Ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague ξεκαθαρίζει για το Ντουμπάι: «Πρώτα στο EuroCup και... βλέπουμε»
i

© Euroleague Basketball

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague ξεκαθαρίζει για το Ντουμπάι: «Πρώτα στο EuroCup και... βλέπουμε»

Γιώργος Γαβριλάκης 14:25 - 26.03.2024 / Ανανεώθηκε: 17:43 - 26.03.2024

O Παούλιους Μοτιεγιούνας μίλησε στο γαλλικό δίκτυο SKWEEK και εξήγησε τις δυσκολίες και τις κινήσεις που γίνονται προς την... κατεύθυνση του Ντουμπάι, ενώ ενημέρωσε πως «του χρόνου το format θα παραμείνει ίδιο» και δεν θα γίνει All-Star Game όπως φημολογείται!

Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως υπεύθυνος επικοινωνίας της Ζάλγκιρις. Κατέληξε να είναι General Manager της για μία δεκαετία και από τον Ιούλιο του 2023 είναι ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague.

Από τα γραφεία του Κάουνας, ο Παούλιους Μοτιεγιούνας πλέον εργάζεται στην Βαρκελώνη, την έδρα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης και μάλιστα σε μία περίοδο ακμής, αλλά και... σκέψεων.

Η επέκταση στο Ντουμπάι είναι το μέγα θέμα και μοιραία το επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κορυφαίου στελέχους. «Είναι λογικό να υπάρχει ενδιαφέρον για επέκταση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», δήλωσε ο Μοτιεγιούνας στο γαλλικό δίκτυο SKWEEK, που είναι και συνεργάτης της Euroleague Basketball.

Το «λογικό του ενδιαφέροντος» πάντως, έχει να κάνει με τα οικονομικά δεδομένα που θέτουν οι ενδιαφερόμενοι από εκείνα τα μέρη και όχι με τα... γεωγραφικά, ενώ για τον Λιθουανό το Ντουμπάι «είναι μια εξαιρετική πόλη και έχει ένα καταπληκτικό». Βέβαια παραδέχτηκε πως «υπάρχει επιθυμία για συνεργασία και είσοδο ομάδας στην Euroleague, αλλά η απόφαση είναι δύσκολη».

Και αυτό γιατί «μιλάμε για άλλη ήπειρο, άλλη κουλτούρα και τελείως διαφορετικά δεδομένα. Οι διαπραγματεύσεις παίρνουν χρόνο. Θα ψηφίσουν οι ομάδες-μέτοχοι, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη, αλλά πάμε βήμα-βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Επίσης δήλωσε πως «φυσικά και υπάρχουν αμφιβολίες, αλλά δεν βλέπουμε την αμφιβολία στα πρόσωπα των ανθρώπων που τρέχουν το project. Είναι μια πρόκληση για όλους μας. Η Euroleague, έχει πολύ υψηλό επίπεδο και αν μπεις σε αυτή θα είναι σαν να πηδάς σε τρένο που τρέχει με 120 χλμ. την ώρα. Υπάρχει ρίσκο, θέλουμε να το ελαχιστοποιήσουμε, γι’ αυτό και η πρότασή μας είναι να πάμε σε κάτι... μικρότερο. Συζητάμε να μπει η ομάδα του Ντουμπάι αρχικά στο Eurocup και να δείξει εκεί την αξία της».

Βέβαια, προς το παρόν η Dubai BC μπήκε στην Αδριατική Λίγκα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μπει και στο EuroCup.

Από εκεί και πέρα, ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αύξησης των ομάδων στην Euroleague και ξεκαθάρισε πως «τη νέα σεζόν θα έχουμε το ίδιο format. Θέλουμε να δούμε τι θα γίνει με τις ρωσικές ομάδες, πότε θα είναι σε θέση να επιστρέψουν και μετά βλέπουμε… Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη και δεν θέλουμε να γίνουμε μια κλειστή λίγκα. Δεν ήμασταν ποτέ, άλλωστε. Μέσω του Eurocup που είναι η δεύτερη διοργάνωσή μας, δίνουμε σε όλους τη δυνατότητα να παλέψουν για να μπουν στην Ευρωλίγκα. Θέλουμε επίσης να εξελίξουμε αυτή τη διοργάνωση, που είναι ήδη πολύ ποιοτική και με πλούσιο ταλέντο». Και στην εξέλιξη αυτή... κολλάει και το Ντουμπάι.

H Dubai BC έρχεται στην Ευρώπη και... φέρνει μαζί της την εκπληκτική αρένα 17000 θέσεων (vid)
ABA LIGA

13:31 - 24.03.2024

H Dubai BC έρχεται στην Ευρώπη και... φέρνει μαζί της την εκπληκτική αρένα 17000 θέσεων (vid)

Η ομάδα του Ντουμπάι που θα λάβει μέρος στην Αδριατική Λίγκα της ερχόμενης σεζόν, ακόμα είναι στα... χαρτιά, αλλά το γήπεδό της δεν βρίσκεται στις μακέτες. Είναι η Coca Cola Arena, που ολοκληρώθηκε η κατασκευή της το 2019 και είναι ένα από τα πιο υπερσύγχρονα γήπεδα ολόκληρου του πλανήτη!

Αν ομως (και όταν) αυξηθούν οι ομάδες στην Euroleague «πιθανότατα θα αλλαξει και το φορμάτ. Στόχος μας δεν είναι οι περιφέρειας, αλλά μία λίγκα που όλοι θα παίζουν με όλους. Αυτό το στοιχεί ο αποτελεί τον πυρήνα της επιτυχίας της λίγκας μας», από την οποία λείπει ένα ετήσιο All-Star Game. «Θα γίνει κι αυτό», απαντά ο Μοτιεγιούνας και καταλήγει πως «πιθανότατα δεν θα γίνει τη νέα σεζόν. Το All Star Game και άλλα event είναι στη λίστα μας, αλλά πρέπει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί το καλεντάρι».