Ο Βόβορας στο Sportal: «Πίεση υπάρχει στη Νεπτούνας, αλλά όχι η τοξικότητα που υπάρχει στην χώρα μας»!

Ο Βόβορας στο Sportal: «Πίεση υπάρχει στη Νεπτούνας, αλλά όχι η τοξικότητα που υπάρχει στην χώρα μας»!

Γιάννης Πάλλας 18:26 - 26.02.2024

Ο Γιώργος Βόβορας μιλάει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο Sportal για την συμφωνία του με την Νεπτούνας, την ελληνική σχολή προπονητών, τον Παναθηναϊκό AKTOR και την Εθνική ομάδα του Βασίλη Σπανούλη

Το πρωΐ της Κυριακής (25/2) ο Γιώργος Βόβορας μπαίνει στο αεροπλάνο για να αναλάβει μια αποστολή στη Λιθουανία, καθώς υπέγραψε συμβόλαιο με τη Νεπτούνας!

Ο 47χρονος τεχνικός είχε την καλύτερη συστατική επιστολή για να πάρει τη δουλειά και αυτή δεν ήταν άλλη από την άποψη που εξέφρασαν στους ανθρώπους της ομάδας οι Ματσιούλις, Λεκαβίτσιους και Γκουντάϊτις, που συνεργάστηκαν με τον Έλληνα προπονητή. Λένε πως «οι παίκτες είναι οι πιο αυστηροί κριτές για τους προπονητές» και έχουν δίκιο.

Ο Γιώργος Βόβορας παραμέρισε λίγο τις ετοιμασίες του για τη Λιθουανία και μίλησε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο Sportal για τη συμφωνία με τη Νεπτούνας, αναφέρθηκε στην ελληνική σχολή προπονητών που διαπρέπει στην Ευρώπη, μίλησε για την τοξικότητα στα ελληνικά γήπεδα και αναφέρθηκε στη νέα Εθνική ομάδα υπό την καθοδήγηση του Βασίλη Σπανούλη.

- Τι πιστεύεις ότι εκτίμησαν σε σένα οι Λιθουανοί και προχώρησαν στη συνεργασία μαζί σου;

«Είχαμε κάνει πολλές συζητήσεις με τον GM της ομάδας τον Μαρτίνας Μαζέικας ο οποίος έχει αγωνιστεί παλιότερα (σ.σ. 2010) με την φανέλα της ΑΕΚ! Αναλύσαμε πολύ το πρότζεκτ της Νεπτούνας. Είναι νένας αθλητικός οργανισμός σε μια χώρα που ζει από το μπάσκετ. Όπως διαπιστώθηκε είχαμε μια ταύτιση απόψεων στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας για το μπάσκετ. Απο την αρχή είχαμε έναν καλό κώδικα επικοινωνίας και φτάσαμε σε συμφωνία».

- Είναι η μεγάλη ευκαιρία για σένα, η δουλειά στη Νεπτούνας, για να πας στο επόμενο επίπεδο;

«Όλο αυτό το διάστημα δεν σου κρύβω ότι περίμενα μια πρόταση που θα πληρούσε τις προδιαγραφές που έψαχνα για τον επόμενο σταθμό της καριέρας μου. Πρώτος στόχος ήταν να πάω σε μια λίγκα ανταγωνιστική, υψηλού επιπέδου με ένα πρότζεκτ όπου το μπάσκετ είναι προτεραιότητα. Θεωρώ ότι είναι μια ομάδα που μπορούμε να κάνουμε βήματα μαζί, ώστε να προοδεύσει. Η Νεπτούνας έχει ένα πολύ όμορφο γήπεδο, που είναι συνήθως γεμάτο και με φιλοδοξίες που ταιριάζουν με τις δικές μου».

