Τέλος εποχής: Ο Τζον Καλιπάρι αποχωρεί από το Κεντάκι μετά από 15 χρόνια!
i

@(Silas Walker/Lexington Herald-Leader/Tribune News Service via Getty Images

Τέλος εποχής: Ο Τζον Καλιπάρι αποχωρεί από το Κεντάκι μετά από 15 χρόνια!

Χρήστος Τσάλτας 11:58 - 08.04.2024 / Ανανεώθηκε: 09:15 - 20.05.2024

Κάθε ιστορία έχει και ένα τέλος. Ο Τζον Καλιπάρι έπειτα από 15 χρόνια παρουσίας στον πάγκο των Kentucky Wildcats αποχωρεί και αναλαμβάνει άμεσα τα ηνία του Αρκάνσας.

Μια σχέση που έμοιαζε από τις πλέον ισχυρές όχι μόνο στο NCAA, αλλά και σε ολόκληρο το μπάσκετ στις ΗΠΑ, φτάνει σε άδοξο φινάλε. Ο Τζον Καλιπάρι από το 2009 ήταν ο άνθρωπος που αναγέννησε το Κεντάκι, οδηγώντας τους Wildcats ξανά στην κορυφή. Η επιτυχία του 2012, όταν οι «αγριόγατες» έφτασαν στην κατάκτηση του τίτλου, ήταν το επιστέγασμα μιας εξαιρετικά δυνατής σχέσης.

Τα χρόνια πέρασαν, το Κεντάκι είχε δύο ακόμα παρουσίες σε Final 4 του NCAA, όμως και πολλά σκαμπανεβάσματα. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως την τελευταία τριετία και παρά τις πολύ υψηλές φιλοδοξίες που υπήρχαν, βάσει του recruiting που είχε γίνει, το Κεντάκι μέτρησε μόλις 1 νίκη σε 3 παρουσίες σε NCAA Tournament.

Tο Κονέκτικατ του Αποστόλη Ρούμογλου στο Final 4 του Κολεγιακού πρωταθλήματος (vids)
ΜΠΑΣΚΕΤ

10:53 - 31.03.2024

Tο Κονέκτικατ του Αποστόλη Ρούμογλου στο Final 4 του Κολεγιακού πρωταθλήματος (vids)

Με την επιβλητική του νίκη επί του Ιλινόις (77-52) και με τον δευτεροετή φοιτητή και αθλητή Αποστόλη Ρούμογλου στη σύνθεσή του, το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ προκρίθηκε στο Final Four του NCAA.

Ο οδυνηρός αποκλεισμός από το Όκλαντ, στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης, με 76-80, όπως όλα δείχνουν ήταν το τελευταίο παιχνίδι του Coach Cal στον πάγκο της ομάδας από το Λέξινγκτον. Κι αυτό γιατί οι τίτλοι τέλους στη σχέση των δύο πλευρών αναμένεται να πέσουν οι τίτλοι τέλους στη σχέση των δύο πλευρών. Μια σχέση πάρα πολύ έντονη, με πολλές όμορφες στιγμές, αλλά και πάρα πολλές άσχημες και οδυνηρές. Όπως ο αγώνας κόντρα στο Όκλαντ.

Ο Καλιπάρι «πληρώνει» την κάκιστη προετοιμασία της ομάδας του για το NCAA Tournament. Μερικές ημέρες νωρίτερα είχε δηλώσει πως «αυτή η ομάδα χτίστηκε για να είναι έτοιμη τον Μάρτιο». Κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε σε καμία περίπτωση, με το Κεντάκι να μένει εκτός διεκδίκησης από τον πρώτο κιόλας γύρο.

Συν τοις άλλοις, μετά την ήττα από το Όκλαντ και τις συζητήσεις που έγιναν στα ενδότερα του Κολεγίου είχε χαθεί για τα καλά η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Coach Cal, κάτι που είχε καταλάβει και ο ίδιος, δρομολογώντας τις εξελίξεις.

Καλιπάρι και Κεντάκι αναμένεται να πορευτούν σε χωριστούς δρόμους, με τον έμπειρο προπονητή να μην μένει για καιρό στο ταμείο ανεργίας. Αυτό γιατί έχει συμφωνήσει με το Αρκάνσας, για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία των Razorbacks. Το deal έχει κλειδώσει, με τον 65χρονο κόουτς, που είναι και μέλος του Basketball Hall of Fame, να υπογράφει πολυετές συμβόλαιο.

Στην καριέρα του στο Κεντάκι ο Καλιπάρι κατέκτησε 1 τίτλο NCAA, το 2012, έφτασε σε τέσσερα Final 4 και στην καριέρα του μέτρησε 410 νίκες και 122 ήττες με τους Wildcats. Η πιο λαμπερή στιγμή του, σε προσωπικό επίπεδο, χωρίς αμφιβολία, ήταν η ένταξή του στο Hall of Fame του μπάσκετ το 2015.

Την ίδια ώρα το πιο δυνατό σημείο του ήταν το recruiting, καθώς στα 15 χρόνια που βρέθηκε στο Κολέγιο του Λέξινγκτον κατάφερε να πείσει παίκτες όπως ο Άντονι Ντέιβις, ο Καρλ Άντονι Τάουνς, ο Σάι Γκίλτζιους Αλεξάντερ, ο Ντέβιν Μπούκερ, ο Τάιλερ Χίρο, ο Τζαμάλ Μάρεϊ, ο Μπαμ Αντεμπάγιο, ο Ντε'Ααρον Φοξ, ο ΝτεΜάρκους Κάζινς και ο Τζον Ουόλ να φορέσουν τη μπλε φανέλα, χτίζοντας τη δική του παράδοση. Κάτι που δεν αποκλείεται να κάνει πλέον στο Αρκάνσας.