Από τζένεραλ μάνατζερ έγινε πρόεδρος - Η Ζαλγκίρις αναβάθμισε τον Παούλιους Γιανκούνας
i

© Euroleague Basketball

Από τζένεραλ μάνατζερ έγινε πρόεδρος - Η Ζαλγκίρις αναβάθμισε τον Παούλιους Γιανκούνας

Γιώργος Γαβριλάκης 17:30 - 13.04.2024 / Ανανεώθηκε: 17:41 - 13.04.2024

Ο κύκλος του Παούλιους Γιανκούνας ως γενικός διευθυντής της Ζαλγκίρις ολοκληρώθηκε, αλλά ο θρυλικός αρχηγός των Λιθουανών δεν φεύγει από το Κάουνας. Ίσα ίσα που πλέον είναι ο επικεφαλής ολόκληρης της διοίκησης της ομάδας που αγάπησε και που εδρεύει στην πόλη που γεννήθηκε.

Στην Ελλάδα αν φωνάξεις «πρόεδρε!» θα γυρίσουν κατά δεκάδες τα... κεφάλια. Αν το κάνεις στο Κάουνας όμως, θα αποκριθεί μόνο ο Παούλιους Γιανκούνας. Ο Λιθουανός έβαλε τη φανέλα της Ζαλγκίρις για 16 χρόνια, από το 2003 έως το 2009 στην πρώτη του θητεία στην ομάδα της πόλης που γεννήθηκε και από το 2010 μέχρι το 2022. Όταν δηλαδή, αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του τα αθλητικά.

Ακολούθως εντάχθηκε στο διοικητικό σχήμα του οργανισμού και όταν αποχώρησε ο Παούλιους Μοτιεγιούνας για να γίνει ο εκτελεστικός διευθυντής ολόκληρης της Euroleague, ο συνονόματός του ανέλαβε τη θέση του, που ήταν αυτή του τζένεραλ μάνατζερ.

Ο κύκλος του σε αυτόν τον ρόλο έκλεισε και άνοιξε μία νέα προοπτική και μία νέα πρόκληση. Ο Γιανκούνας πλέον είναι ο πρόεδρος της Ζαλγκίρις και ο επικεφαλής της διοίκησης, ενώ ως GM πλέον θα εργάζεται ένας επίσης πρώην παίκτης της ομάδας: Ο Γκεντιμίνας Ναβίσκας, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν ο «ενορχηστρωτής» των τμημάτων υποδομής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο... ανασχηματισμός έγινε λίγες ώρες μετά το τέλος της φετινής ευρωπαϊκής πορείας της ομάδας, που ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Οι Λιθουανοί τερμάτισαν στην 14η θέση της κατάταξης στην Euroleague και ολοκλήρωσαν την παρουσία τους πρόωρα. Η μη ένταξή τους στην δεκάδα, που ήταν και ο αρχικός στόχος, φάνηκε πολύ... αισιόδοξος, αλλά ήδη ο προγραμματισμός ξεκινά για την επόμενη χρονιά. Και το καλοκαίρι υπάρχουν αρκετά ανοικτά ζητήματα, με το κεντρικό όλων να αφορά στον Κίναν Έβανς. Ένας παίκτης που εντάσσεται σε πολλές φήμες και αναμένεται να διεκδικηθεί από τους top συλλόγους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Μάλιστα, ο... καπνός που έχει αρχίσει να δημιουργείται γύρω από το όνομα του Αμερικανού γκαρντ έχει φύγει από την Βαλτική και έχει φθάσει μέχρι το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και μέχρι την Βαρκελώνη. Κι αυτά για αρχή...