«Η Λιθουανική σχολή ταιριάζει πολύ στον τρόπο σκέψης του ελληνικού μπάσκετ»

- Τι δεν θα κάνεις από αυτά που έκανες στην πρώτη ευρωπαϊκή απόπειρα σου στην Ουγγαρία η στην Κύπρο;

«Είναι πάντα δύσκολο να πηγαίνεις στη μέση της σεζόν σε μια ομάδα και να περάσεις τη δική σου φιλοσοφία, αλλά θεωρώ ότι η Λιθουανική σχολή ταιριάζει πολύ στον τρόπο σκέψης του ελληνικού μπάσκετ. Στην τεχνογνωσία και τη νοοτροπία εξέλιξης των παικτών, αλλά και γνώσης του μπάσκετ. Αυτό θεωρώ πως θα με βοηθήσει να προσαρμοστώ πιο γρήγορα στη δικιά τους σχολή. Αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Η προσαρμοστικότητα είναι το πρώτο πράγμα για έναν προπονητή που πάει σε άλλη λίγκα από τη χώρα του. Η ομάδα έχει πολύ καλούς παίκτες. Διαθέτει ένα γκρούπ έμπειρων παικτών και ένα γκρουπ νέων με μεγάλο ταλέντο και πολλά περιθώρια εξέλιξης. Αυτός ο συνδυασμός είναι ενδιαφέρον για να βοηθήσεις και να εξελίξεις την ομάδα, προκειμένου να πετύχει τους στόχους της».

- Πως περιμένεις τα πράγματα σ’ αυτό το καινούργιο βήμα στην καριέρα σου;

«Με όποιους ανθρώπους μίλησα ψάχνοντας πληροφορίες για το λιθουανικό μπάσκετ μου είπαν πως είναι μια χώρα και μια ομάδα που ζούνε για το μπάσκετ. Δεν έχουν την πίεση που υπάρχει οπουδήποτε αλλού. Η πίεση υπάρχει στις 4 γραμμές του παρκέ, δεν υπάρχει η πίεση και η τοξικότητα που δημιουργείται στην χώρα μας! Άρα θεωρώ ότι είμαι πολύ τυχερός που θα πάω σε μια χώρα να δουλέψω και έχω καταλάβει πως επαγγελματικά είναι όλα στρωμένα και έχουν οργανώσει την ζωή μου έτσι ώστε να δουλέψω όπως θέλω και αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα για μένα.

Στόχος μου είναι να γίνω διεθνής προπονητής και να αφήσω το στίγμα μου στην Ευρώπη, σε μια ομάδα και μια χώρα όπως η Λιθουανία, όπου όλοι κρίνονται για τη δουλειά που γίνεται στις 4 γραμμές του παρκέ. Θεωρώ ότι με υπομονή και σκληρή δουλειά θα πετύχουμε όλους τους στόχους με την ομάδα».

«Η καλή δουλειά ενός Έλληνα προπονητή στο εξωτερικό, ανοίγει πόρτες για τον επόμενο»

- Οι Έλληνες προπονητές έχουν δημιουργήσει τη δική τους σχολή, όπως έχουν κάνει εδώ και πολλές δεκαετίες οι Σέρβοι. Είναι αυτό το γεγονός μια δικαίωση και μια ψήφος εμπιστοσύνης στον Έλληνα προπονητή;

«Προσωπικά, θεωρώ πως η καλή δουλειά που κάνει ένας Έλληνας προπονητής ανοίγει πόρτες για τον επόμενο. Όπως η δουλειά που κάνει ο κόουτς Δέδας στη Ρίτας Βίλνιους, όπου όλοι λένε πως αφήνει το στίγμα του και ανοίγει την πόρτα. Θεωρώ ότι έχουμε την τεχνογνωσία, την όρεξη όπου ο Έλληνας προπονητής μπορεί να πάει στο εξωτερικό και να έχει επιτυχίες προκειμένου να ανοίξει το δρόμο σε πολλούς συναδέλφους του που υπάρχουν για να κάνουν το επόμενο βήμα εκτός Ελλάδας».

