀 Άλεκ Πίτερς (29'33'') / 19 πόντοι με 3/7 τρίποντα (6/12 σουτ), 8 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο
🏀 Νίκολα Μιλουτίνοφ (24'21'') / 11 πόντοι με 5/9 σουτ 12 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα, 2 μπλοκ

Από τον πάγκο ήρθε ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος, κυρίως για να αντικαταστήσει τον Αϊζέια Κάνααν, ενώ ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης στη μέρα των γενεθλίων του ήταν αποτελεσματικός στην επίθεση και έπαιξε τη... δικιά του άμυνα. Έβαλε τρία τρίποντα και έκανε ισάριθμα κλεψίματα. 

Ένας ακόμα νέος... Ολυμπιακός, ο Λουκ Σίκμα, ήρθε επίσης από τον πάγκο -πίσω από τον Πίτερς, αλλά κυρίως τον Μιλουτίνοφ- και ήταν οικονομικός και παραγωγικός. Όπως συνηθίζει σε ολόκληρη την καριέρα του άλλωστε. Χρειάστηκε μόλις τέσσερα σουτ για να βάλει 8 πόντους, ενώ έδωσε επιλογές στην ανάπτυξη της ομάδας που δεν προέκυπταν όταν αυτός καθόταν στον πάγκο. Γενικά, ο έμπειρος Αμερικανός -όπως υπολογιζόταν βάσει του βιογραφικού του- είναι ένας πολυμορφικός φόργουορντ με ψυχραιμία και έμπνευση στο παιχνίδι του. Και πλέον ίσως με μεγαλύτερη δράση ως σέντερ.

🏀 Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος (24'18'') / 5 πόντοι με 1/4 σουτ, 1 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 λάθη, 2 κλεψίματα
🏀 Μιχάλης Λούντζης (7'24'') / 4 πόντοι με 2/2 σουτ, 1 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 λάθος
🏀 Γιαννούλης Λαρεντζάκης (24'45'') / 12 πόντοι με 3/6 τρίποντα, 3 ασίστ, 2 λάθη, 3 κλεψίματα
🏀 Λουκ Σίκμα (17'33'') / 8 πόντοι με 4/4 σουτ, 1 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο
🏀 Γιώργος Τανούλης (1'55'') / 1 λάθος και 2 φάουλ