- Τι είναι πιο αγχωτικό για έναν προπονητή; Να πηγαίνεις σε μια ομάδα όπως η Νεπτούνας ή να κάθεσαι ως πρώτος προπονητής στην άκρη του πάγκου του Παναθηναϊκού AKTOR;

«Σίγουρα ο Παναθηναϊκός AKTOR είναι μια τεράστια ομάδα που την υπηρέτησα απο το πόστο του συνεργάτη προπονητή, αλλά και ως χεντ κόουτς σε δύσκολες εποχές, αλλά η πίεση υπάρχει πάντα σε κάθε δουλειά. Την πίεση για την επιτυχία και τη νίκη την βάζουμε μόνοι μας. Είναι ένα συστατικό που πρέπει να έχει ένας προπονητής και την βάζει (την πίεση) όπου κι αν δουλεύει για να πετύχει κάτι δυνατό».

«Δεν έχω απωθημένο από τη συνεργασία με τον Παναθηναϊκό AKTOR»

- Σου έχει αφήσει κάποιο απωθημένο η συνεργασία με τον Παναθηναϊκό AKTOR;

«Στον Παναθηναϊκό έζησα μοναδικές στιγμές. Κερδίσαμε τρόπαια, είμαι ευγνώμων, πήρα την ευκαιρία σε δύσκολη εποχή από πολλές απόψεις. Ο Παναθηναϊκός AKTOR με βοήθησε να εξελιχθώ, με βοήθησε πολύ και δεν έχω κάποιο παράπονο. Θεωρώ ότι έδωσα τα πάντα στον σύλλογο και αυτό με κάνει να νιώθω ότι πρόσφερα όσα μπορούσα σ’ αυτή την ομάδα».

Ωριμάζουν οι συνθήκες επιστροφής του Χαραλαμπόπουλου – Τι έχει κάνει την τελευταία τριετία στην Ιταλία
ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

19:26 - 24.02.2024

Ωριμάζουν οι συνθήκες επιστροφής του Χαραλαμπόπουλου – Τι έχει κάνει την τελευταία τριετία στην Ιταλία

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος με την εμφάνιση του στην αναμέτρηση της Εθνικής ομάδας με την Τσεχία έδειξε ότι είναι πλέον ένας πλήρης παίκτης για το υψηλό επίπεδο, στο οποίο τον βοήθησε η τριετής παρουσία του στην Ιταλία

«Θεωρώ πως είναι το κατάλληλο τάιμινγκ με τον κόουτς Σπανούλη για να πετύχουμε κάτι σπουδαίο με την Εθνική ομάδα»

- Πως είδες την Εθνική ομάδα υπό την καθοδήγηση του Βασίλη Σπανούλη; Ποιος πιστεύεις ότι πρέπει να είναι ο δρόμος της Εθνικής από ‘δω και πέρα;

«Ήταν μια πολύ όμορφη εικόνα αυτό που είδα στο γήπεδο με την ομάδα που έβγαζε υγεία εντός και εκτός παρκέ. Με τον κόουτς Σπανούλη και τους ανθρώπους που είναι γύρω από την Εθνική ομάδα. Έχουμε μια ευκαιρία το καλοκαίρι όπου υπάρχει δίψα και θέληση να γίνει συστράτευση και να οδηγήσει την Εθνική ομάδα σε μια μεγάλη επιτυχία που το ελληνικό μπάσκετ χρειάζεται και έχει ανάγκη.

Οι δυο ομάδες μας (Παναθηναϊκός AKTOR-Ολυμπιακός) μπορεί να διεκδικούν το τρόπαιο της Euroleague, αλλά μια επιτυχία της Εθνικής ομάδας αυξάνει τη δίψα του κόσμου για το μπάσκετ. Θεωρώ πως αυτό είναι το κατάλληλο τάιμινγκ με τον κόουτς Σπανούλη και τους παίκτες για να πετύχουμε κάτι σπουδαίο».